lördag 2 juli 2011

Grattis på rosens dag och ett rop på roshjälp

I dag är det en alldeles speciell dag. Rosen firar sin dag. Och det är väl verkligen något att fira.

Ljust rosa rosor tillsammans med dahlia, lammöron, Mårbackapelargon och jätteverbena
Jag hävdade länge att rosor inte tillhörde mina favoriter. Men jag tror att jag mest tyckte att det var lite läskiga. Inte läskiga som i hemska och fula. Utan läskiga som i svåra.


Av någon anledning har jag fått för mig att rosor är väldigt svårt. Nu har jag omvärderat även detta. De rosor vi har blommar tacksamt och överdådigt trots att jag inte kan något endaste dugg om dem.


Det fanns fyra rosor när vi flyttade hit för snart fyra år sedan. Två har jag identifierat som Nina Weibull (?) och en som Flammentanz. Men den ljuvliga rosa har jag ingen aning om vad det är. Är det någon roskunnig själ som vet vad den heter?


Rosen har samma rosa färg från knopp till förfall. Kanske något ljusare i slutet av blomningen. Blomman blir ca 12x12 cm i utslaget tillstånd. Den slår ut första gången i mitten av juni och remonterar i september/oktober då den står fram tills frosten tar den. Under vintern fryser den ned så jag måste beskära den hårt varje vår. När vi flyttade hit hade den drabbats av mjöldagg men det verkar ha gett med sig. 


På årsskotten är taggarna ljus röda och ganska långa. Bladen är friska, mörkt gröna och lite läderartade. Det blir ca fem-sex knoppar på varje klase.

Är det någon som har en aning? Det skulle vara roligt att veta vad skönheten heter.

Ha nu en härlig rosdag. Kanske firar ni med prinsesstårta med färska rosor eller rosensaft?
2 lrosenblad, lätt packade
2 lvatten
1,2 kgströsocker
2 mskcitronsyra

1. Häll rosenbladen i en gryta (inte av aluminium) och häll på vattnet. Koka 5 min under lock.
2. Tillsätt socker och citronsyra. Koka upp, rör om väl och dra kastrullen av plattan. Låt svalna och sila saften. Häll upp den på rena buteljer och korka igen dem.
3. Späd med vatten till lagom söt saft och servera med isbitar i kannan. Receptet kommer från Allt om mat

Kramar, 

9 kommentarer:

Hélena sa...

Underbara bilder! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med rosen, hoppas du får svar. Hade ingen aning om det är rosens dag :-) Tack!
Har du testat rosensaft?
Ha det bäst!
Hélena

Katarinas trädgård sa...

Jag är inte heller odelat positiv till rosor, jag tycker faktiskt de kan vara fula och hemska! Men som vanligt handlar det nog om sammanhanget. Superviktigt är också doften tycker jag. Fina rosor, men din vita, silvriga och blåa rabatt slår ut det mesta!
Kram
Katarina

Hanna C sa...

Underbara bilder på en underbar ros! Hoppas du får svar.
Kram Hanna

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilka fina bilder. Buketten är så söt! Jag älskar rosor, har dock inte så många ännu och lär mig om dem hela tiden. Jag vet inte vilken din ros kan vara, men det första som jag tänkte på när jag såg den var 'Bonica 82'. Sedan finns Queen Elisabeth och Astrid Lindgren som liknar den, men som sagt så gissar jag bara.
Lycka till i ditt sökande.
//Maria

Stina sa...

Ljuvliga bilder! Jag tror att det kan vara Queen Elizabeth. (Och den är mycket finare än mina missplanterade ex...) Jag har även en Astrid Lindgren, men den är något ljusare och lösare ihopsatt i blomman, Dessutom är det väldigt många knoppar i en klase...

Kram!
Stina

Inger sa...

Hej Anna-Karin,
trevligt att du skriver om Rosens Dag. Det är jättesvårt att sortbestämma en ros utifrån en bild. Den jag spontant tänker på när jag ser de fyra nedersta bilderna är Romanze, du kan väl kolla på den.
Ha det bra och lycka till med rosorna, hemligheten är att välja rätt sorter:)

Lotta sa...

Sorry, jag kan inte hjälpa dig med rosen, jag är tyvärr kvar i 'rosor är läskigt svåra'-stadiet. Men väldigt vacker var den i alla fall.
Kram

Tant Otteskrufv sa...

Jag känner inte så många rosor. Än. Men den jag tänkte på var också Queen Elisabeth. Astrid Lindgren är kanske för ny för att ha hunnit stå där så länge?
På rosens dag, igår, inköpte jag förstås fler rosor. Jag börjar inse att det finns de som bara behöver lite omsorg och som trivs i vår lera.Men det är på gränsen till korkat att bara köpa de som man tycker är vackra utan att ha läst på...

Margot sa...

Hej Anna-Karin! Det enda jag kan hjälpa dig med är att det inte är varken Bonica eller Astrid Lindgren. De två rosorna har jag och de liknar inte din okända ros! Jag har inga fler klasblommande rosa rabattrosor att jämföra med, hoppas du får reda på vilken det är! Den är jättefin, med eller utan namn:)
Ha det gott!
Kram Margot