måndag 18 juli 2011

Skräckblandad förtjusning i Söderfors

I lördags var vi i Söderfors. Söderfors är en gammal bruksort som ligger vid Dalälven, ca 15 km väster om Tierp. Redan på 1600-talet anlades här ett järnverk för att i första hand smida ankare åt flottan. Söderfors Handelsträdgård, eller Trädgår´n som den kallas, är en gammal bruksträdgård från början av 1900-talet. Den har varit i nuvarande ägo sen 1980-talet och har sedan 2005 varit specialiserad på rosor, klematis och perenner.


Gillar man rosor och klematis så är man i himmelriket. Trädgår´n erbjuder ca 500 olika sorters rosor , varav drygt hundra är gammaldags. Sortimentet av klematis är ca 300 och för perenner är det över 1 000 olika sorter. Vi var där för att köpa rosor till vår nya pion- och rosrabatt. Det var 20% rabatt på alla rosor så jag ville passa på. Jag har länge hävdat att jag inte gillade rosor, det har jag berättat tidigare. Jag har varit jätterädd för dem. Taggiga, svårodlade och sjukdomsbenägna. Så det så!


Men hur kan man inte bli helt vansinnigt förälskad och kär i tehybrider, cottagerosor och äppelrosor?! För att inte tala om Renaissance-rosor eller storblommiga rosor?! Jag vill ha dem alla! Här är några av de favoriter jag hittade. Tehybriden 'Troika', Cottagerosen 'Linnaéus', och klätterrosorna 'Grand hotel' (storblommig) och 'Kordes Rose Aloha' (climbing max) fick följa med hem.


Tehybriden 'Troika' och Cottagerosen 'Linnaéus'Klätterrosen (Climbing max) 'Kordes Rose Aloha' tillsammans med vackert rosstöd från Rosverkstan
och knopparav den storblommiga klätterrosen '
Grand hotel'


Två andra favoriter är floribundarosorna 'Orangeade' och 'Aprikola'.
De fick inte följa med hem den här gången. Kanske nästa? 

Jag hade kunnat stanna där mycket längre. Men en mycket tålmodig make ville hem och golfa och den spräckta budgeten gjorde att det var dags att bege sig hemåt. Rosor, perenner, gräs och jord packades in i bilen och så rullade vi hemåt. När maken frågade om det kändes bra kunde jag inte annat än att säga: "Det här med rosor - det är som när man åkte karusell som liten - skräckblandad förtjusning!"

Kram,

5 kommentarer:

Margot sa...

Trädgår`n är ett härligt ställe, dit vill man åka ofta:) Så härliga rosor du fick med dig hem, lycka till med dem! Inget att vara rädd för, de kommer att bli fina:)
Ha en fin dag!
Kram Margot

Helena sa...

FRukta inte..var inte rädd!Du har ju alla bloggvänner som kan hjälpa dig om det behövs!
Jag kände som du tidigare men så sa Acchleja-Lena till mig att:ju fler du har dess mindre märker du om de har sjukdommar.O det ligger nått i det.Har man ett fåtal går man o ojar sig men har man ett 60-tal(jag vet en som har så många)fniss så går det en förbi!
KRAM från mig!

Anette sa...

Trägår´n är dett farligt härligt ställe! Känner lite behov av att åka dit, men det ska jag inte. Vill inte gräva mer, i alla fall inte i år.
Ser fram emot ett besök hos er, någon dag vecka 30 kanske passar?
Trots allt regnande är det ännu väldigt torrt ett stycke ner i jorden.

/Anette

Tant Otteskrufv sa...

Liknelsen med karusellåkningen tycker jag är på kornet! Jag och vännerna var till Söderfors i går och vi åkte hemåt med full bil.Idag härligt strilregn som skulle varit perfekt om jag hunnit få det jag köpte i jord...

Johanna Stålros sa...

Dit skulle jag vilja bege mig- vilket paradis. Förstår att du spräckte budgeten;) Kram Johanna