tisdag 1 november 2011

En ny favorit för året

En av årets favoriter har verkligen blivit Vitlysingen, Lysimachia clethroides. Vitlysing är en perenn växt med höga spiror som längts ut i toppen blir en aning böjd. Spirorna får massor av små vita blommor och blommar  på senare halvan av sommaren.Vitlysingen blir upp till 80 cm men det finns även mindre, knubbigare sorter som är lite nyare. Tyvärr är de inte lika härdiga som den vanliga vitlysingen. Mina är av den lägre sorten så vi får se hur det går med dem i vinter. Ett tips som jag tänker följa är att vintertäcka dem ordenligt.


Vitlysing är annars härdig i hela landet och vill stå i sol till halvskugga i fuktighetshållande jord. De gillar inte att torka ut. Däremot vill de bara ha sparsam gödning under växtsäsongen. På hösten får bladen jättefina färger och blommorna fortsätter tappert att blomma.


Ha en fortsatt finfin vecka!

Kram,

10 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Så fin den är din vitlysing, den skulle passa fint i min trädgård och jag gillar det vita.

Kram Anna

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilket bra växttips! Den skulle passa perfekt i min gavelrabatt. Så fin den är på dina bilder, ger verkligen mersmak:)).
Kram Maria

Inger sa...

Vitlysing är jättefin och lättodlad, känner bara till den härdiga sorten.
Kram

Unknown sa...

Hej Anna-Karin!
Jättefin var den och superfina bilder du tagit som vanligt! Hoppas allt är bra med dig. Jag förbereder mig för julmarknad om en vecka, och det ska bli så roligt att ta med mina marschallhållare och nya ljuslyktor. Du får jättegärna vara med och tävla om en marschallhållare på min blogg förresten:) Många kramar
Anna

Anonym sa...

Så fin, tack för tipset - den åker rakt upp på min önskelista! :) Kram Hanna

Ruben sa...

Jag har Lysimachia ephemerum, men det ser ut som din lysing har större blommor. Fantastiskt att den fortfarande blommar!

Ha det gott!
/Ruben

Christina sa...

Verkar vara en blomma på frammarsch. Har sett den på några andra bloggar. Den är väldigt fin. Hoppas dom har den till våren i den lokala handelsträdgården./Christina

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Visst är den fin. Har haft den för några år sedan, men troligen på fel ställe eftersom den inte finns kvar.
Din gula rabatt ser jag fram emot att få se här på bloggen.
Ha det gott
Birgitta

Helena sa...

Den är jättefin!Fick en av Acchleja Lena i höstas o den har jag satt mitt i häxörten får se hur det går?!
Om du vill ha en mörkbladig apel måste jag bara tipsa om Eleyi o Rubin.Googla dom får du se!!!
Jag har Eleyi o letar efter Rubin i buskform.
KRAM från mig!

Från rund till sund sa...

Hej, vad är det för vinröd växt i bakgrunden?
Amarant eller sötpotatis kanske?