tisdag 1 november 2011

En ny favorit för året

En av årets favoriter har verkligen blivit Vitlysingen, Lysimachia clethroides. Vitlysing är en perenn växt med höga spiror som längts ut i toppen blir en aning böjd. Spirorna får massor av små vita blommor och blommar  på senare halvan av sommaren.Vitlysingen blir upp till 80 cm men det finns även mindre, knubbigare sorter som är lite nyare. Tyvärr är de inte lika härdiga som den vanliga vitlysingen. Mina är av den lägre sorten så vi får se hur det går med dem i vinter. Ett tips som jag tänker följa är att vintertäcka dem ordenligt.


Vitlysing är annars härdig i hela landet och vill stå i sol till halvskugga i fuktighetshållande jord. De gillar inte att torka ut. Däremot vill de bara ha sparsam gödning under växtsäsongen. På hösten får bladen jättefina färger och blommorna fortsätter tappert att blomma.


Ha en fortsatt finfin vecka!

Kram,

11 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Så fin den är din vitlysing, den skulle passa fint i min trädgård och jag gillar det vita.

Kram Anna

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilket bra växttips! Den skulle passa perfekt i min gavelrabatt. Så fin den är på dina bilder, ger verkligen mersmak:)).
Kram Maria

Inger sa...

Vitlysing är jättefin och lättodlad, känner bara till den härdiga sorten.
Kram

Unknown sa...

Hej Anna-Karin!
Jättefin var den och superfina bilder du tagit som vanligt! Hoppas allt är bra med dig. Jag förbereder mig för julmarknad om en vecka, och det ska bli så roligt att ta med mina marschallhållare och nya ljuslyktor. Du får jättegärna vara med och tävla om en marschallhållare på min blogg förresten:) Många kramar
Anna

Anonym sa...

Så fin, tack för tipset - den åker rakt upp på min önskelista! :) Kram Hanna

Ruben sa...

Jag har Lysimachia ephemerum, men det ser ut som din lysing har större blommor. Fantastiskt att den fortfarande blommar!

Ha det gott!
/Ruben

Christina sa...

Verkar vara en blomma på frammarsch. Har sett den på några andra bloggar. Den är väldigt fin. Hoppas dom har den till våren i den lokala handelsträdgården./Christina

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Visst är den fin. Har haft den för några år sedan, men troligen på fel ställe eftersom den inte finns kvar.
Din gula rabatt ser jag fram emot att få se här på bloggen.
Ha det gott
Birgitta

Helena sa...

Den är jättefin!Fick en av Acchleja Lena i höstas o den har jag satt mitt i häxörten får se hur det går?!
Om du vill ha en mörkbladig apel måste jag bara tipsa om Eleyi o Rubin.Googla dom får du se!!!
Jag har Eleyi o letar efter Rubin i buskform.
KRAM från mig!

Från rund till sund sa...

Hej, vad är det för vinröd växt i bakgrunden?
Amarant eller sötpotatis kanske?

Janice Aliena sa...

Det finns inte många sätt att hitta relationshjälp på ett lugnt sätt från ditt hem eller den plats du väljer. Ge det ett försök och lycka till! dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

För bara några dagar sedan bröt min man kärleksförhållandet med mig, vi har varit gifta i mer än 5 år och vi hade två barn tillsammans, bara för att han reste till en annan stad för ett jobb, sedan träffade han en prostituerad, den andra damen har redan använt mörk magisk kärleksförtrollning för att få tag på min man, detta får min man att glömma mig och våra två underbara barn, jag har försökt så många sätt att få honom att komma tillbaka till mig och till våra barn för jag kan inte stå för alla utgifter ensam och ta hand om mig själv och barn. Jag gjorde allt för att få tillbaka honom men inget fungerade, tills jag stötte på samma blogginläggskommentar från en kvinna som bor i USA, delade hon ett vittnesbörd om hur Dr.Oduduwa kunde få tillbaka sin ex kärlekspartner efter så många år av äktenskapsskillnad. Jag försökte kontakta kommunikationen med samma kärleksförtrollare som heter Oduduwa, jag har läst så många bra saker om den här mannen och hans stora krafter för att återställa ett trasigt hem och få tillbaka ex kärlekspartner inom några dagar. Jag skickar också e-postmeddelande till Oduduwa och inom några sekunder fick jag ett svar, han försäkrade mig att inom 24 timmar kommer min ex man att ringa mig på telefon för att be om ursäkt. Jag trodde inte riktigt på det först men jag gav det ett försök, och lol och se precis som han sa det, några timmar efter att jag aktiverade min kärleksförtrollning, fick jag ett telefonsamtal från okänt nummer och det var min man som pratade med mig och han bad om ursäkt för att han lämnade mig med barnen ensam, och han lovar att komma tillbaka hem nästa dag, bara tidigt nästa dag knackade min man på min dörr och han föll på knä och bad om min förlåtelse, jag släppte snabbt in honom i huset och vi pratade om allt och jag förlät honom och låt honom träffa våra barn, just nu lever jag lyckligt med min man och alla barn tillsammans i ett hus. Jag tackar Dr.Oduduwa för hans kraftfulla hjälp och jag rekommenderar honom starkt till alla som försöker få tillbaka ex kärlekspartner och även återställa kärlek och tillit till äktenskap och hem.
skicka meddelande till Oduduwa personliga Whatsap-nummer länk nedan;
https://wa.link/q5f107
(+2349129715420)