Första sommaren vi bodde här (2008) så bestämde vi att vi skulle göra något åt entrén till huset. Det såg verkligen förskräckligt ut. Jag har skrivit lite om hur det såg ut tidigare men nu tänkte jag visa vad vi faktiskt gjorde åt det. :)
Till vänster anar ni träterassen och spireahäcken. Bilden är tagen första dagen vi är i huset 2007. |
Framför ingågen till höger låg något som troligtvis hade varit rabatt tidigare. Vi hittade skeletten till två döda miniatyrrosor men annars fanns inget förutom torr jord och ogräs. Till vänster fanns en liknande rabatthistoria, men här fanns faktiskt både en vacker, röd vårginst och en liten buskros (som visade sig växa upp och vara en 'Flammentanz' när vi flyttade den till bättre ställe. Till rabatten fanns en sprucken liten träterass och en häck med mycket ogräs och lite Rosenspirea. Grusuppfarten fanns som synes redan tidigare men här kantad med slipers. Inte min favorit men säkert användbart på sina ställen. :)
Här har vi rivit bort träterassen och hittat diverse skrot under. Räcket på farstubron var ruttet så det är borttaget. |
2008 i augusti regnade det kopiösa mängder hos oss. Det lustiga var att det började efter lunch så vi kunde jobba några timmar på förmiddagen innan det började ösa ner. Vissa dagar körde vi på i alla fall för att få klart någon gång men också för att det var ganska kul.
En blöt men glad M. |
Här har vi precis satt i gång med hela projektet. Eftersom gräsmattan var jättedålig till vänster i bild bestämde vi oss för att flytta den del av gräsmattan där det skulle bli nya rabatter. All gävlesandsten som ligger i bakgrunden fick vi av våra otroligt snälla grannar som då bodde på andra sidan planket.
Tusen tack M och J!
Här har den ena rabatten fått sin form. |
Länge såg det helt enkelt för#¤%& ut. Det var inte bara en gång som grannarna kom och frågade vad vi egentligen höll på med. :)
Här har vi grävt ut, lagt markduk där det ska vara plattor och ny jord i blivande rabatterna. |
M skötte paddan och jag lade sten för glatta livet. Gävlesandstenen var inte det lättaste att lägga då det inte var en endaste sten som var lika stor eller lika tjock. Dessutom var det första gången någonsin som jag någonsin lagt plattor... I stället för den gamla slipersen lade vi antiktumlad röd kantsten.
Stenläggning. |
Stenarna räckte mer än väl till vår nya lilla altan så de största valde vi att lägga som gång mellan huset och garaget. Ett tungt jobb, men vi är väldigt nöjda med resultatet. :)
Vi grävde även ut dräneringsgångar närmast huset och fyllde med singel. Bra för huset och snyggt med lite struktur till de runda rabatterna och kantiga sandstenarna.
Ja, så här blev det. Första bilden är tagen våren 2009. Tulpanerna blommar och sandstenen ser fortfarande ren och fin ut. Andra bilden är från våren 2010. Nu är det lite mer ös i rabatterna. Nejlikroten håller på att ta över helt. Får nog dela den till våren.
Den här bilden är tagen sensommaren 2010, två år efter. Rabatterna har växt på sig någorlunda, väggen är nyputsad och farstubron har fått ett nytt räcke. Till sommaren blir det dock lite förändringar i den här delen. Tack vare er, underbara bloggkompisar! ;) Se HÄR.
Aquilegia vulgaris var.stellata, Stjärnakleja, 'Nora Barlow'
Astilbe arendsii, Astilbe, 'Show Star'
Astrantia major, Stjärnflocka, 'Star of Beauty'
Cerastium tomentosum, Silverarv
Crocosmia masoniorum, Höstlilja, 'Lucifer'?
Echinacea purpurea, Solhatt, 'Magnus'
Geranium phaeum, Brunnäva
Geum coccineum, Röd nejlikerot
Helleborus x hybridus, Julros
Helleborus orientalis ssp abchasicus, Röd julros
Helleborus niger, Hybridjulros
Hemerocallis, Daglilja, 'Frans Hals'
Hemerocallis, Daglilja, 'Pardon Me'
Hosta, Blomsterfunkia, ’Patriot’
Hosta sieboldiana, Daggfunkia, ’Elegans’
Humulus lupulus, Humle
Kniphofia uvaria, Fackellilja
Paeonia lactiflora, Luktpion, 'Sarah Bernhardt'
Primula veriz L. Gullviva
Primula vulgaris, Jordviva, 'Prim Rose'
Primula vulgaris, Jordviva, 'Gold Lace'
Prunus, Vårkörsbär
Pulsatilla vulgaris, Backsippa, 'Rubra'
Rudbeckia occidentalis, Trollrudbeckia, 'Green Wizard'
Stachys byzantina, Lammöron, ’Silver Carpet’
Stachys lanata, Lammöron
Tiarella cordifolia, Spetsmössa
+ ett antal vårlökar i form av tulpaner och anemoner som jag inte har koll på
~~*~~*~~
Ny entré till tomten med trappa och planteringar
I ena hörnet av trädgården stod det en gammal hundgård. Slänten strax intill hade under flera år använts som kompost och mitt i alltihopa låg en trasig och ful trappa. Det var den synen som mötte nära och kära som kom på besök. Eftersom vi hade behov av en parkeringsplats till så bestämde vi oss för att sänka marken med nästan en meter och plana ut så att bilen kunde stå där istället. Runt omkring ville jag ha blommor i varma färger för att det skulle kännas varmt och välkomnande. Dessutom skulle man slippa släpa gräsklipparen upp och ner för två slänter.
Närbild på den hemska trappan. Vi samlade på oss all sten vi hittade för att använda lite här och där i trädgården.
|
I våras hade vi kommit så långt att allt gräs var avskalat och vi kunde börja plantera. Vi hade också fått hjälp att sänka marken så att det blev plats för nya parkeringsplatsen.
|
Den nya trappan på plats. Vi fick den av vår snälla granne som hade tänkt slänga den. Alla stenar i stenpartiet låg tidigare dolda under gräsmattan.
|
2010 års stora projekt var en upphöjd rabatt som skulle gå helt i vitt, blått och silver och en stor grusrundel med tillhörande lavendelhäck. När vi flyttade hit för tre år sedan fanns det endast ett äppelträd och en risig rabatt på den här ytan. Vi har fyllt på med päron 'Esperens Herre', plommon, körsbär 'Stella' och ännu ett äpple 'Risäter'.
Först av allt lade vi ut stenar och ritade ut alla kanter av rabatt och grusrundel med mjöl. Så hade vi det i ett par veckor ungefär för att känna in att alla proportioner blev rätt.
Innan dess hade jag gjort mängder av ritningar för hur allt skulle se ut. Rekommenderar verkligen att alltid ha ritblocket tillhands för att skissa av snabba idéer. I mitt skissblock fanns även en inköptslista på vilka växter jag ville ha - även om den har justerats under resans gång.
Här ses den upphöjda rabatten utlagd med kantstenar. I mitten ska det bli en grusgång med trampstenar i slaggsten. Kantbrädorna i den gamla rabatten tog vi bort och allt som inte är vitt eller blått flyttas eller rensas bort. Enda undantaget är den gamla höstklematisen som med lite god vilja kan skifta i vitt när den blommar ... ;)
Trapmstenarna i slaggsten har vi hittat lite här och där när vi har grävt på tomten. Den lilla rundeln är tänkt att bli ett vattenblänk. Den större grusrundeln (till höger) ritade vi upp med en pinne, ett långt snöre och en påse vanligt mjöl.
När allt var vibrerat och klart lade vi markduk i både rundel och gång och sedan fyllde vi på med singel. Här är även trampstenarna på plats.
Sen började det roliga - att besöka handelsträdgårdar och att börja plantera! Just de här växterna har beställts från Hortogreen och finns beskrivet något mer utförligt här.
Andra växter som har haft rätt färg har helt enkelt fått flytta på sig. Bland annat vit strandiris, silverarv, myskmadra och kaukasisk förgätmigej hade jag sedan tidigare och de kommer att passa bra i den nya rabatten.
Det lilla vattenblänket har kommit på sin plats. Ev ska det bli en liten, liten damm med duk längre fram. Vi får se.
Lavendelhäcken är på plats. Vi har faktiskt satt varannan med 'Hidcote blue' och varannan med 'Munstead'. Vill helst ha 'Hidcote blue' men har hört att den inte är lika härdig som 'Munstead' så den här vintern blir ett prov. Blir det för konstigt med två sorter får vi helt enkelt ta bort den ena. För att skilja grus från jord har vi tryckt ned plastremsor. Inte så fint men förhoppningsvis funktionellt. Både plast och markduk har vi täckt med runda naturstenar som vi har hittat när vi har grävt.
Eftersom vår tomt sluttar lite i själva grusrundeln och för att få gruset att ligga still har M byggt en låda. Den blir utmärkt att ställa blomkrukor på. Mot planket är det sol nästan hela dagen och blir riktigt varmt. Här står bland annat citron, oliv och afrikas lilja. Förhoppningen är att det ska vara lite medelhavskänsla här. Med havet i bakgrunden ... ;)
Ja, så här blev det. Som ni kan se så saknas det en hel del växter i rabatten fortfarande. De får flytta hit till våren. Så att jag har något att längta till ... :)
Växtlista
Ajuga reptans, Revsuga, ’Alba’
Ajuga reptans, Revsuga, ’Alba’
Anemone sylvestris, ’Tovsippa’
Aquilegia flabellata, Japansk akleja, ’Cameo White’
Aquilegia flabellata var. pumila, Japansk akleja, ’Ministar’
Artemisia schmidtiana, Japansk malört/krypmalört, ’Nana’
Aruncus aethusifolius, Koreansk plymspirea
Astilbe japonica, Astilbe, ’Deutschland’
Athyrium niponicum, Silvrigt majbräken, ’Metallicum’
Brunnera macrophylla, Kaukasisk förgätmigej, ’Jack Frost’
Cerastium tomentosum, Silverarv
Chelone obliqua, Sköldpaddsört, ’Alba’
Cimicifuga racemosa, Silverax
Clematis macropetala, Kronklematis, ’Eximia’
Corydalis cashmeriana, Blå Nunneört
Cymbalaria muralis, Murreva
Delphinium, Trädgårdsriddarsborre
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma, ’Alba’
Echinops bannaticus, Blå bolltistel
Galium odoratum, Myskmadra
Gentiana acaulis, Alpgenetiana
Gentiana scabra, Klasegentiana
Gentiana sino-ornata, Höstgenetiana
Hemerocallis, Daglilja, ’Arctic Snow’
Heuchera, Alunrot, ’Alba’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Aureomarginata’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Patriot’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Reversed Patriot’
Hosta, Funkia, ’Blue Mouse Ears’
Hosta, Funkia, ’Fire and Ice’
Hosta, Funkia, ’Variegata’
Hosta hybrid, Funkia, ’High Society’
Hosta sieboldiana, Daggfunkia, ’Elegans’
Hosta hybrid, Doftfunkia, ’Guacamole’
Iris, Strandiris
Iris babata-nana, Småiris, ’Blue Bird’
Lamium maculatum, Rosenplister, ’White Nancy’
Lavendula Angustifolia, Lavendel, ’Hidcote Blue’
Lavendula Angustifolia, Lavendel, ’Munstead’
Lonicera periclymenum, Vild-/Höstkaprifol
Matteuccia struthiopteris, Strutbräken
Nepeta x faassenii, Kantnepeta, ’Snowflake’
Nepeta x faassenii, Kantnepeta
Omphalodes cappadocica, Kaukasiskt ormöga, ’Stary Eyes’
Paeonia lactiflora, Luktpion, ’Krinkled White’
Pennisetum, ’Little Bunny’
Polemonium boreale, Polarblågull, ’Heavenly Habit’
Pulmonaria officinalis, Fläckig lungört, ’Sissinghurst White’
Pyrus salicifolia, Silverpäron, ’Pendula’
Sedum spectabile, Vit kineskisk kärleksört, ’Stardust’
Stachys byzantina, Lammöron, ’Silver Carpet’
Viola oderata, Luktviol, ’Königin Charlotte’
Viola sororia, Fjärilsviol, ’Freckles’
~~*~~*~~
Projekt köksträdgård 1.0
I april 2011 påbörjades vårens projekt: Köksträdgården. Äntligen ska det bli en egen trädgård med gångar, staket och fina välskötta land! Det där med välskötta får vi väl se men jag har den ambitionen i alla fall.
Det började himla bra och ambitiöst i lördags. Redan kl sex var vi uppe och ute, jag och katterna. Jag mätte och mätte och sprang runt med sprayburken för att få till de rätta linjerna. Undrar just vad grannarna tänkte när jag för att få överblick över mitt verk klättrade upp på verandastaketet. Där stod jag balanserande med sprayburken i högsta hugg.
Det här var grundplanen |
Tidigare fanns här sex mindre odlingsrutor med sten emellan. Nu var planen att utöka med en större odlingshalvmåne samt en egen liten limpa för kryddor och en längre smal rabatt för sommarblommor. Men för att få plats med det behöver jag flytta alla de andra odlingsrutorna en halvmeter ... Varför göra det enkelt för sig ..? :)
Kryddlandet - före och efter.
Halvmånelandet från två olika vinklar. Landen som ni anar brevid ska flyttas
en halvmeter och så ska det anläggas en grusgång emellan.
När all grässvål var bortgrävd, påbörjades staketen av sly. Det slumpade sig så bra att samfälligheten hade städdag i samband med anläggandet och när det rensades vid badplatsen så passade jag på att släpa hem skottkärra efter skottkärra med sly. Perfekt att bygga staket av.
De stora vita plattorna återanvändas som "trösklar" in och ut i köksträdgården. De som blir över ska bli någon form av bänk eller avlastningsyta.
När den sista grässvålen grävts bort lades markduk och på det en massa grus. I bågen ska det få klättra luktärtor och det långsmala landet till höger i bild ska bli en blomsterbädd med massor av olika sommarblomster.
Jag måste säga att jag är riktigt nöjd med resultatet och har lovat maken att nu räcker det med köksträdgård. Men när jag tittar närmare på bilderna så kanske man kan ... eller ... Hmm... Kanske är det så att man ALDRIG blir färdig ... och det kanske är så det ska vara ..?
~~*~~*~~
Projekt Murrabatten
Sommaren 2011 tog projekt murrabatt fart. Hos oss finns bara fyllnadsmassor under vår gräsmatta. Sten, grus och mera sten. Det är väldigt väldränerat vilket är toppen men ack så svårgrävt. Efter att ha gjort tappra försök att gräva under de första två somrarna så har vi nu nästan helt övergått till upphöjda rabatter.
Vi gräver helt enkelt loss grässvålen och vänder den upp och ned. Eller som i fallet med murrabatten - tog hand om alla de grästuvor som blev över när vi grävde för rosrabatten. Just rosorna ville jag gräva ut ordentligt för så där blev det en hell del material över.
Grässvålen täcks med ett tjockt lager tidningspapper. Tidningspapper har två fördelar, dels tycker jag att det hindrar gräset att komma tillbaka upp riktigt bra och dels förmultnar det så småningom. Ovanpå tidningspappret fyller vi med finjord. Vilken sort beror på vilka växter som ska bo där.
Växterna trivs fantastiskt bra och jorden blir full av näring av det förmultnade gräset. Lite svårgrävt är det allt under första året.. men det är det ju hos oss iaf.. :)
Den här rabatten ville jag få upp upp i höjd ordentligt så runt om byggde vi en låg mur. Jag fick god hjälp av kära lillebror som körde skottkärra och kånkade sten i timmar när han var här i somras.
Murrabatten är del två av den stora skuggrabatt som ska följa med längs hela huset. Del ett skymtar ni i bakgrunden. Är ni intresserade av hur jag önskar att det ska se ut så kan ni se det i ett tidigare inlägg med en skiss över hela trädgården. HÄR kan ni se den.
Min tanke är att Murrabatten ska fungera som en avskiljande vägg. Jag vill ha både ett litet träd där och flera buskar. Än så länge finns det inte mindre är tre små prydnadslönnar där och till våren ska jag plantera en rödbladig prydnadsapel. Jag tror den kommer att bli perfekt där. Det är redan nu flera av växterna som är rödbladiga, bland annat Japanska prydnadslönnen, Acer palmatum, 'Atropurpureum' och rödbladig revsuga, Ajuga reptans artropurpurea. En annan prydnadslönn som fått plats efter mycket längtan är fina, fina Solfjäderslönnen, Acer shirasawanum, 'Aureum'.
Hela växtlistan (så här långt) kan ni läsa här nedan. Är ni sugna på fler projekt som vi har gjort så kan ni kika vidare HÄR.
Ha en trevlig söndagskväll!
Växtlista
Acer palmatum, Japansk lönn 'Atropurpureum'
Acer shirasawanum, Solfjäderslönn, 'Aureum'
Acer tegmentosum, manchurisk strimlönn
Ajuga reptans artropurpurea, Rödbladig revsuga
Aquilegia vulgaris var.stellata Stjärnakleja 'Black Barlow'
Aquilegia viridiflora, Grön doftakleja, 'Chocolate Soldier'
Buddleia davidii, Fjärilsbuske syn. syrénbuddleja
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma
Euphorbia griffithii, Eldtörel
Heuchera, Alunrot, ’Palace Purple’
Heuchera, Alunrot, ’’
Hosta, funkia, ’Red October’
Iris, Iris Trädgårdsiris 'Making Eyes'
Iris Trädgårdsiris 'Fingertips'
Iris Trädgårdsiris 'Webmaster'
Lysimachia clethroides, Vitlysingen,
Primula, okänd lila
Sedum hybrid, Kärleksört, Postman's Pride'
Viola adunca, purpurviol, , 'Purpurea'
+ ett antal lökar
~~*~~*~~
Projekt Rosengården
I mitten av kalla maj 2012 fortsatte jag gräva Rosengården. Jag hade påbörjat den yttre delen redan förra sommaren och också börjat fylla den med rosor och pioner. Just pioner och så klart rosor är själva stommen i rosengården.
Nu var det alltså dags att koppla ihop den långa smala rabatten längs med altanen med den lilla ön mitt ute i gräsmattan. Som vanligt börjar jag alltid med att lägga ut vattenslangen (eller någon annan markering) för att få en känsla över hur det kommer att se ut när allt är färdigt. Sen kan man gå och flytta slangen en dm hit eller en cm dit. För att få den "perfekta" formen. Det jag hade att ta hänsyn är den stenlagda gången, längst ned till vänster i bild, och att forma en rundel av det som är kvar av gräsmattan.
För att lugna ned och också skapa ett tydligare rum vill jag ha en häck som avgränsning. Efter alla larm om buxbomssjukdomar så valde jag att sätta japansk järnek, Ilex crenata 'Dark Green'. Den påminner en hel del om buxbom men kikar man lite närmare har den något kantiga blad. Enligt vad jag har läst ska den också vara något mer snabbväxande än buxbom men lika enkel att forma. Det låter ju bra. Nu är inte japansk järnek riktigt härdig här i zon 4, utan rekommenderas till zon 3, men eftersom andra zontre-växter funkar bra här så hoppas jag att även dessa ska trivas. De står också på den mest skyddade delen av hela tomten.
Mellan rosrabatten och murrabatten har jag byggt en enkel "rosenbåge". Även den hjälper till att rama in och skapa rumskänsla. I murrabatten har jag även placerat klätterrosen 'Hybrida' som får knyta ihop rabatterna ytterligare. Kanske blir 'Hybrida' för stor och besvärlig för den lilla rosenbågen. Blir det så får jag väl helt enkelt flytta på henne.
När allt var färdiggrävt, grusgången utkrattad och kantstenarna placerade började det allra roligaste. Att plantera de mycket noga utvalda dyrgriparna. Halva vintern har spenderats med att läsa böcker, bloggar och tidningar om rosor. Vilka skulle jag välja efter härdighet, utseende, sjukdomsresistens och storlek? Jag har säkert 100 favoriter men som ni ser så finns det absolut inte plats för något 100-tal. Vilka det blev kan ni läsa längst ned i växtlistan.
Förutom rosor och pioner finns det även plats för några perenner som ska väva ihop allt. Ett litet vattenblänk har fått flytta in. Troligtvis kommer det dock att få flytta vidare till den lite mer "skogiga" skuggrabatten när jag har hittat något annat till rosrabatten.
Flera av de större stenar som grävdes fram har fått stanna kvar. De skapar lite andrum i allt det gröna.
Ja, så här ser det ut just idag. Inte så mycket till höjd på rosorna än men betydligt grönare än när jag började i maj. Nu återstår bara att vänta in den ljuvliga blomningen. Och kanske att plantera ytterligare några rosor. Det finns plats för någon enstaka till. Och nu när platsen är ännu mer begränsad är det ännu mycket svårare att välja ...
Hoppas ni får en skön söndag!
Kram,
Växtlista
Rosor
'Amber Queen', Floribundaros
'Aloha', Kordes, Climbing max,
'Crown Princess Margareta', Austinros
'Flora Danica', Tehybridros
'Feuerwerk', Modern buskros
'Frühlingsduft', Spinosissimaros
'Ghislaine de Feligonde', Moschataros
'Jacqueline du Pré', Modern buskros
'Linnaéus', Cottageros
'Pascali', Tehybridros
'Peace' syn. 'Mme A. Meilland'), Tehybrid,
'Queen Elisabeth', Floribunda
'Rumba', Floribundaros
'Souvenir de la Malmaison', Bourbonros
'Stanwell Perpetual', Spinosissimaros
'Swany', Modern buskros
'The Crocus Rose' syn. 'Emanuel', Austinros
'Troika', Tehybrid
Pioner
Paeonia anomala, sibirisk pion
Paeonia anomala subsp. veitchii, rosenpion
Paeonia lactiflora 'Buckeye belle'
Paeonia lactiflora 'Coral sunset'
Paeonia lactiflora 'D. de Nemours'
Paeonia lactiflora 'Lady Alexandra Duff'
Paeonia lactiflora 'Martin Cahuzac'
Paeonia lactiflora 'Sarah Bernardt'
Paeonia lactiflora 'Top Brass'
Perenner
Nu var det alltså dags att koppla ihop den långa smala rabatten längs med altanen med den lilla ön mitt ute i gräsmattan. Som vanligt börjar jag alltid med att lägga ut vattenslangen (eller någon annan markering) för att få en känsla över hur det kommer att se ut när allt är färdigt. Sen kan man gå och flytta slangen en dm hit eller en cm dit. För att få den "perfekta" formen. Det jag hade att ta hänsyn är den stenlagda gången, längst ned till vänster i bild, och att forma en rundel av det som är kvar av gräsmattan.
När formen var satt slog jag ned kantpinnar för att lättare kunna gräva. Sen var det bara att gå loss.
Ja.. gå loss kanske var lättare sagt än gjort. Som vanligt när det ska grävas här hos oss så hittar man mer eller mindre stora stenar och MASSOR av grus. Stenen jag försöker gräva loss jobbade vi med i över två timmar med spett och spadar men lyckades ändå inte få upp den ur rabatten. Nu står den på högkant - som ett isberg med 75% av stenen under jord - i stället och jag tänker att det nog blev riktigt bra. Nu hoppas jag att stenen leder ned värme till de lite känsligare rosor som jag har placerat där.
För att lugna ned och också skapa ett tydligare rum vill jag ha en häck som avgränsning. Efter alla larm om buxbomssjukdomar så valde jag att sätta japansk järnek, Ilex crenata 'Dark Green'. Den påminner en hel del om buxbom men kikar man lite närmare har den något kantiga blad. Enligt vad jag har läst ska den också vara något mer snabbväxande än buxbom men lika enkel att forma. Det låter ju bra. Nu är inte japansk järnek riktigt härdig här i zon 4, utan rekommenderas till zon 3, men eftersom andra zontre-växter funkar bra här så hoppas jag att även dessa ska trivas. De står också på den mest skyddade delen av hela tomten.
Mellan rosrabatten och murrabatten har jag byggt en enkel "rosenbåge". Även den hjälper till att rama in och skapa rumskänsla. I murrabatten har jag även placerat klätterrosen 'Hybrida' som får knyta ihop rabatterna ytterligare. Kanske blir 'Hybrida' för stor och besvärlig för den lilla rosenbågen. Blir det så får jag väl helt enkelt flytta på henne.
När allt var färdiggrävt, grusgången utkrattad och kantstenarna placerade började det allra roligaste. Att plantera de mycket noga utvalda dyrgriparna. Halva vintern har spenderats med att läsa böcker, bloggar och tidningar om rosor. Vilka skulle jag välja efter härdighet, utseende, sjukdomsresistens och storlek? Jag har säkert 100 favoriter men som ni ser så finns det absolut inte plats för något 100-tal. Vilka det blev kan ni läsa längst ned i växtlistan.
Förutom rosor och pioner finns det även plats för några perenner som ska väva ihop allt. Ett litet vattenblänk har fått flytta in. Troligtvis kommer det dock att få flytta vidare till den lite mer "skogiga" skuggrabatten när jag har hittat något annat till rosrabatten.
Flera av de större stenar som grävdes fram har fått stanna kvar. De skapar lite andrum i allt det gröna.
Ja, så här ser det ut just idag. Inte så mycket till höjd på rosorna än men betydligt grönare än när jag började i maj. Nu återstår bara att vänta in den ljuvliga blomningen. Och kanske att plantera ytterligare några rosor. Det finns plats för någon enstaka till. Och nu när platsen är ännu mer begränsad är det ännu mycket svårare att välja ...
'Souvenir de la Malmaison' är först på tur att slå ut bland de nyinköpta rosorna. |
Hoppas ni får en skön söndag!
Kram,
Växtlista
Rosor
'Amber Queen', Floribundaros
'Aloha', Kordes, Climbing max,
'Crown Princess Margareta', Austinros
'Flora Danica', Tehybridros
'Feuerwerk', Modern buskros
'Frühlingsduft', Spinosissimaros
'Ghislaine de Feligonde', Moschataros
'Jacqueline du Pré', Modern buskros
'Linnaéus', Cottageros
'Pascali', Tehybridros
'Peace' syn. 'Mme A. Meilland'), Tehybrid,
'Queen Elisabeth', Floribunda
'Rumba', Floribundaros
'Souvenir de la Malmaison', Bourbonros
'Stanwell Perpetual', Spinosissimaros
'Swany', Modern buskros
'The Crocus Rose' syn. 'Emanuel', Austinros
'Troika', Tehybrid
Pioner
Paeonia anomala, sibirisk pion
Paeonia anomala subsp. veitchii, rosenpion
Paeonia lactiflora 'Buckeye belle'
Paeonia lactiflora 'Coral sunset'
Paeonia lactiflora 'D. de Nemours'
Paeonia lactiflora 'Lady Alexandra Duff'
Paeonia lactiflora 'Martin Cahuzac'
Paeonia lactiflora 'Sarah Bernardt'
Paeonia lactiflora 'Top Brass'
Perenner
Anemone x hybrida, Höstanemon 'Honorine Jobert'
Anemone multifida, Röd Flikanemon 'Rubra'
Anemone multifida, Röd Flikanemon 'Rubra'
Aquilegia hybridum, Akleja, 'Snowballs'
Astrantia major, Stjärnflocka, 'Star of Beauty'
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma
Erodium reichardii, Pysslingnäva 'Album
Geranium himalayense, Näva 'Plenum'
Iris 'Flavescens'
Iris sibirica, Strandiris
Lilium martagon, Krollilja
Phlox paniculata, Höstflox 'Sherbet Blend'
Thalictrum aquilegifolium, Vit aklejruta
Verbascum chaixii, Franskt kungsljus
Övriga
Fragaria x ananassa, jordgubbe 'Rainbow Treasure'
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma
Erodium reichardii, Pysslingnäva 'Album
Geranium himalayense, Näva 'Plenum'
Iris 'Flavescens'
Iris sibirica, Strandiris
Lilium martagon, Krollilja
Phlox paniculata, Höstflox 'Sherbet Blend'
Thalictrum aquilegifolium, Vit aklejruta
Verbascum chaixii, Franskt kungsljus
Övriga
Fragaria x ananassa, jordgubbe 'Rainbow Treasure'
Ilex crenata, Japansk järnek 'Dark Green'
Magnolia soulangeana hybrid, 'Genie'
Perovskia abrotanoides x atriplicifolia 'Blue Spire'
Prunus triloba, rosenmandel
Tidig storblommig klematis 'Snow Queen'
Verbena bonariensis, Jätteverbena
Lökväxter
Crocus, Krokus
Tulipa, 'Elegant lady'
Tulipa, 'Angelique'
Tulipa, 'Claudia'
Tulipa, 'Purple dream'
Tulipa, 'Belicia'
Tulipa, 'Roccoco'
Nectaroscordum siculum, HonungslökVerbena bonariensis, Jätteverbena
Lökväxter
Crocus, Krokus
Tulipa, 'Elegant lady'
Tulipa, 'Angelique'
Tulipa, 'Claudia'
Tulipa, 'Purple dream'
Tulipa, 'Belicia'
Tulipa, 'Roccoco'
~~*~~*~~
Projekt Köksträdgård 4.0
Insåg ganska snart att det var svårt att hålla gräs och annat ogräs borta så det blev dags att ta tag i en riktig köksträdgård. Med staket av vidjor, grus mellan landen och ännu flera land för kryddor, kronärtskocka och sommarblommor blev nya köksträdgården färdig tidigt förra våren.
Under våren och försommaren 2013 så tog vi så äntligen tag i att göra riktiga odlingslådor. De är verkligen gedigna med ben nedgrävda i marken. Och jag är så nöjd, så nöjd!
Har redan hunnit skörda finare rädisor och ruccola än någonsin tidigare. Kål, potatis, sockerärtor och mycket annat är på gång.
Nu återstår bara det allra bästa. Skörda och ÄTA!
Kram,
Ett av våra första projekt när vi flyttade hit var att få ordning på en liten plätt så att jag kunde börja odla grönsaker. Och en liten plätt var nog ordet. Det här var år 2009 och jag tror att syrenhäcken borde vara planterad till höger. Längst fram till vänster ser man hur himla liten rabarbern var på den tiden. Nu är den ett monster.
Köksträdgård 1.0 |
Efter ett år räckte det inte med tre rutor. Det blev en ruta till. Eftersom de snygga trampstenarna tog slut blev det fula brädor mellan landen. jordgubbsplantor och sparris inhandlades.
Köksträdgård 2.0 |
Insåg ganska snart att det var svårt att hålla gräs och annat ogräs borta så det blev dags att ta tag i en riktig köksträdgård. Med staket av vidjor, grus mellan landen och ännu flera land för kryddor, kronärtskocka och sommarblommor blev nya köksträdgården färdig tidigt förra våren.
Köksträdgård 3.0 |
Men inte heller det blev som jag tänkt mig. Svårodlat med jord som rann ned i gruset och ganska kompakta jordbäddar. Maken påpekade problemet på en gång. Men vem orkar vänta... ;-)
Köksträdgård 4.0 |
Under våren och försommaren 2013 så tog vi så äntligen tag i att göra riktiga odlingslådor. De är verkligen gedigna med ben nedgrävda i marken. Och jag är så nöjd, så nöjd!
Har redan hunnit skörda finare rädisor och ruccola än någonsin tidigare. Kål, potatis, sockerärtor och mycket annat är på gång.
Nu återstår bara det allra bästa. Skörda och ÄTA!
Kram,