onsdag 27 juli 2011

Den ljuvliga doftrabatten

Som det prunkar och doftar just nu. Doftrabatten har blivit den favorit som jag hoppades. Här samsas liljor, trädgårdsnattviol och chokladblomster med lavendel, nattflox och grekisk lövkoja. Lavendelhäcken har klarat sig riktigt bra. Var lite rädd för att inte 'Hidcote Blue' skulle klara sig här ute men se så fin den är.En nyhet för mig är nattflox eller nattblomster, Zaluzianskya capensis. Den är liten  - inte mer än 15 cm hög och på dagarna syns den knappt alls. Blommorna kniper ihop sig mot solljuset till små, mörka bollar. Men så fort dagen går mot skymning slår den ut sina vita blommor och doftar fantastiskt! Helst vill man ligga där på knä och sniffa hela kvällen. Men då skulle nog grannarna undra. Mer än vad de gör redan ...En annan doftande skönhet är den grekiska lövkojan, Matthiola longipetala ssp bicornis 'Starlight Scentsation'. Jag sådde både den och nattblomstren i våras så de har inte hunnit bli så stora än.


Jag är så glad över min härliga doftrabatt! Verkligen trädgård för alla sinnen.

Kram,

10 kommentarer:

Hem och Harmoni Marie sa...

Man kan nästan känna hit hur gott det luktar :)
Så vackert att vila ögonen på också.

Önskar dig en skön kväll!
Kram Marie

Johanna Stålros sa...

Mmmm doftar ljuvligt.... Fina foto! Kram J

Trädgården på Höjden... sa...

Härligt med en doftande rabatt. Din lavendel ser så fin ut. Jag är mitt uppe i att anlägga en lavendelgång och bara längtar efter dess färg och doft.

Hälsar Åsa

Sabelhagens Olivlund sa...

Grattis till en underbar rabatt!! Fina växter du valt, nattblomstret var en ny bekantskap. Jättesöt! Jag har några krukor med Lavendel vid ytterdörren, och den doften kan man verkligen inte vara utan!
/Maria

Anna Vattenkanna sa...

Jag kan föreställa mig (nästan) hur underbart det doftar från din rabatt. Men den där nattfloxen var en nyhet för mig så den kan jag inte föreställa mig :-). Så glad jag blir att det blev som du tänkt dig och att du njuter av din rabatt! Härligt och sniffa på...

Kram Anna Vattenkanna

Lantligt i smultronbacken sa...

Jag har en stor lavendelrabatt jag med och det doftar underbart just nu. En tacksam växt och jag blir så glad när den klarar övervintringen här.

Kram Teres

Giga sa...

Lawenda i maciejka, ale masz co wąchać. Pozdrawiam

Unknown sa...

Mmmmmm, skulle gärna ha mer doftare här hemma, ska antecka vad de där skönheterna hette.
Ha det bra!
Camilla

Hélena sa...

Otroligt vackert och som sagt, man kan känna hur det doftar.
Ha det bäst!
Hélena

Ulrika sa...

Osäker på om min förra kommentar kom in. Jag har tagit mig friheten att låna ett av dina fina foton som inspirationsbild på min blogg, hoppas att det är ok. Om det inte är det så låt mig veta så tar jag bort den direkt.