söndag 10 juli 2011

Bäsna Handelsträdgård en liten pärla bland handelsträdgårdar

Om det är så att ni har någon dags semester kvar och befinner er i närheten av Dalarna då är det ett måste att besöka Bäsna Handelsträdgård. Det ligger ca 15 km från Borlänge på vägen mot Mockfjärd. De har en stor visningsträdgård med mängder av olika trädgårdsrum som det är en njutning att ströva runt blad.
De har egna höns och ett café med hembakat bröd, bland annat pelargonkaka, så även om man inte vill handla växter är det värt att åka dit på utflykt. Fikat tar man med sig och sätter sig på någon av de olika sittplatser som finns över hela visningsträdgården.Men självklart är det för trädgårdsshoppingen jag åker dit. De har ett stort utbud av träd och buskar, frukt- och bärbuskar, rhododendron, barrväxter, perenner, rosor och clematis.  De är även duktiga på olika typer av spaljéer och klätterstöd.


Planen var att inte handla med något hem utan bara att inspireras idag ... Det gick sådär ... Jag var jätteduktig tills jag fick syn på den underbara rosen 'Burgundy Ice'. Den kunde jag verkligen inte stå emot - trots att jag inte ens vet riktigt var den ska få plats. Det ordnar sig nog så den fick följa med hem precis som två lobelior i samma mustigt vinröda färg.

Här nedan ser ni en bild på hela trädgården som jag har lånat från Bäsna Handelsträdgårds hemsida. Den går att förstora något så att ni kan kika på alla de rum som finns.


Även dagen spenderas i Vansbro för att titta på systeryster som simmar. Hoppas det går bra också idag. I fredags på 10 000 m gick det alldeles utmärkt och det blev ett SM-brons (!). Det var hon så väl värd efter 2 timmar och 37 minuter i 18-gradigt vatten.

Kram,

7 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Där såg ju trevligt ut! mysigt att man kan sätta sig och fika lite varstans.

Kram Anna Vattenkanna

Hélena sa...

Hm, undrar om jag kan lura iväg maken på en liten utflykt till Borlänge... Det är ju inte så långt från Stockholm :-)
Verkligen inspirerande!
Ha det bäst Hélena

Johanna Stålros sa...

Åhh vilket paradis, själv ska jag till Rosendahls trädgård i morgon...kram Johanna

Inger sa...

'Burgundy Ice' är jättefin och visst är det mysigt på Bäsna.
Ha det bra!

Tant Otteskrufv sa...

Tack för påminnelsen, det var alldeles för länge sedan jag var till Bäsna. Det ligger ju inom tvåtimmarszonen och är alltså "nära".Grata syrran!Kan inte låta bli att beundra tokskallar som gör sånt. Lite som trädgårdsnörderi?

Lotta sa...

Det ser ut som ett riktigt mysigt ställe. Någon gång blir det nog en tur till Dalarna och då ska jag komma ihåg detta stället....och den där rosen hade jag nog inte heller kunnat motstå. Vilken duktig syster, SM-brons var imponerande.
kram

Lisa sa...

Oj så sugen jag blev på en utflykt nu, det såg jättemysigt ut, lite för långt bara. Rosen var ju helt underbaaaar !!! Min färg. Tack för tipset. Blommar den om eller är det en engångsblommare ? Ha en skön semester !
Lisa/Lisas trädgård