måndag 3 januari 2011

Inget kattväder direkt ...

Våra katter står på bakbenen och skriker och vill gå ut. När jag öppnar dörren tittar de på mig som att det är MITT fel att det är en meter snö ute. Jag försöker tala om för dem att så inte är fallet men det ser inte ut som de tror mig. Så efter mycket vädrande med nosarna i luften och tveksamma steg kliver de över tröskeln. För att i vild galopp springa och gömma sig under altanen.Ja, vi har skottat en liten gång till dem. Och ja ... de är bortskämda ... ;)Kissarna Hedvig och Smilla 


I dag fick jag ett paket med roligaste (och kanske nördigaste) innehållet. Det var en bok som jag har beställt. Växternas namn - vetenskapliga växtnamns etymologi av Jens Corneliuson (ISBN 9146176799). Nu ska här läras in latinska namn och kanske till och med förstå varför växterna heter som de heter.

Visste du till exempel att Fingerborgsblomma som heter digitalis på latin har fått sitt namn från just ordet fingerbred eller fingerlik? Corneliuson skriver att "ordet finns ej i klassisk latin som växtnamn. Vid namnöversättning gjordes under tidig medeltid en låneöversättning från det tyska 'Fingerhut'."

Eller att narcissen (tazétta) har fått sitt namn av det arabiska ordet tassah för fat eller kopp. Även det italienska ordet tazza betyder samma sak. Boken inleds med ett kapitel som berättar om de först kända växtnamnen under antiken, fram till Linné och vidare in i modern tid med ständiga nyskapelser. En genomgång av ca 11 300 släktnamn och epitet.

Ha en fin kväll!

Kram,

9 kommentarer:

Sussi sa...

Oj! Då har du att göra....*ler*
Men jag förstår dig... Av någon anledning så fastnar de latinska namnen bättre i mitt huvud...konstigt! Det vore onekligen kul att veta vad de betyder också!

Såååå söta katter! Vi får nöja oss med grannens, men den katten är VÄLDIGT speciell...han ÄLSKAR snön! Ibland kommer han plöjandes genom nysnön på vår tomt, och man ser nästan bara svansen som sticker upp!

Stor kram
Sussi

Margot sa...

Åh så söta och fina katter du har! Vår katt är innekatt och brukar bara vara ute på somrarna på altanen! Nu när det är så mycket snö vill han inte gå ut överhuvudtaget!
Ha en fin kväll!
Kram Margot

Merja sa...

Annorluna och rolig bok...trots nörd varning;)
Åh så jag saknar katt. Våran försvann i somras.
Ha det gott!

Katarinas trädgård sa...

Åh vilka gullingar! Jag förstår att de är skeptiska till snön och kylan, det är jag med, brrr! Våra katter får "hjälpas" ut och kommer in igen efter ca 10 min...
Ambitiöst att lära sig de vetenskapliga namnen lite mer systematiskt! Jag försöker lära mig några, det underlättar mycket att kunna en del när man läser böcker och tidningar på andra språk.
Ha det bra!
Kram
Katarina

Lisa sa...

Tänk jag förstår dem, katterna. En del dagar vill jag också springa in och gömma mig någonstans för det är så KALLT ! Vad SÖTA de är !
Lät som tung läsning det där, men säkert jätteintressant. Och visst är de väldigt bra de latinska namnen, när man surfar runt på utländska bloggar skulle man ju inte fatta något annars. Ha det gott
Lisa/Lisas trädgård

Lantligt i smultronbacken sa...

Vad skönt att höra, det är inte bara våra katter som är riktigt bortskämda.
Idag när vår minsta var ute en längre stund så satte jag igång min värmefilt som han fick ta sig en tupplur på. Det gäller att skämma bort de goa kissemisserna

Kram Teres

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Åh.... såna söta kissemissar du har...... Känner igen det där med deras vilja att få komma ut, men skepsisen när de väl får det..... Är ju nybliven kattägare av två lurvbollar sen snart 3 veckor..... Så himla mysigt det är............

Den där boken låter jätteintressant att ha som uppslagsbok.... Det är ju faktiskt väldigt kul och intressant som du säger att veta mer om växters namn och ursprung.......

Många kramar
Charlotte

Anonym sa...

Vilka fina bilder :)
Skrattade gott åt dina kissar för jag känner så väl igen det och här skottas det också åt katterna - SÅ KLART!! Jag tycker det är rätt självklart att man skottar där de går mest så de slipper försvinna ner i den djupa snön.
Kram kram

Sköna o Gröna Ting sa...

Nädu.., den boken tycker jag INTE är nördig:)
Jag har smygläst den hos en vän några gånger och funderar på att köpa en själv då jag tycker det är superkul att förstå växtrikets A-Ö!!!!

Visst, vår kisse här hemma gillar inte heller att traska runt i snön så det har blivit en hel del gånger runt huset till henne.
Idag snöar det igen, har inte kommit en flinga på minst tio dagar men nu så..., det väntas komma MYCKET dom närmsta tre dagarna i Dalsland.

Ha en skööön vecka
Kram
Marianne