fredag 15 juli 2011

Tjat om riddarsporrar

Jag fortsätter att visa bilder på mina fantastiska riddarsporrar. Hoppas ni står ut! Riddarsporrarna fanns här när vi flyttade in och jag älskar dem. I år är de högre än någonsin. Kanske för att jag grävde om jorden de står i under förra sommaren när vi anlade silverrabatten. Då fick de antagligen lite mer näring.Mina riddarsporrar skiftar i himmelsblått, marinblått, lila och vitt där de står tillsammans med fingerborgsblommor, klematis och klätterhortensia.


Riddarsporre växer vilt i södra och mellersta Sverige, vanligast är den på Öland och Gotland. Arten har de senaste decennierna minskat i antal och den är alltmer sällsynt. Av blommorna kan man tillverka ett blått bläck och jag har även läst att blommorna förr i tiden blandades i tobaken för att göra den vackrare. 


I dag kom ÄNTLIGEN ett lite mer ihållande regn. Det var välbehövligt!

Kram,

4 kommentarer:

Margot sa...

Dina riddarsporrar är mycket vackra, det är underbara blommor! Dem kan man aldrig tröttna på:)Så vackra de är med det svarta ögat!
Ha en skön och härlig helg!
Kram Margot

Johanna Stålros sa...

Vi står verkligen ut- de är ju så läckra, fina bilder. Kram Johanna

Hélena sa...

Imponerande! Måste komma ihåg att luckra upp jorden och gödsla lite extra runt mina nästa år.
Ha det bäst!
Hélena

Malin - I min trädgård sa...

Ja de är verkligen fantastiska! De riktigt lyser upp hela rabatten... Planterade en blå riddarsporre 'Summer Skies' häromveckan. Nu är den ju ytte-pytte, men om några år så tror jag den är stor och ståtlig, och då hoppas jag den lyser upp min rabatt lika fint :-).

Stor kram på dig och tack för all härlig inspiration!