torsdag 11 april 2013

Trädgårdsonsdag - bu eller bä?

Kan inte undgå att se debatten här på bloggarna och facebook om Trädgårdsonsdag är trevligt och mysigt eller bara dåligt. De som är trädgårdsfrälsta - vilket ju det flesta av dem som läser samma bloggar som jag faktiskt är - verkar rörande överens om att Trädgårdsonsdag är dåligt, dåligt och kanske helst inte skulle sändas överhuvudtaget.
Jag tänker så här. Även om vårt intresse är stort så finns det många som är så där lagom intresserade. Som faktiskt gillar blandningen och inte är ute efter nördigheten. Självklart skulle det vara toppenkul med ett program á la Gröna rum eller Året i trädgården på svenska. Men måste det vara antingen eller?
Jag gillar mat, men det är inte därför jag tittar på Trädgårdsonsdag - då finns det andra mer utstuderade matprogram (mängder av dem). Men jag gillar att det Tareq lagar (nästan) uteslutande kommer från den egna trädgården. Och jag tänker att det ju är toppen att utbilda hela svenska folket att odla sin egen mat.
Jag njuter av jargongen i Trädgårdsonsdag och gillar verkligen både Pernilla, John och Tareq. Jag får trädgårdslust helt enkelt. Och jag gissar att det är det som är meningen ...

Så, nu är jag nyfiken på vad du tycker.

Alla bilder är lånade från SVT.

Kram,


PS. Vill du se ett program som bara handlar om trädgård vill jag passa på att tipsa om Trädgårdshjälpen på 7:an ikväll kl 20. Garanterat fritt från mat. ;)

22 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag gillar Trädgårdsonsdag. Visst, det är inget renodlat trädgårdsprogram, men jag gillar tonen i det, och håller med dig i att det är bra om folk inspireras att odla sin egen mat eller bara göra en liten aurikelteater :) Allt som "gör reklam" för odling, kreativitet, matlagning och trädgård är i mina ögon bra!

Anonym sa...

Jag är lite trött på hela programidén, om jag ska vara ärlig. Vill se något nytt! Men jag gillar också jargongen, och efter att ha slutat titta halvvägs igenom förra säsongen så tittar jag nu igen bara för att John Taylor är tillbaka. Han är bäst! Grymt fint kastanjestaket de fixade igår, förresten! Kram Hanna

Kristinas oas sa...

Håller med, varför ska det vara antingen eller? Trädgårdsonsdag fyller säker behovet hos många lagomintresserade. Men problemet är väl att det inte finns något "nördigt" trädgårdsprogram alls just nu på svensk tv (anser jag). Det är en klar brist för resten av trädgårdsbefolkningen som har haft abstinens sedan Gröna Rum slutade. Jag gillar ändå de tre programledarna i Trädgårdsonsdag och såg delar av första säsongen, men inget verkar ha utvecklats sedan dess och då läser jag hellre en bok eller två om trädgård i stället. Kram Kristina

Lantligt i smultronbacken sa...

Jag hör till de som inte alls gillar programmet faktiskt. Tycker att man får känslan att vara helt "talanglös" när man tittar på det. Tycker att själva upplägget är barnsligt faktiskt, lite "nähä, det menar du inte".
Nä, det är något jag inte tittar på längre.

Däremot trädgårdshjälpen gillade jag.

Kram Teres

Anna Vattenkanna sa...

Jag gillar detta program nu igen när John är med. En halvtimmes myspys feel-good-program helt enkelt. Gillar deras smågnabb och pyssel i trädgården och med vad de odlar. Just nu tittar jag halvt om halvt på Trädgårdshjälpen.Inte alls samma känsla och ABSOLUT inte samma foto som är en av Trädgårdsonsdags bättre kvaliteter. Just nu pratar de om en funkia - utan att tala om vilken namnsort.

Kram

Johanna sa...

Allra bäst är att ha många olika trädgårdsprogram, men som trotsig trädgårdsamatör vill jag ha program lik Gröna rum. På svenska. I Finland. Gissa om jag får vad jag vill? ;) Men Trädgårdsonsdag har nog sina goda sidor fastän jag inte orkar lyssna och titta mig genom det. Fint att många älskar det och att trädgårdsprogram görs också i Sverige och inte bara importeras från England eller dylikt.

Hélena sa...

Jag vet inte vad jag ska skriva... Visst är det bra med program som tilltalar många men eftersom man bara satsar på ett svenskt trädgårdsprogram i SVT så tycker jag att det ska vara ett trädgårdsprogram och inte ett allmänt-vi-stoppar-in-lite-allt-möjligt-program.
Missade det igår och glömde bort att det startat igen... Det kanske visar mitt intresse för serien. Sen stör jag mig lite på att de är på samma ställe igen. Det var kul med ett återbesök men tre år i rad. Fotot är vackert men känns också igen. Jag kanske är gnällig men jag saknar verkligen ett riktigt bra svenskt trädgårdsprogram.

Jag var på mässan idag.. Shoppade loss så det blir inte fler dagar för mig :-) vi hinner nöta på varann senare i år ;-) kommer inlägg från mässan när jag kommer hem ikväll.
Bamsekram Hélena

Unknown sa...

Hei svenske bloggvenner! Vi ser Trädgårdsonsdag i Norge også, og jeg må si at det er ett av mine favorittprogrammer. Litt mat, og ganske mye hage. Enig med Pilgrim også; de har et fantastisk vakkert estetisk konsept. De har en plan for lyssetting, kameravinkler og slike ting; der er de veldig bra! Jeg liker programlederne også, men jeg savner Gustav og Marie Mandelmann. Hvor ble det av dem?

Grön skön passion sa...

Jag tillhör gruppen som tittar på ALLT GRÖNT (och Ernst..hihi...)
Trädgårdsonsdag är väl inte ett renodlat trädgårdsprogram men tycker det är behagligt såhär mitt i veckan.

Vårsolskram / Therése

Mia sa...

Ja, vad ska man säga. Tv1 får jag in och jag ser på programmet, värre med allt på Tv4, dessvärre, den får jeg inte sett. Men jag gillar trädgårdsonsdag, den blir lite som gamla goda Emmerdale farm, Hem til gården alltså. Känt, familjärt och gemytligt. Tryggt och gott, ingen stora överraskelser. Och, programmet ger mig glädje.

Almbacken sa...

Jag tycker att trädgårdsonsdag är mycket vackert filmad och kan njuta av det. Som trädgårdsprogram hade jag önskat mycket mer men nog är det lite myspysigt.

Retar mig dock lite på Trädgårdshjälpen med snabba klipp och Trädgårdstoppen som jag inte heller tycker är bra filmad.

Kram, kram

Anonym sa...

Jag tror att vi trädgårdsnördar är så svältfödda så vi tittar trots att programidén nu är ganska utsliten. Och så är alla tre programledarna så trevliga och har ett lite lättsamt "kärleksgnabb" mellan sig. Men visst skulle man vilja ha lite mer än mys, vacker musik, vackra moln och god mat i ett trädgårdsprogram. Förmodligen blir produktionen billig när de fortsätter på samma plats år efter år.

Malin - I min trädgård sa...

Förra året så slutade jag titta för att jag liksom många andra tröttnade. Nu har jag sett ett program i år och jag håller tummarna för att det ska vara bra. Åtminstone tittbart. Nu har jag inte sett sista programmet ännu... Men jag gillar blandningen mellan små projekt och matlagningen! Sedan så saknar jag också ett program som Gröna Rum...Absollut bästa trädgårdsprogrammet som Sverige har producerat tycker jag!

Malin - I min trädgård sa...

Absolut med ett l förstås...

Carina sa...

Jag har hittills missat vartenda program den här säsongen, vet inte vilken dag det går på, tydligen har jag annat för mig än att titta på TV, men visst är det lite kul med de där programmen....om jag nu bara kunde komma ihåg att sätta på TV:n....
Kram Carina

Katarinas trädgård sa...

Jag tycker BLÄÄÄÄ! DUBBELBLÄ! Men egentligen kanske jag inte ska uttala mig för jag har slutat titta. Hoppas, hoppas SVT istället sänder Garderner´s World med Monty Don och de andra, hjälp vad bra det är!
Tycker,
Katarina

Anita sa...

Jag är lite kluven. Jag tycker mycket om Pernilla, Tareq och John. Jag gillar deras jargong sinsemellan. Och jag tittar och kommer att titta på det varje onsdag för det ger mig en stunds skön avkoppling. Men som trädgårdsprogram känns det lite som en repris på något sätt, troligen för att det är tredje säsongen i samma trädgård. Som trädgårdsprogram vill jag ha ett typ BBC:s 'Året i trädgården'. Det tycker jag är suveränt. Fast egentligen ska inte det ena behöva utesluta det andra. Jag har gärna kvar trädgårdsonsdag men jag vill ha åtminstone ett till trädgårdsprogram på SVT.

Christina sa...

Gillar Tareq, men annars tycker jag att det känns som man väntar på något mer!!!/Lila-Christina

Bettina Bäck sa...

Jag tycker trädgårdsonsdag blir för ytligt. Det väcker aldrig min trädgårdslust.
Men att träffa dig på Nordiska trädgårdar gör det! Och att lyssna på fantastiska trädgårdsgubbar! Kram. :-)

Hundliv sa...

Det är inspirerande för oss nya trädgårdsintresserade som inte kommit till "nördstadiet" än ;). Som hundägare av den mer nördiga typen så kan jag tänka mig att ni som ej gillar trädgårdsonsdag känner för detta program ungefär som jag tycker om alla hundprogram som gått på tv, det är få som inspirerar mig då det oftast ligger på så, låt mig kalla det, låg nivå. Tur dock att det finns program som kan få upp ögonen för de oinvigda så vi blir fler entusiaster :)
Må så gott!

Anonym sa...

Hej!
Vill bara tipsa om att det finns några avsnitt Gröna Rum på SVT Öppet Arkiv. Härligt med ett helt program om bara gräs:-)/Emma

Anonym sa...

Jag tycker det är ett toppen program...!!
Lagom för oss som gillar att påta lite lagom i trädgårn....
Maten i programen är en bonus...och god!!