tisdag 15 februari 2011

Brinnande lust efter brandgult

Det är riktigt kallt ute! I morse vid 8-tiden hade vi -26 grader. Det är inte riktigt normalt här ute vid kusten. Men jag ska inte klaga när jag hör att det på vissa håll har varit så låga temperaturer som minus 41 (!). 


Som lite kontrast till all snö och iskyla tänkte jag frossa lite i varma, gyllene färger. Blomster i lysande orange och gult.
Namnet orange kommer av det engelska ordet för apelsin, orange. Det äldre svenska namnet på färgen är brandgul men det känns som det används mer sällan. Jag läser ofta här på bloggarna att just orange och gult är kontroversiella färger. Det är få som inte har en stark åsikt om färgerna. Antingen gillar man dem mycket eller avskyr dem lika mycket. 

Färgen orange kombinerar energin hos rött och lyckan i gult och färgen betyder bland annat glädje, solsken, entusiasm, lycka och kreativitet. Orange anses kunna mildra depressionen och stimulerar aptiten. Mörkare nyanser av färgen kan betyda svek och misstro och rödorange motsvarar begär, sexuell passion, aggression och längtan efter handling. När jag var liten fick jag lära mig att gula rosor betyder hat och det sitter fortfarande i ... Det är väldigt starka ord, kanske inte är konstigt att färgen väcker känslor. Orange representerar även höst och skördetid.På Wikipedia läser jag att orange är en färg som avviker från de flesta av naturens färger och som därför fungerar bra som signalfärg. Till exempel är fängelseinterners kläder i USA ofta orange för att de ska synas tydligt. 

I Kina och Japan används orange för att symbolisera kärlek och lycka. Inom kristendomen representerar orange just dödssynden frosseri - men det kan väl inte vara en dödssynd att frossa i vackra blomster ..?

Hoppas att dagen blir varm och skön och att ni får frossa i det ni gillar. Kanske blir det tulpaner i solskenets och lyckans orange?


Kramar,

14 kommentarer:

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Här är en som äääääälskar orange, jag tycker det är en såå cool färg! Till grönt, till lila, till vitt, till gult, till cerise:-) Den gör mig glad helt enkelt, och jag gillar att vara glad:-))

Grattis till din vinst hos mig idag, det gladde mig mycket att pinnen hamnade hos dig!
Varmkram H.

Anna Vattenkanna sa...

Jag sitter just nu och jobbar febrilt med en rabattkomposition där just bränd terracotta - orange - brandgul är en av de bärande färgerna. Detta i komo med olika violetta och gröna nyanser. Kanske lägger jag ut så småning om... fast min blogg var tänkt som min privata lilla lekstuga och utan inblandning av mitt arbete...

Jag blir så glad av dina bilder och din färgfundering! Själv är jag ju uppvuxen med ORANGE - typ hela mitt 70-tal var ringblommigt och tagetesfyllt, tjolahopp.

Och nu börjar denna vackra, kaxiga och kontroversiella färg åter att användas till min stora färgglädje.

You made my day!

Kramar Anna Vattenkanna

Anette sa...

Brandgul, så hette det i min värld länge. Sedan påverkade omvärlden mig och nu använder jag också "orange" som ord.
Färgen går an, helt ok på rätt ställe i rätt sällskap.

/Anette

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ja, jag är då en som verkligen gillar dessa färger... Möjligtvis orange mer än gul, men jag skulle inte kunna tänka mig en sensommar utan gult exempelvis. Har en hel rabatt med övervägande orange och tomatröda toner.

Helt underbara bilder Anna-Karin och intressant läsning så här i de vita tider vi har nu :-)

Många kramar till dig!!! och grattis till vinsten (läste Hillevis hälsning ovan)!!!!

Kramar
Charlotte

Katarinas trädgård sa...

Härliga färger! Jag har alldeles för lite orange, hmmm, hur ska jag få in det?
Fyyyy vad kallt ni har! Här är det inte så många minusgrader men jätteblåsigt, så det känns superkallt, brrr! Jag vill inte gå ut förrän det blir plusgrader...
Kram
Katarina
PS Grattis till vinsten, din turgumma! DS

LindaLunda sa...

Orange är en gladfärg!
För skydde jag den i blommfärg... men numera älskar jag den lika mycket !

Ingela sa...

Jag bara älskar brandgul som jag föredrar att kalla den allt annat än kalla färgen.

Tack för frossan du bjuder på i ljuvliga nyanser. Vi har gradmässigt inte så kallt här men med vindarna så motsvarar det nog ca -20 grader

Landliggeren sa...

Skønt med farver og glæde på en dag, hvor landskabet her ikke en gang byder på sne til at lyse op. Kun blæst, blæst og blæst hen over brune bede. Jeg hører også til dem som er ekstra glad for orange og gul og det var vældig interessant læsning!

Bedste februarhilsner
Birgitte

Lisa sa...

Vilka härliga gladbilder du bjuder på idag :-) Jag håller på Kineser och japaner! Vår och höst gillar jag starka färger, på sommaren föredrar jag lite svalare.
Lisa/Lisas trädgård

Sophia Callmer sa...

Härliga färger och blommor. Gillar orange! Men varmt är det INTE i dag, fullständigt iskallt visserligen bara -4
men hård ostlig vind, känns som -20. kram Sophia

LINDA sa...

Orange är en underbar färg! Fast jag gillar nog alla starka färger. Har ett loveseat i knallorange :) När det gäller blommor är jag lite smått allergisk mot tagetes, men det är inte för färgens skull. Japanska lyktor är ju underbara, för att inte tala om ringblommor och krasse - de är som kvällssol i rabatterna :)

Anjas Hill sa...

Så härliga färger - helt i min smak!
"Gulhatet" i trädgårdsvärlden handlar säkert mycket om att de gula och oranga tonerna är svåra. Inte vill vi väl ha i rabatten någon signalfärg utan en med harmoniska om än heta färger. Själv har jag kämpat med min Gula rabatt i tre år - får se hur den ser ut i år./Anja

Ruben sa...

Jag gillar kineserna - de har tänkt igenom det mesta!! De vet vad de talar om! ;-) Susie på Stjärnarve hade ett bra tips för någon vecka sedan. En ensam gul eller orange blomma bland andra färger kanske inte blir så bra - men en grupp i oranga eller gula nyanser ger ett helt annat intryck! Så är det!!! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Godastunder-tokigaidéer sa...

Ja orange tillhör inte min favorit färg men dina bilder är underbara, färgen passar mig på hösten då jag gärna har den hemma. Min favorit färg i trädgården är lila och vitt men lite annat har börjat smyga sig in också.

Kram anna