fredag 10 oktober 2014

Blommig fredag - sommarens projekt

Den här sommaren har varit ovanligt projektfri i trädgården. Brukar ju ha en tre, fyra projekt på gång. Och helst då samtidigt. Rabatter som ska omplanteras eller breddas, något staket som ska flätas eller någon annan idé som bara måste genomföras.

I år kan jag bara komma på ett enda lite större projekt som blev av. Att ta bort den besvärliga rosen som smitit in till oss från grannen. Alla dessa rötter hade tagit sig in under staketet och bildat en mindre rosskog på vår sida. Och hur fin Finlands vita ros är den vecka den blommar eller nu precis innan den tappar sina brinnande blad så är den helt enkelt dötrist och ett riktigt ogräs alla återstående 50 veckor på året. Så den rök. Och som tur är har även grannen försökt utrota den på sin sida av staketet.
Det tog sin lilla tid. Och riktigt säker på att den är borta kan jag inte vara. Minsta lilla rotbit skjuter nya skott och sen är den igång igen. Nu är det planterat och klart och både tulpaner, krokus och iris är nedpetade.

Tänkte istället fokusera lite på ett av kommande sommars projekt. Det kom ju till lite ofrivilligt för några veckor sedan när höststormen raserade staketet in till köksträdgården. Där blir det nya tag till våren.Runt sparrislandet kommer det att bli höga bönstörar. Såg ett fantastiskt bönstaket på ett Gardeners World-avsnitt som har fastnat på näthinnan. Kanske går det att göra något liknande? Ett tröttsamt och lite besvärligt problem är gräset som om och om igen växer in i slystaketet. Det är jag less på och tänker mig en långsmal rabatt längs med hela staketet som ska fyllas med lavendel. Blir bra med insektsdragare så nära köksträdgården, tror jag.

Andra projekt som ska betas av ett efter ett hittar du HÄR.

Och massor av andra sommarprojekt gissar jag att du hittar hos finaste Hélena.

Kram,

13 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Intressant att få veta att Finlands vita ros sprider sig så pass. Var annars lite sugen på den, men har redan två gamla rosor som exploderat med rotskott sedan gräsmattan runt försvann.
Gillar flätade staket, men visst är det ett pyssel med att hålla kanterna snygga och fläta om med jämna mellanrum. Ska bli kul att se hur din nya lösning blir.
Ha det så gott i helgen
Anette

Inger sa...

Finlands vita gör sig bäst på naturtomt, får fundera på hur jag ska göra med min, nu när jag fått stuga.
Kram

Anna sa...

Det är så fint i din trädgård! Å jag som vill ha en Finlands vita ros, hade kunnat hjälpa dig att bli av med och gräva upp om det inte vore så långt!
Trevlig helg!

Veronica sa...

När tråkiga stormar kommer in och förstör i trädgården så blir man såklart jätteledsen. Men så helt plötsligt ploppar det upp en möjlighet att göra annat istället :D

Jag kollade in ditt gamla inlägg och där var det många fina framtida... Ibland är att drömma och planera om projekt roligare än när det är klart...

Och självklart ska du ha lavendel ihop med slystaketet som avskiljare. Jag har flocknäva längst mitt och det funkar perfekt att hålla gräset borta. Kramar <3

Anette i Torsåker sa...

Ja, ibland är det färre projekt men alltid pågår något. Antar att det var den formklippta Finlands vita som försvann.
Efter mitt besök hos dig har jag halvhjärtat klippt denna ros.
/Anette

Hélena sa...

Nu blev jag sugen på att se Gardners World :-) Får nog bli i vintermörkret sen. Tråkigt med stormen men som sagt, det kan ge nya möjligheter. I sommar måste jag komma på besök och se allt ditt vackra.
Kram finaste!
Hélena

Meta sa...

Jag tycker i alla fall att den är vacker men jag ser den ju bara på den fina tiden av året på min koloni. Det gäller att gömma den i ett hörn där den lyser med sina blommor.
Öskar dig en fin helg
kram Meta

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Låter skönt med en sommar utan projekt särskilt sommaren som gick. Tur att ni och grannarna hade samma uppfattning :)

Kram, Carina

Lena/isklockan sa...

Finlands ros har ju jag haft tankar på. Så den sprider sig så i rotsystemet. Kram

Unknown sa...

Hej! Fantastiska bilder du bjuder på som vanligt! Hoppas allt är bra med dig! Vill bjuda in dig att delta i min utlottning av en Marschallhållare Rosett från Rosverkstan på min blogg. www.rosverkstan.blogspot.com
Ha en fin höst! Kram Anna

Lotta sa...

Attans stormar! Men lavendel kan nog bli helt perfekt som staketfyllare och det låter som rätt roliga projekt. Själv har jag o K en deal att om jag målar om fönstren så bygger han en ny altantrappa till mig. Jag undrar om det inte är jag som förlorar i den dealen... om jag nu inte vill ha en snäckformad spiraltrappa förstås ;). Kom på idén nu medan jag skrev och himmel, jag kanske fick en snilleblixt där... nu kommer jag att planera hela natten....
Ha en härlig helg
Kram

Carina sa...

Oooops! Nu blev jag lite skraj....Jag har precis planterat en finlands vita ros!!! Men den kanske inte tar sig lika bra som hos dig, jag har nämligen planterat jättenära dammen, så den står ganska fuktigt, men tänkte att den ska få krypa runt längs kanten....vi får väl se...
Ha en skön höst.
Kram

Marianne sa...

Hallå där roligt att du håller dig sysselsatt i trädgården trots mörkrets intågande...själv har jag en hel del kvar att gräva bort så som kirskål och hampflokeln, ja faktiskt den sprider sig mer än lovligt här hemma.