tisdag 4 januari 2011

Botaniska trädgården i Peradeniya del 1

För snart fem år sedan var vi på bröllopsresa till Sri Lanka och Maldiverna. Det var den bästa resa vi har gjort, någonsin. På Sri Lanka reste vi runt och försökte se så mycket som möjligt. Bland annat besökte vi The Royal Botanical Garden i Peradeniya strax utanför Kandy.

Trädgården finns dokumenterad så långt tillbaka som 1371 men först under 1800-talet utvecklades den till vad den är idag. Trädgården är nog mest känd för sina medicinalväxter och ovanliga träd men det finns även en fantastisk orkidéutställning med fler än 300 arter av olika orkidéer.
Den klassiska Avenue of Palms ligger i Peradeniyas botaniska trädgård och det fanns massor av olika exotiska träd. Gamla, stora, fula, vackra, "fulla". Träd översållade med blommor och dignande av frukter ... ja ... allt ni kan tänka er! :)


Till vänster: Avenue of Palms.
Vissa träd var så stora, som det till höger, att man behövde vara flera stycken för att nå runt det.


Till vänster en vackert blommande Bougainvillea,Trillingbloma. Den egentliga blomman är liten och vit, men varje samling av tre blommor omges av tre eller sex färgstarka, tunna, pappersliknande högblad i rosa, ljuslila, mörklila, röda, orange, vitt eller gult. Till höger: Amherstia nobilis, Pride of Burma.


Till vänster: Artocarpus heterophyllus, The Jackfruit är en art av mullbärsfamiljen, Moraceae. Den smakar ungefär som banantårta fick vi berättat för oss och används ofta i lankesisk mat i stället för kött.
Till höger: snabbväxande bambu.Tittar ni riktigt noga ser ni att jag står därnere till höger. Just den här bambun växte över 30 cm om dagen. Nästan så att man skulle kunna se det om man stannar ett tag ... :)

I morgon kommer fler bilder på roliga träd. Ha en fin eftermiddag!

Kram,

5 kommentarer:

Margot sa...

Wow vilka bilder!! Förstår att ni hade en oförglömlig resa! Vilken upplevelse att få besöka en sådan trädgård, bl.a bambun ser superhäftig ut och vilken storlek!! Endel sådana stora träd fulla med blommor såg jag i Israel när jag var där för många år sedan!Otroligt vackert! Ser fram emot mera bilder ;O)
Ha det gott!
Kram Margot

Katarinas trädgård sa...

Vi var på Sri Lanka 1994 och jag tror vi också besökte den här botaniska trädgården! Men dina bilder är mycket bättre! Sri Lanka är jättefint, tråkigt att det är så oroligt där.
Jag besökte en botanisk trädgård på lite närmare håll, den i Lund, i går och har tänkt göra ett inlägg om den. Dock höll jag mig inne i växthusen...
Ha det bra!
Kram
Katarina

Lotta sa...

Vilka imponerande träd!! Det måste verkligen ja varit en resa utöver det vanliga. Roligt att du delar med dig!
Kram

Ingela sa...

Hej på dej!

Vad kul att hitta hit till dig!!!

Vilken fantastisk trädgård du visar! Där skulle jag då inte ha något emot att botanisera! Finner en hel del av mina favorier ser jag och dessutom är krokusen bedårande lite blomma!

Ingela i Åhus
Nu lägger jag dig som en favorit för inte vill jag missa del 2

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vilka härliga bilder från varma breddgrader du bjuder på. Just nu längtar jag efter lite sol och värme även om jag vet att man skall leva i nuet ;-)
God fortsättning på 2011
Birgitta