söndag 30 januari 2011

Potager 2011

I går roade jag mig med att planera in årets fröer för köksträdgården. Version ett vill säga, för antagligen kommer jag att flytta om allt ett par gånger innan jag är nöjd. Inser att jag behöver utöka köksträdgårdsdelen med ytterligare ett land för att allt ska få plats. Visade maken och fick iaf inga högljuda protester så då räknar jag med att det är ok ... ;)

Den nya delen (som är den översta i ritningen) kommer att ha plats för extra mycket bondbönor som jag verkligen gillar. Dessutom har jag tänkt mig kronärtskockor, två sorters sallat och ringblommor. Landet måste även kompletteras med en ny spalje.

I de fyra mindre landen växelbrukar jag med en växtföljd på fyra år. I år är det dags för potatis i den övre vänstra. Vilka sorter det blir har jag inte bestämt än.

I det övre högra landet blir det kål- och blomsterland. Tycker både 'Redbor' och 'Nero di Toscana' gör sig så vackra tillsammans med sommarblommor. Även en brytböna ska få plats vid den lilla spaljen är det tänkt.

Mittenlandet (till vänster) är ett diverseland just nu och jag är inte riktigt nöjd med kompositionen än. Nedre vänstra landet är morots- och lökland. Har fått lära mig att man kan klara sig bättre från morotsflugor om man sår dem tillsammans med lök. Vet inte om det funkar men vågar inte heller chansa då vi hittills har haft ganska små besvär.

Stora landet (till höger) är mitt bärland. Tanken är att jordgubbar och rabarber ska utökas med amerikanska blåbär så småningom men till sommaren blir det nog två sorters gurkor som får vara inneboende. I år blir det även ringblommor och kanske, kanske gula solrosor. 

Bilden är klickbar om ni är intresserade av detaljer!

Hoppas dagen bli varmare än gårdagen. Även om det var två plus kändes det verkligen mycket kallare med den kyliga nordanvinden. Idag är vi lovade minus ett men frånlandsvind. 

Ha en härlig söndag dag, alla fina!11 kommentarer:

Anette sa...

God morgon!
Så snyggt det ser redan på papperet, hur blir det då inte i verkligheten?
Kunde inte klicka upp bilden, men lyckades notera att du har gjort ett gott val av krasse intill rabarberen.
Ha en skön söndag!
/Anette

Anette sa...

Hrmm, redigerar lite, jag menar ringblomma och inget annat.

Mia sa...

Det var min tanke också, det ser ju bra ut redan på teckningen så det kommer helt säkert bli en mysig, välsmakande del av trädgården. Bondbönor är min favorit också, men jag anar inte hur jag ska få plats till flera, suck.. Jag har i flera år haft morötter mellan löken och det har fungerat bra. Undrar om jag inte måste planlägga lite jag också..

TapetserarEva sa...

Oj, vad imponerande!!
Du inspirerar verkligen, måste sätta mig och göra nåt liknande till min kökshörna!

Trevlig dag//Eva

Mamma Mimmi sa...

Åh, så fantastiskt underbart du ska ha det i sommar - din komposition kommer att bli så vacker. Önskar verkligen att jag hade utrymme att växa mitt eget trädgårdsland så att jag kan få plats med allt jag drömmer om. Någon gång i framtiden...

Tusen tack för din omtänksamma kommentar om min pappa. Det är inte lätt när sånt händer, men jag hoppas verkligen att han piggar på sig snabbt. Kram Mimmi

Helena, The Swenglish Home sa...

Wow, så otroligt fint, välplanerat och inspirerande! Vilket jobb du har gjort, och det kommer att bli så läckert! Ska nog visa trädgårdsmästaren i vår familj, dvs sambon, denna fina skiss och se om vi kanske skulle försöka göra en liknande... dvs att jag får ha lite input också.. :-D

SÅ vackra och hoppingivande foton i ditt förra inlägg - vinterförvaringen har sannerligen varit väl förvaltad!

Kram och en fin söndag önskar
Helena

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

WOW Anna-Karin!! Den där skissen är ju supervacker.... Jag älskar sådana!!! Skulle rama in den....... Åh lyckliga du som har ett riktigt trädgårdsland att planera. Det kommer bli jättebra!!! Svartkål odlade jag förra året för att ha bland blommorna i krukor och urnor. Men det gick inte... massangrepp av larver gjorde att de fick grävas upp och tas bort tyvärr....

Själv har jag bara några pallkragar och stora ektunnor som jag odlar i. Men i morse funderade jag faktiskt över hur i hela friden jag ska kunna få till något mer till sommaren. För när jag precis innan gick igenom alla fröpåsar blev det uppenbart att de inte kommer att räcka till..... Så nu tänker jag så att det knakar. Även om vi har ganska stor tomt, är det inte så lätt att placera in ett trädgårdsland på ett passande sätt. Där jag har massor av plats som inte används är det tyvärr bara morgonsol... typiskt.....

Kram
Charlotte

Lotta sa...

Himmel jag bara gapar!! Jag trodde det var en gammal ritning över någon viktoriansk trädgård, så är det ditt grönasaksland!!! Sååå imponerande, och det ska verkligen bli roligt att se bilder på resultatet. Det ser otroligt vackert ut.
Kramar

Helens trädgård sa...

JÖSSES.. sååå vackert!
Djupt imponerad över din ritning, måste bli otroligt vackert i verklighet.
Beundrar alla som odlar mycket ätbart, själv håller jag mig till endast bärbuskar.

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Vackert och så bra att ha. Kul att se att du lägger lite tid på att göra en skiss.
Tummen upp! Mi like ;-)

Anonym sa...

Vilken fin ritning! Har du användt något speciellt program på datorn till det? Är lite trött på mina pappersritningar som jag suddar och ändrar om på hela tiden tills jag knappt kan tyda dem själv längre!

Tack för en inspirerande blogg
Ullis