fredag 21 januari 2011

Blommig fredag - tema övergiven

Hej alla fina!
Äntligen fredag! Känns lite fräckt att skriva så då min första heltidsdag efter handoperationerna var igår... Men men... fredag är alltid fredag. Och ännu bättre blir den ju när den är blommig. Veckans tema för blommig fredag är Övergiven. Har funderat hela veckan vad jag skulle hitta på och så kom jag precis på det. Den övergivna staden Petra i Jordanien kändes given. Inte för att det fanns så mycket blommigt där men färger och former gav inspiration så det räckte och blev över.
Petra ligger i Jordanien ett par timmars resa norr om staden Aqaba och Röda havet. Platsen är helt omgiven av berg och det finns bara en ingång till den gömda staden via en lång smal  gång genom berget. 

Petra var nabatéernas huvudstad och centrum för karavanhandel. Den byggdes omkring 800-700 f. Kr och stod på topp omkring Kristi födelse, då den hade cirka 3 000 invånare.


Petra blev senare en del både av romarriket och det Bysantinska riket och många byggnader blev till kyrkor. I takt med att karavanerna ersattes med fartygstrafik så övergavs staden mer och mer och efter att varit jordbävningsdrabbat under 1200- och 1300-talet föll Petra helt i glömska.
På sina ställen fanns det ändå lite växtlighet vilket dromedarerna uppskattade.


Det var ändå sandstenen som bildade underbara mönster som gav det mest bestående intrycket.

Först 1812 återupptäckte den schweiziske upptäcktsresanden Johann Ludwig Burckhardt Petra igen. 1985 upptogs Petra på UNESCO:s världsarvslista och 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Har ni inte varit i Petra så sätt upp det på önskelistan. Vi var där för ett par år sedan och det var minst sagt en spännande resa. 

Ha en skön och blommig helg!

Kram, 
PS. Fler kreativa inlägg på temat övergiven hittar ni hos Katarina.

24 kommentarer:

Anette sa...

Spännande resmål!
Ha en fin helg, granne.
/Anette

Landliggeren sa...

Spændende! Manden i huset har været der, men siger han sagtens kan lokkes med en gang mere. Så det er skrevet på ønskesedlen ;-)

Bedste fredagshilsner
Birgitte

Linda Lunda sa...

WOWOWOWOW!!!
Ditt vill jag åka!

Mamma Mimmi sa...

Wow - vilken upplevelse! Snacka om att man är sugen på varma och soliga resmål så här års. Tack och lov att man har sina frösådder att leva för. ;-)

Sophia Callmer sa...

Oj som en helt egen glömd värld! Det förstår jag var en upplevelse, mäktigt ser det ut och vilken spännande historia platsen har. ha en skön helg/Sophia

Lisa sa...

WOW, ja det var verkligen ett underverk ! Gillar inte att resa, men dit skulle jag gärna åka. Fantastiskt. Ha en fin helg
Lisa/Lisas trädgård

Gunilla sa...

Vilket fantastiskt resemål.

Ha en fin helg
Gunilla

Godastunder-tokigaidéer sa...

Ser underbart härligt ut, skulle gärna åka dit. Nya platser är underbart att få uppleva.

Kram anna

Unknown sa...

Åh, så spännande och intressant! Tänk vilket härligt sätt att tolka temat:)
Ha det gott,
Charlotta

Suss o Kai sa...

Vilken spännande plats. inte alls som andra ställen, dit borde man resa :) Kram Suss

Leena sa...

Tack för titten! Petra har länge varit på min önskelista (jag "samlar" på de nya underverken men tror inte att jag kommer att få alla), den är ju helt enorm. Vår dotter var i Jordanien för ett par månader sedan och även i Petra och hon har berättat en del. Det minskar inte längtan dit ...
Ha en skön helg!

Lotta sa...

Vilken fantastisk plats. Hamnar direkt på min önskelista.
Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilket ställe!!! Så pampigt och intrycksfullt. Och så vackert med de uthuggna pelarna och palatsliknande fasaderna. Kan bara tänka mig hur där är att besöka staden... man blir ju överväldigad bara av att se på bilderna.

Aha.... du är tillbaka på heltid nu.... Skönt!

Önskar dig en härlig helg!
Många kramar
Charlotte

Gela sa...

Såååå spännande. Dit skulle jag vilja åka någon gång. Intressant att du berättade lite om det. Önskar dig en riktigt fin helg/Gela

IreneL sa...

Wow..vilket spännande ställe! Passar perfekt till temat!
Ha en fin dag! / Irene

Vita rosor och förgätmigej sa...

Rackarns så vackert det var! Man blir helt förundrad över mänsklighetens uppfinningsrikedom... Måste ha varit så mäktigt att få se det i verkligheten!

Kram/ Anna

Trädgårdstoken sa...

Fina bilder! Hoppas på att få se det live någon dag...

/Mia

Helens trädgård sa...

Hej Anna-Karin!
Vilken spännande resa du har gjort. Tänk att staden/grottorna fortfarande finns bevarad till eftervärlden för beskådning, fantastiskt!
Härlig tolkning av veckans ord!
Ha en fin helg!

AnnCharlotte sa...

Ser verkligen häftigt ut....
Ha en bra helg ;)

Ingela sa...

Så spännande! Tack för att du tiog oss med på denna rundtur. Bara att gå där och fantisera kring historien... Resmålet hamnade utan tvekan på min uppleva lista!

Anonym sa...

What a wonderful place to visit! I've only seen Petra on TV. Your images are beautiful. Abandoned, yes!

Thanks for stopping by my blog...I'll see you on Friday!:-))

Katarina sa...

Tack för ditt intressanta inlägg! Verkligen fascinerande! Tänk vilken civilisation...för så länge sedan...
Trevlig söndag!

Anette sa...

Wow, det där måste varit en upplevelse utöver det vanliga! Kul att få följa med - även om det bara var på bloggvis:-) /Anette

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Fantastiskt Anna-Karin, vilket underbart inlägg. Välarbetat, lärorikt och mycket vackert. Jag skulle hemst gärna ta en tur dit, jag är lite rädd för att jag kommer bli besviken bara för att det är så mycket människor där...var det jobbigt med alla turister ich guider?

Ha det gott Tyra