lördag 29 januari 2011

Det händer saker i vinterförvaringen

Äntligen piggare från min dunderförkylning. Har haft feber från och till i en vecka ... har väl aldrig varit med om maken ... Men nu känns det bättre. Och ännu bättre blev det i går när jag orkade ta mig ut för att kika till växterna i vinterförvaringen.


Fikon och Silverpäron (bilden är förskräcklig men ni ser bladen iaf ... :) )


Förra helgen hängde jag (eller jag ... det var M som gjorde det mesta) upp armatur för att hjälpa de små liven på traven. Det verkar de ha uppskattat för nu händer det saker. Gladast blev jag över att silverpäronet verkar ha klarat sig. När jag såg det senast var det bara brunt och torrt men nu hade det slagit ut små silverfontäner både här och där. Underbart! Till våren ska det få flytta in i Medelhavshörnan för gott. Det ska vara härdigt till zon 4 så det ska nog inte vara något problem. Även fikonet har slagit ut med små, små knoppar.


Pelargon med anor och murgröneviol skjuter nya skott

Min vackra pelargon som jag fick förra våren (läs mer om den här) har klarat sig fint och skjuter mängder av nya skott. Murgröneviolen har under veckan som jag varit sjuk exploderat i massor av små gröna blad. Den ska jag plantera om till flera krukor och även prova den på friland. Läste att det var flera av er som hade den fritt i rabatterna. Den går ju tyvärr inte att övervintra den utomhus här hos oss.  

Limeträdet har fått knappnålsstora blomsterknoppar

En annan glädjande nyhet är att limeträdet har fått årets första blomsterknoppar. Ser ni knoppen? Knappt att jag gör det fast jag vet var jag ska titta ... Knopparna är fortfarande pyttepyttesmå men det kändes som våren tog ett kliv närmare.

Murgröna och nya skott på fjolårsplantan av blomstertobak

Även murgrönan verkar ha klarat sig bra där ute i mörkret. Den växer så det knakar. I bakgrunden syns friskt gröna blad på Agapantusen. Hoppas den kommer att blomma i år! En annan rolig grej som jag upptäckte är att i en kruka som jag bara slängde in i höstas utan att tömma växer blomstertobak med flera nya skott på fjolårets planta. Har aldrig provat att övervintra den tidigare men det verkar ju gå alldeles utmärkt ... ;)  

Ha en skön lördag!

Kram, 
  

11 kommentarer:

Hans sa...

Tänk så underbart när det börjar växa igen efter några månaders vila. Detta är det första vårtecknet.
Nu är det lättare att stå ut med snö och kyla ännu en tid...
Hälsningar / Hans

LindaLunda sa...

Så lycklig man känner sig när trädens/växternas livsandar börjar röra sig!

Arboarkticum sa...

Vackra och hoppingivande bilder! Murgröneviolen var ny för oss. Visa gärna bilder på den senare, med blommor! Kul med blomstertobaken. Har aldrig ens tänkt på att den skulle gå att övervintra. Måste försöka nästa år!

Vi planterade ett silverpäron ute i somras, här i zon 4. Vi har läst lite olika om härdigheten - 3 eller 4 - så vi är mycket nyfikna på hur det gått.

Malin - I min trädgård sa...

Härligt! Men vad spännande med tobaken! Du får uppdatera oss om hur blomningen blir i år, och om det är värt att satsa på.

Hoppas alla sjukdomar försvinenr fortare än kvickt :-).

Kram M

Anjas Hill sa...

Härliga, hoppingivande bilder.
Det är mig en gåta hur murgrönan kan vara grön i mörkret efter en längre tid? /Anja

Anjas Hill sa...

Härliga, hoppingivande bilder.
Det är mig en gåta hur murgrönan kan vara grön i mörkret efter en längre tid? /Anja

Katarinas trädgård sa...

Ser härligt ut! Alltid lika spännande att se vad som har klarat sig. Jag såg att bl a mina jätteverbenaplantor såg gröna ut, har aldrig testat att övervintra dem förut.
Ha det bra och hoppas du är frisk nu!
Kram
katarina

Lisa sa...

Det är så uppiggande när det börjar röra på sig i plantorna, visst blir man glad ! Lite ljus gör susen.
Lisa/Lisas trädgård

Gunilla sa...

Ja hos dig verkar växterna trivas och komma igång. Hur svalt står dina växter på vintern??


Ha en fin helg
Gunilla

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Sånt där blir man ju såå glad av.... Vad härligt att det frodas och växer hos dig! Å knoppar.... nice!!! Skulle också behöva extra belysning. Har slängt ner massor av växter i källaren (som nu tyvärr är för varm...).

Skönt att du verkar vara på bättringsvägen... segdragna förkylningar är ju inte så kul alls....

Många kramar
Charlotte

Inger sa...

Jag tittade till mina fuchsior i källaren idag och konstaterade att snart ska de få komma upp i ljuset.
Härligt med dina vårtecken:)
Ha det gott!