lördag 8 januari 2011

Hildasholm - tips för sommarutflykten?

Strax utanför Leksand i Dalarna ligger vackra Hildasholm. Huset, som då hette Stengården, byggdes 1911 och gavs som morgongåva av den kände läkaren och livmedikusen Axel Munthe till hans hustru Hilda. Gården var ett sommarviste främst för Hilda Munthe och hennes två söner. Ända från början levde Axel och Hilda åtskilda stora delar av året vilket de hade kommit överens om redan innan de gifte sig. Efter Hilda Munthes död 1967 ändrade hennes söner namnet på gården till Hildasholm för att hedra sin mor.


De vackra trädgårdarna på Hildasholm är Hilda Munthes verk. Trädgårdsintresset hade hon med sig redan från barndomen i England, Frankrike och Italien och så snart huset stod färdigt började hon skissa på olika trädgårdsanläggningar. Trädgården växte fram runt gårdens olika byggnader för att senare växa allt längre ut i den stora, vilda naturpark som utgör tomten.

Hildasholms olika trädgårdsrum är alla symmetriska i grundformen men alla har olika teman och ser ganska olika ut. Man kan gissa att trädgårdsrummen innehåller en massa exklusiva växter men det är istället samma vardagliga blommor som man hittar runt andra hus i Leksandtrakten. När vi var där i juli för några år sedan blommade luktpion, riddarsporre, fingerborgsblomma och daglilja. Ett väldigt stämningsfullt och vackert besöksmål. Väl värt en omväg om ni frågar mig. 


Trädgården består av många olika trädgårdsrum, bland annat Påfågelsträdgården; som liknar en liten renässansträdgård med sina låga klippta inramande häckar, Enbusketrädgården med höga pelarformade barrväxter och stora perennplanteringar och Den Nedsänkta Trädgården med sin lilla damm och sina avsatser i marktegel. 



När du promenerar runt hittar du även ett lusthus och ett tempel, en rosenträdgård och en fontänträdgård. På senare år har även en medicinalträdgård uppförts till Axel Munthes minne.



Ett tips för sommarens utflykter kanske? 
Mer om Hildasholm och de olika trädgårdarna kan du hitta HÄR

Alla bilder är lånade från http://www.hildasholm.org.

Ha en fin lördagskväll!

Kram,  


10 kommentarer:

LindaLunda sa...

Men oj vilken skatt!!!

Katarinas trädgård sa...

Åh så trevligt det ser ut! Jag visste att det var fint, men inte sååå fint! Men det är ju så långt! Men det kan vara bra att känna till, man vet ju aldrig om man har vägarna förbi någon dag...
Ha det bra!
Kram
Katarina

Godastunder-tokigaidéer sa...

Så otroligt fint det ser ut, dit hade jag gärna åkt om det inte var så långt dit.

Tack för tipset
Kram anna

Vita rosor och förgätmigej sa...

Hejsan! Vilken fantastisk trädgård! Man blir inspirerad så man nästan går av!!!! Tänkte bara säga att jag kommer att tipsa om din finfina blogg i morgon. Hoppas det är ok!
Ha nu en underbar lördagskväll!

Kram/ Anna

Annika Christensen sa...

Underbart.. hoppas att jag kommer dit någongång... vilken skatt!
Tack för att du visar.
Ha en skön söndag
Annika

Inger sa...

Hildasholm är värt ett besök, Hallborosen åkte dit hela gänget.
Ha det gott!

Spirande grönt - sa...

Ser ut att vara en vacker och intressant plats, väl värd att skriva upp på utflyktslistan.

Fortsatt fin helg,
Rebecca

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

WOW!!!!! Så vackert!!!! Alltså nu blir jag ännu mer sur över att det inte fanns tid att besöka den trädgården när vi var till Leksands sommmarland för två år sedan. Jag ville.... men tiden medgav inte det..... Men inte visste jag att trädgården var sååååå fin........ Åhhhh säger jag bara......... Helt klart ska jag ta mig dit så snart jag bara kan......

Tack så jättemycket att du visade dom fina bilderna!!!!!!
Kram Charlotte

haspet sa...

Har läst om Hildasholm tidigare och jag blir väldigt nyfiken och kan gärna tänka mig ett besök där. Vilken jättetrevlig blogg du har, hittade hit efter tips från Vita rosor och Förgätmigej, kommer gärna tillbaka. Ha det gott.// Peter

Stina sa...

Vilket underbart ställe! Dit blir det nog en tur i sommar om jag kan få med mig familjen - vi är i Dalarna en hel del.....

Tack för tippset och underbara bilder!
kram,
Stina