onsdag 5 januari 2011

Botaniska trädgården i Peradeniya del 2

Hej på er i januarimörkret! Här kommer lite solsken och värme till er från andra breddgrader. I går visade jag bilder från Peradeniyas Kungliga Botaniska trädgård och dess orkidéutställning. Visade även att antal olika exotiska träd. I dag tänkte jag visa några fler bilder på speciella träd.

Precis när vi kom in i trädgården möttes vi av en stor gräsmatta med ett helt gigantisk Ficus benjamina, benjaminfikusträd. Trädet planterades här på 1600-talet och ni kan se hur stort det har blivit. Fikusen räknas som världens största och det låter väl inte helt otroligt. Om ni kikar noga på bilden ser ni en liten vit prick ganska mitt i. Det är en man som böjer sig ned. Då förstår ni ungefär hur stort det är ... :)

Här sitter våra guider under fikusen och som ni ser är det bara en enda planta.

Ett träd som var speciellt vackert för the Canonball Three. Trädet planterades 1901 av kung Georg V och drottning Mary av Storbritannien. Det stod i full blom när vi var där och blommorna var verkligen helt fantastiska. Frukterna blir så tunga att trädet böjs av tyngden och ser tydligen precis ut som rostfärgade kanonkulor. Couroupita guianensis, som den heter på latin, är en del av familjen Lecythidaceae och kan bli upp till 25 m högt. Blommorna är orange, röda och rosa i färgen och bildar stora klasar som kan bli upp till 3 meter långa.

Couroupita guianensis

Andra träd som också var himla roliga var Araucaria columnaris,Crooked Cook Pines. De kallades för "The drunken trees" eftersom de vindlade hit och dit. De böjer sig efter solen och får på så sätt de här lustiga formerna.Jag har läst någonstans att Araucaria columnaris kan bli upp till 60 m höga. Fullt så höga var inte de här.


Tyckte ni att det här verkade intressant så finns det fler bilder och mer läsning på botaniska trädgårdens hemsida.

Ha en fin dag!

Kram,
På flera ställen var de grova grenarna stöttade med grova stammar som hade växt ihop med trädet.

4 kommentarer:

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilket ställe!!!! Den där fikusen var ju urkul! Helt otroligt att den liksom håller ihop. Och de 'fulla' träden var också skojiga... Och orchiderna..... maffigt! Kul att få se sånt man annars inte upplever. Måste ha varit en fantastisk resa. Har aldrig varit i Indien. Men skulle inte ha något emot att åka dit... om man säger så.... ;-)

Kram
Charlotte

Leena sa...

Jättekul att läsa och se! Här uppe i Norden blir ju inte träden så spännande precis ... Måste varit en underbar resa! Tack för att du visar!
Kram, Leena

Katarinas trädgård sa...

Jaa, benjaminfikusträdet kommer jag ihåg från vårt besök, jättehäftigt! Och "fylleträden" är ju för skojiga! Jätteroligt att se dina bilder!
Kram
Katarina

Margot sa...

Vilka häftiga träd! Härligt att få ta del av dina fina bilder! Vilken fantastisk resa det måste ha varit, tänk att få besöka sådana platser!!
Kram