onsdag 19 januari 2011

Lyckans blå blomma

En av mina favoritblommor alla kategorier är Wisteria sinensis, Blåregn. I år har jag köpt fröer och ska prova att så. Blir det lyckat är tanken att det ska få dela plats med mina citrusträd, oliver och fikon i kruka, ett uppstammat silverpäron och massor av lavendel i den blivande Medelhavshörnan av trädgården. :) Hur mycket medelhav det nu blir i zon 4 ...

Blåregn är en riktigt starkväxande klättrare. Blommorna är blå, lila eller vita och bildar klasar som blir ca 15-20 centimeter långa. Blommorna har en doft som både fjärilar och bin gillar. Tyvärr är W. sinensis frostkänslig och klarar bara zon 1 (ev 2). Även i de sydligaste delarna av landet måste den vintertäckas för att inte frysa bort. Har man ett härdigt klimat kan det bli över 20 meter högt. Världens största kända Wisteria ligger i Sierra Madre, Kalifornien , och är större än ett tunnland (0,40 hektar ) i storlek och väger ca 250 ton. Fantastiskt!

Wisteria floribunda
japanskt blåregn, är lite mer härdig och klarar zon 3 till 4. Även den finns i färgerna vitt, blått och lila.


Sen finns det riktigt härdiga Wisteria macrostachya, kanadensiskt blåregn, som är ett nytt blåregn från Kentucky. Den tål temperaturer ner till - 40 grader. Blommorna är blå ('Blue Moon') eller vita ('Clara Mack') och blåregnet kan bli ca 5 m högt. Det kan tydligen remontera upp till 3 (!) gånger per år läste jag någonstans och är härdigt till zon 5. Dock ska man vara medveten om att blommorna på den här sorten inte blir lika spektakulära som W. sinensis.



När blomningen är över får blåregnet fröbaljor som blir ca 8 centimeter långa och innehåller ett stort antal giftiga, bruna, bönliknande frön. Giftet i fröna kallas wisterin och om man äter dem kan man bli illamående, få magsmärtor eller diarré. Wisterians blommor utvecklas i knopparna närmast fjolåretsskotten så skär tillbaka sidoskotten tidigt på våren för att få en vackrare blomning. Det tar minst fem år från lyckad frösådd till blomning.

Wisteria sinensis kom från Kina till Europa och Nordamerika i början av 1800-talet. Växten är lättskött och kan bli mer än 50 år gammalt. 


Fullständig lycka vore att få mina frön att växa upp till ett frodigt blommande blåregn ... säg  ... om en sisådär 5-6 år ... ;)


Kramar!



9 kommentarer:

Anette sa...

Är inne på blåregn nr 2. Den första hade jag i förra trädgården (i kruka) tog med den hit och den blev avtrampad vid pergolabygget och lever knappt på låg höjd numer. Blåregn nr 2, inköpt förra året, få se om den klarar sig bättre!
/Anette

Ester sa...

Blåregn är så vackert! Har inte vågat testa hos mig i zon III-IV, men är riktigt sugen på någon av de mer härdiga varianterna.
Tack för inpirationen!
Ester

Unknown sa...

Suck, ja, så himla snygg...

Tack för fina fröerna! Blev så glad, så glad:)

Ha det gott!

Margot sa...

Så underbart vacker!! Jag älskar blått i trädgården! Önskar jag hade plats för ett blåregn!
Kram

Katarinas trädgård sa...

Jag har ett blåregn men egentligen ingen plats för det. Jag knölade ner det bredvid lite andra klättrare, undrar hur det ska gå... För i Skåne växer blåregn ofta lite väl vilt, man får hålla tillbaka det ordentligt. Men det är ju så fint! Hoppas du lyckas med dina plantor!
Kram
Katarina

Lotta sa...

Å, de där macrostachya-blommorna skulle duga alldeles utmärkt hos mig. Mina sinensis växer med enormt långa rankor men blommor - icke. Jo, kanske någon enstaka framåt sensommaren då, ofta väl dolda bland bladen.
Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Blåregn är verkligen en önskeväxt... Tack för den fylliga informationen om de olika varianterna. Nu blir jag ju sugen (igen.....) Man kanske ska slå till en dag på en planta.....

Jorå... kissarna är sällskapliga, men vääääldigt slöa.... ;-)

Håller tummarna för din frösådd!

Många kramar
Charlotte

Ingela sa...

Fantastiskt vacker på bild!...
Lyckan kommer,
lyckan går
lycklig den som några blommor får Vi väntar på vår starväxande "planta" säkert 15 år!

Bellas Lantliv sa...

Hur gick det för dina fröer? Är så sugen på att testa blue moon.