lördag 23 oktober 2010

Nyp i näsan och kanderad Kvanne

Hej alla!

Nu har kylan kommit även hit till Hillevik. Det har varit riktigt kallt nu ett par nätter men riktigt skönt i dag på dagen med +3. Men i morse när jag klev ut genom dörren så nöp det till i näsan och var riktig kyligt. Gick genast tillbaka in och hämtade kameran. Hade inte hunnit fota några frostbilder än i år.
Kall och frusen Galium odoratum, Myskmadra, Heuchera micrantha, Alunrot 'Purple Palace', Alchemilla mollis, Jättedaggkåpa, Tiarella cordifolia, Spetsmössa, mera Myskmadra och Brassica oleracea, Svartkål 'Nero di Toscana'.
Resten av dagen var vi riktigt duktiga och tog om hand om sådana där små göromål som har blivit över. En skottkärra med små stenar som skulle bort, en grushög att kratta ut, en stupränna att rensa, en tunna att tömma, prydnadsgräs att ta in ... ja ni vet ... diverse prylar att ta tag i. Hade ju tänkt att gräva ner några lökar också men där var jorde alltför hård. Så nu hoppas jag att det bli plusgrader i veckan så att jag kan få dem i jorden.

Sen till sist ett litet boktips. När jag var hos min kära vän i veckan som gick fick jag ett boktips av hennes man landskapsarkitekten. Han visade massor av fina och intressanta böcker men tipsade speciellt om Nordiskt ljus och italiensk hetta, av Rigmor Celander och Mona Holmberg. Tyvärr var den lite svår att få tag på, berättade han men jag lyckades hitta ett begagnat ex på ett antikvariat i Bromma så den har jag beställt. När jag har googlat runt har jag sett att den då och då har dykt upp på olika nätauktioner så helt omöjligt ska det väl inte vara att hitta den om det är fler som är intresserade.

En liten rolig grej var också att jag blev bjuden på kanderad Kvanne där uppe i Järvsö. Kvannen hade de köpt under en resa i Frankrike. Riktigt gott var det! :)


Foto: Anna-Lena Anderberg,
Den virtuella floran
Angelica archangelica, Kvanne är en tvåårig ört tillhörande familjen flockblommiga växter. Den har en grov och högväxt, aromatiskt doftande ört som kan bli drygt en meter hög. Bladen är två till tre gånger parflikade med breda, grovt sågade bladflikar, basalbladen har trinda bladskaft. Kvanne blommar i juli-augusti med små gröngula blommor som sitter samlade i nästan klotrunda flockar. Kvanne har använts som medicinalväxt, krydda och har även kanderats som konfektyr. Samerna åt förr även fjällkvanne inlagd i renmjölk. Artnamnet archangelica kommer av grekiskans arkhangelos (ärkeängel), namnet syftar på uppfattningen att växten skall påvisats av ärkeängeln Gabriel som en läkeväxt.

Källa: Den vituella floran


 
Kram och värme till er alla!

8 kommentarer:

Unknown sa...

Vilka fina frostbilder!

Kanderad kvanne låter supergott. Borde nog testas:)

Ha en härlig helg,
Charlotta

lottens vita och gröna sa...

heeeeeeeeej du varma!!!
mmm kanderad kvanne, så helt otippat, låter superballt att ´bjuda på!
du tar såååååå fina bilder, härligt frosnupna!
nordiskt ljus det är en superduper bok det!!!
må väl, varmkram lotten

betong ute och inne sa...

Hej Anna-Karin...
Kul att du gilla min sida, har precis tittat igenom din och vilka underbara bilder, självklart hamnar du på min lista :)
Ha det gott
Kram Malin

Katarinas trädgård sa...

Härliga frostbilder, växterna blir så snygga med vita frostkanter! Nästa år vill jag ha både svartkål och röd kvanne, mest för att de är så snygga!!!
Kram,
Katarina

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ja., här är det hårt i marken också.... Ska försöka spetta mig ner för att peta ner de sista lökarna..... Ahh... ser att du odlat svartkål. Det gjorde jag också i år... Åh, vad fina dom var..... tills några otäcka larver kom och tyckte också att dom var fina, eller framförallt goda...... Kanderad kvanne låter riktigt exotiskt.

Vackra frostbilder.... Man får verkligen passa på att ta bilder av alla vackerheter....

Nu håller jag tummarna för att vi båda får plusgrader till veckan... vi har ju lite att stå i ;-)

Ha en bra vecka!
Kram Charlotte

Annika Christensen sa...

Fin fina frost bilder du bjuder på.
Kvanne är en favoritväxt här hoppas det blir flera stycken nästa år.
Den röda skall jag även satsa på tror jag och svartrötter låter gott.
Ha det gott i landet Krokus
Annika

Unknown sa...

Hej!
Var till mamma i Dalajärna i helgen och där visade termometern -10 grader. Lite väl kallt... Fina bilder du tog i kylan! Ha det gott!
Anna

Lotta sa...

Hu vad kallt det ser ut, men väldigt vackert. Rödkvanne hade jag för några år sedan som jag lät fröså sig själv. Himmel vilket bekymmer jag hade sen. Gröna jättekvannar överallt!! Jag har rensat som en tok i flera år men jag såg några blad i år också. Kanske jag skulle låta dem gå upp i blom och pröva att kandera dem. Det lät ju väldigt igen gott, även om det är fel art jag har.
Ha en fin vecka.
Kram