söndag 17 oktober 2010

Tips på trädgårdsböcker, tack!

Hej alla trädgårdsvänner!

Nu när kylan är på väg är det dags att krypa in i soffan med gott samvete och en kopp ännu godare the. Genast börjar tankar, drömmar och funderingar inför nästa säsong ta fart. Ska jag förså palsternackor redan nu? Eller vänta tills våren? Vilka sorters morötter och bönor ska jag prova? Vilka sommablommor ska jag så? Och var? Dags att ta fram ritboken och skissa på nya rabatter. För att få inspiration letar jag fram mina kära trädgårdsböcker även om jag nu kan dem utan och innan. Därför skulle jag vilja ha tips på bra trädgårdsböcker. Vilka läser ni? Vilka kan ni inte klara er utan? Vilken bok står på önskelistan? Alla tips tas tacksamt emot! :)

Jag älskar vackra böcker. Kan inte få tillräckligt många. Just nu står Vinterträdgården av Sanna Töringe högst upp önskelistan.Recension från bokus.com
"Min trädgård lever året om. Jag går i den nästan varje dag, ibland får jag pulsa i djup snö. Alltid, även under de mörkaste månaderna, finns det något att glädjas åt. Den lila tidlösan, lönnens fallande röda blad, stelnad skönhet med rimfrost på varje grässtrå, en blommande julros i snön, körsbärskornellens kvistar som jag kan plocka, och hundra sidensvansar i rönnen."
Så börjar Trädgårdsvinter, en bok fylld av inspiration, växtlistor och praktiska råd om hur man gör sin trädgård till en plats att glädjas åt även på vintern. Här finns idéer till hur man skapar plats för vackra häckar, fina fröställningar, paradisäpplen, småfåglar och snötyngd bambu. Den berättar om vilka växter som tål kyla och vilka grönsaker som man kan skörda sent, skillnaden mellan vintergrönt och städsegrönt och hur vi genom att sätta lökar av tazetter och tulpan håller längtan efter vårens knoppar i schack.


En annan bok jag gärna skulle vilja lägga vantarna på är Slow Gardening av Alys Fowler.


Recension från bokus.com
"Slow gardening" berättar om hur du kan få en prunkande trädgård eller balkong - till en liten kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan. Det handlar om jordförbättring, frön och förökning, återvinning och återbruk, hur man skördar, hanterar skadedjur utan att skada miljön, komposterar, planerar och väljer växter. När du jobbar med och inte mot naturen, och undviker att försöka göra allt på en och samma gång, kommer naturen att hjälpa dig på traven.

Till sist ett boktips från mig. Perenner av Marie och Björn Hansson. Den boken, eller snarare lexicon, kan jag inte klara mig utan. 1000-tals växter, fina bilder och bra beskrivningar. Allt man behöver för att planera nya planteringar!

Trevlig läsning!

2 kommentarer:

Gela sa...

Hej, hittade in hit via Blommig Fredag, fint du har det. Böcker som jag läser är Din trädgård/Karin Berglund den är någon av mina första böcker vackert skrivet. Handbok för köksträdgården/Lena Israelsson är en annan goding.Bland många många andra som finns i bokhyllan. Ha en fin vecka/Gela

Unknown sa...

Jag älskar En lisa för själen av Annika Christensen och Eva Robild:)
Charlotta