torsdag 7 oktober 2010

Fröken klåfingrig behöver hjälp


Jag kör ett inlägg till när jag ändå håller på ... :) Även detta från Claude Monets Trädgård. Kunde ju inhålla fingrarna i styr när jag var där, utan blev alldeles tvungen att plocka med mig lite frön hem. Har suttit o kikat runt nu på nätet och lyckats identifiera några av dem men behöver hjälp med några. Självklart blev det frö från dahlia, både från den enkla (se tidigare inlägg om dahliorna), och de två orkidédahliorna. Även frön från en fin, röd tagetes följde med i påsen.  En anuell som verkligen blev en favorit var Tithonia Rotundifolia, Mexikansk solros. Den var helt fantastisk, över två meter hög och alldeles självlysande!
Jag och de mexikanska solrosorna.


Något som växte överallt var olika typer av balsaminer. Har svårt att se vilka sorter det är men det kanske ni kan se, kära trädgårdsbloggare? Tog självklart frön även från dem.


Den här lila kanske inte ens är en balsamin..? :)Sen kommer här tre växter jag behöver hjälp med. Två lila och en blå. Den första lila har en galet rolig stjälk med fröstänglar som står rätt ut. Blommorna är rödlila och bladen sitter tätt, tätt efter stjälken.

Någon som har en aning?

  
Som sagt vet jag inte vad det här är. Ser nästan ut som någon form av blåklocka på håll men tittar man närmare så ser blommorna inte alls ut som klockor. Frökapseln ser också lite speciell ut. Den är helt klotrund och kronbladen sitter kvar runt om när den har torkat. Ska föröka ta lite bilder på frökapseln i morgon när det är lite ljusare.Den sista som jag är fundersam över har ljusblå blommor. På bilden är den nästan utblommad men tyvärr hittade jag ingen bättre bild.


Så mina trädgårdsvänner - kan ni hjälpa en stackars amatör?


4 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Hej,
Vad roligt att jag hittade till din fina blogg. Vilken härlig samling av växter.

Tack för titten jag kommer åter.
Anna

Unknown sa...

Åh vad härligt att samla fröer av både det ena och det andra. Tyvärr är jag rätt dålig på vad det är du har hittat.

Men lycka till med alla sådderna! Ska bli spännande att se vad det blir av det hela till nästa sommar:)
Charlotta

Ruben sa...

Den blomma som du inte tror är en balsamin är en Cuphea lanceolata. Har den själv.
/Ruben

Ruben sa...

Den sista är en salvia, och trean från slutet är paradisblomster. Sedan har du helt vanlig springbalsamin.
/Ruben