lördag 30 oktober 2010

Akleja - inte alls bara en pastellig mormorsblomma

Just nu är tankarna redan i planeringen inför nästa års sådd. Vad ska vara var och vad behöver kompletteras upp. Gissar att i år kommer fler frön än någonsin att inhandlas nu när jag har upptäckt alla härliga webbshoppar. Både i Sverige och utomlands. Jag har en vän, L, som förra våren när hon var och hälsade på öppnade mina ögon för Aklejor. Visst hade jag sett aklejor tidigare men hade åsikten att alla såg likadana ut och att alla var gula och rosa... Så var det nu inte. Sen dess är jag ständigt på jakt efter nya roliga sorters aklejor. Som tur är så tycker jag att de passar alldeles utmärkt som solitärer och då finns det ju plats för så många fler. En annan fördel med aklejorna är ju att de gärna frösår sig ymnigt. Ibland kanske för ymnigt men det går lätt att rensa bort.

De här skönheterna kommer att finnas i trädgården till våren men blommar det gör de först år två.

Aquilegia vulgaris var. stellata 'BlackBarlow'
Foto: gardenersworld.com
 
Aquilegia vulgaris 'Winky Doubble Dark Blue & White'
Foto: greenhousegrower.com


Aquilegia vulgaris 'Winky Double Appleblossom'
Foto: plantsofdistinction.co.uk

Aquilegia viridiflora 'Chocolate Soldier'
Foto: home-and-garden.webshots.com

Aquilegia vulgaris clementine red
Foto: gardencrossings.com


Aquilegia är stor familj med ca 80 arter. Om man hårddrar det lite så kan man säga att hos oss finns det två sorters trädgårdsaklejor - en låg- och en högväxande. De högsta kan bli över 80 cm.

Akleja växer även vilt hos oss i Sverige i Götaland och Svealand. Även i södra och mellersta Norge och södra Finland växer de vilt. Ofta växer de i gamla kulturbygder där det tidigare har funnits gårdar och kloster. Troligtvis har de odlats där och sedan förvildats. De är inte heller omtyckta av rådjur vilket säkert har hjälpt till med deras överlevnad. Däremot är den särskilt omtyckt av humlor, som är de enda insekter som har en tillräckligt lång tunga för att nå nektarn. Varken bin eller andra pollinerande insekter når ner i den djupa sporren.

Blommorna finns i alla upptänkliga färger. Bladen är allt från mörkgröna till gulgröna och kan även vara variegerade hos vissa sorter. Akleja trivs på en solig eller halvskuggig plats med lätt, näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord.

Läs mer om Akleja:
http://www.odla.nu/artiklar/aquilegium.shtml
http://www.greenhousegrower.com/magazine/?storyid=1040

8 kommentarer:

Helena, The Swenglish Home sa...

Tänk så mycket man får lära sig av sina bloggsystrar (och bröder)... Nu behövs det ju inte mycket för att jag skall känna att jag lär mig något nytt - jag är verkligen en trädgårdsnovis... Väldigt vackra är de också, aklejorna, och i synnerhet de på de första två bilderna är ju så fina! Det kommer att bli fint i din trädgård!

Varma hälsningar, Helena, The Swenglish Home

Lotta 8`) sa...

Tjohoo!
Akleja är en klar favorit och de sprider ju sig gärna själva, korsar sig själva och det är alltid en överraskning när de blommar :)
I år sådde jag 'Chocolate Soldier', en övervintrar i en kruka i lilla växthuset och hoppas att den överlever, de såg lite tanig ut..

Ha en skön söndag :)

Merja sa...

Aklejor är även en av mina favoriter:) Dom får gärna komma upp lite överallt hos mig.

Katarinas trädgård sa...

Jättefina! Det är också spännande och se vilka nya kombinationer man får av de man redan har! De skuttar verkligen omkring i hela trädgården, men det är helt OK. Ha det bra!
Kram,
Katarina

Anonym sa...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#4493]buy accutane online[/url] - order accutane , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#15331 buy accutane

Anonym sa...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#20201]accutane without prescription[/url] - accutane cost , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#16178 cheap accutane

Anonym sa...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#17652]accutane online[/url] - cheap generic accutane , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#13494 buy accutane

Anonym sa...

[url=http://buyonlinelasixone.com/#6936]lasix cost[/url] - buy lasix , http://buyonlinelasixone.com/#20069 lasix no prescription