söndag 31 oktober 2010

Sagolikt vackert skräp

Sedan mitten av 1600-talet har det funnits en masugn här i Hillevik där jag bor. På den tiden hette det förstås Hille masugn. Hit kom malm från roslagen och här där det fanns stora skogar och dessutom en hamn blev det passande att anlägga masugnen. Masugnen var aktiv fram till 1909 och under åren har det producerats mängder av biprodukter vid järnframställningen, så kallad slagg. Slaggen består av olika typer av oxider av exempelvis av metaller med mycket förorening.Slagg användes ofta som byggnadsmaterial, speciellt i Bergslagen, men även här i Hillevik. Vårt hus är ett av dem som är byggt i slaggsten eller masugnssten som det också kallas. Eftersom slaggen annars var ett värdelöst material så kastades den på stora slagghögar runt omkring masugnen så var man än går här så stöter man på rester av stenen.
Jag tycker att det är otroligt vackert. Speciellt när det växer mossa och lavar på dem. I dag när jag tog min vanliga vända passade jag på att fota några av dem. Ibland bildar de roliga mönster, som här nedan där det nästan ser ut som ett landskap från ovan. I bland ser det nästan ut som små figurer, med lite god vilja kan man urskilja en ros.

Jag kunde faktiskt inte låta bli att låna med en liten sten hem idag. Den kommer att göra sig fint tillsammans med strutbräken och den lilla funkian 'Blue Mouse Ears'.Vad har ni i ert närområde som ni går igång på? Finns det vackra hagar, annorlunda stubbar, vackert mönstrade torg eller lummiga alléer?

Ha en fin kväll!

Hösthälsningar,

6 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!
Känner också starkt för slaggen! Finns det nåt vackrare än en slaggstensgrund? Annars så uppskattar jag de ovanligt höga granarna här i Bergslagen som gör skogen så speciell.God kväll! Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ja, sannerligen vackert 'skräp' med fina formationer och nyanser... och extra speciellt också med den historiska delen i 'skräpet'. I min närhet vet jag inte om det finns något särskilt jag går igång.... Men kommer jag till skogen är det en annan femma... Där finns egentligen all inspiration man behöver... Ska till svärmor och stora skogarna i Lappland i morgon.... Det ser jag fram emot!

Kram Charlotte

Lotta sa...

Verkligen fint, och har du den lilla hostan 'Blue mouse ears'!!! Den har jag varit sugen på att köpa så många gånger men fått för mig att den är ömtålig och kommer att försvinna för mig. Är den ömtålig? Stenrösen med mossa är bland det vackraste jag vet men allra bäst är bokskogen. Våren eller nu på hösten. Jag blir alldeles salig. Ha en fin vecka.
Kram

Gunilla sa...

Visst är slaggen jättefin

Här där jag bor så har vi Olofsfors Bruk där de finns mycket slagg.
De har ochså använts av en guldsmed som har tillverkat smycken av slaggen.
Jag har örhängen en ring och halsband av slagg. Han slipade slaggen till stenar och använde de till smycketillverkningen.

Ha en fin början på veckan

Gunilla

Ruben sa...

Vilka vackra slaggformationer! Jag trodde, att man alltid "gjöt" byggnadssten av slaggen. Synd att inte ta till vara på allt.
Stenen gör sig säkert alldeles fantastiskt bland t ex ormbunkar.
Ha det gott!
/Ruben

Lantligt i smultronbacken sa...

Vad roligt att du kikade in hos mig. Och tack för dina fina ord om min blogg.

Vi bor ju inte alls så långt från varandra. Kul!

Kram