fredag 29 juni 2012

Färgglädje för en tant

I går rök penséerna. Jag iddes inte ens klippa ned dem i år. Var bara så trött på dem. Ja, de storblommiga som jag köpte tidigare i våras. Mina egna frösådda har precis börjat blomma så dem får jag stå ut med ett tag till. Penséerna gick i ljuvt ljuslila och svavelgult. Nu lyser det av färg i urnor, korgar och krukor istället. Färgglädje.Nemesia är riktigt eldig i sina färger och gör en bara så glad när man kommer hem. Tillsammans med en snäll blå doftande lobelia, en galet lysande petunia, några nejlikor, en vildpellis och den fina oxalisen som jag hittade på Zetas blir det en ändå en skön harmoni tycker jag. Och de nästan svarta bladen på bataten gör sitt för att lugna ned. Gladaste kuddarna har också fått flytta ut. 

Lobelian kan jag verkligen rekommendera. Den doftar tungt av vanilj och beter sig inte alls som en vanlig lobelia. Här sticker blomstänglarna rätt upp och blommorna bildar små ljusblåa bollar. Hade den även förra sommaren så jag vet att den kommer att blomma i en evighet. Oxalisen köpte jag på Zetas när jag var där senast. De rosa blommorna skär sig kanske lite mot resten av gruppen men bladen matchar så den får lov att vara med i alla fall. 

Petunia har aldrig varit min favorit. Inte heller nejlikor eller lobelia. Riktiga "tant-blommor" har jag sagt. Nu sitter jag ändå där med fyllda krukor och tycker att det är så fiiint. Jaja.. jag har väl blivit tant då! Tänker inte ens försöka försvara mig. ;) 
Även lilla uteplatsen med stenläggningen fick sig en liten make over. Mera Nemesia tillsammans med lobelia, zinnior och randgräs. I kanten blommar mer färgglädje i form av orientvallmon 'Coral Reef'.I morgon fyller världen bästa lillasyster år och vi åker till Stockholm för att gratulera. Planen är också att hinna med ett litet, litet besök på Zetas igen. Bästa att passa på när man är i storstan.

Ha en finfin fredag!

Kram, 
11 kommentarer:

Karin - Mina Rum sa...

Vilken härlig färgboost! Jag gillar verkligen lobelian. En sådan har jag inte sett tidigare.
Kram!

Zinnia sa...

Härlig färgkick du bjuder på. Nästa år skall jag odla nemesia. Så söt den är. Jag önskar dig en skön helg! Zinnia

Trädgården på Höjden... sa...

Jag stod också och tittade på mina dalande penseer igår. De står på entretrappan och har verkligen haft en lång och trogen tjänst där sedan tidigt i våras. Men nu är det hög tid att ta farväl. Får se vad det blir istället...
Ha en trevlig stockholmstur...
Hälsar Åsa

Katarinas trädgård sa...

Härlig färgglädje! Tant är bra, så det så!
Den där doftande lobelian låter intressant, den vill jag testa.
Ha det bra i Stockholm, och på Zetas, där finns ju så mycket man behöver...
Kram
Katarina

Ruben sa...

Nemesia har jag aldrig haft. Vilka klatchiga färger. Och oxalisen var verkligen fin. Hoppas du kan fynda litet på Zetas!

Ha det gott!
/Ruben

Isas Trädgård sa...

Haj Anna-Karin !

Nemesia måste jag lägga på minnet ... en ny bekantskap måste jag erkänna ! Får hålla utkik efter henne !
Tantvärlden är en helt fantastisk värld ... har väl aldrig mått bättre !

Ha det så gott i sommar !
Kram/Isa

Sabelhagens Olivlund sa...

Läckert på din trapp! Härligt med färg.
Så söt lobelia, den har jag inte sett förut.
Ha det så mysigt i Stockholm.
Ha det gott.
Kram Maria

Helena sa...

Meh har du gått o blivit tant ha ha det kan jag väl inte tro?!
Åh säg inte det ZETAS du vet jag o denna plats :-) vi ska dit nästa vecka åh om det varit väder hade vi nog åkt till helgen.Hade varit kul o säga hej :-) fasst vi kanske kan ropa hej till varandra 10 mil emellan bara fniss
KRAM från mig!

Hélena sa...

Zetas, längtar! Har försökt komma dit i veckor men inte lyckats. Men den 3:e då fyller jag år och visst är det väl så att man ska få göra det man vill på födelsedagen :-) Ha en underbar utflykt!
Kram Hélena

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Göttigött med färg :-)) Läckert du har på din trapp. Har hatkärlek till petunior. Gillar 'inte' :-)) petunior. Ändå har jag flertalet varje år hihi..... Vet inte vad man ska kalla det. I år har jag fler än någonsin haha.... Superfina. Vilken ovanlig färg du har på din!!

Oh, Zetas.... Lycka.

Kram
Charlotte

Villa Ryttarängen sa...

Åh vad fint och färgglatt du har det. Gillar nemesian, har aldrig haft den och visst är det så att man ändrar smak lite vart efter åren går... Jättefin inspiration! Kram Pia