torsdag 14 juni 2012

Lovsång till Brunnera macrophylla

Efter regnet känns trädgården nästan ännu grönare och frodigare. Det verkligen blommar och prunkar överallt. Just nu känns det här som den bästa av alla årstider. Och den bästa av alla månader. Allt är så rent och nytt och liksom saftigt.Regnet har polerat slaggstenarna så de ser alldeles turkosa ut. Matchar förgätmigejen 'Jack Frost' mycket fint tycker jag.

Ibland får jag frågan vilken som är min absoluta favorit i trädgården. Jag funderar ibland på det och visst kan jag tillfälligt välja en annan växt. Men så tänker jag till och landar alltid i kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla, 'Jack Frost'. När de söta blommorna senare vissnar ned kommer de vackra, silverfärgade bladen fram istället. Den pryder sin plats i Silverrabatten. 
Kantnepetan blommar även den för fullt. I bakgrunden olika sorters funkia och strutbräken. Även där bakom vattenblänket har jag placerat några 'Jack Frost' 
Snart vecklar dillpionen, Paeonia tenuifolia, 'Rubra Plena' ut sina kronblad. Är jätteglad över det. Den flyttade in till Landet Krokus så sent som i höstas och är fortfarande pytte, pytteliten. Men blommar gör den. 
Även Orientvallmo, Papaver orientale, 'Coral Reef' är på gång. Jag frösådde en hel hög med plantor för både två och tre år sedan. Förra året blommade ingen. I år verkar det som alla är på gång. Kommer att bli en ljuvlig syn. 
Ha en finfin eftermiddag!

Kram,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så fint hos dig! Förgätmigejen är underbar, vallmoknopparna likaså! Härligt med regn, här är det bara torrt och tryckande. Jag har ont i huvudet och längtar efter regn! Kram Hanna

Hélena sa...

Både Coral Reef och Jack Frost är underbara. Coral Reef har jag haft ett par år men Jack är ny för i år och jag njuter redan av de vackra bladen.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Villa Ryttarängen sa...

Jättehärligt i din trädgård! jag köpte en Förgätmigej i onsdags, en MR.Morse med melerade blad och vita blommor sååå fin. Kram pia

Inger sa...

Otroligt frodigt grönt och vackert nu!
Kram

Katarinas trädgård sa...

Jag håller med, Jack Frost förtjänar en lovsång! Bladen passar så bra i den skuggiga delen av min silvriga rabatt.
Så fina bilder!
Ha det bra!
Kram
Katarina