lördag 23 juni 2012

Black form rockar loss

murrabatten har jag valt lite mer dramatisk färgsättning. Mörk purpur, svart och lila är de dominerande färgerna. Här står en rödbladig japansk miniatyrlönn 'Atropurpureum' och rödbladig revsuga. Här finns purpurviol och mörbladig alunrot. Och här finns sammetsirisen Iris chrysograpes 'Black Form'. 

Tuff brud i lyxförpackning.


Ursprungligen kommer den från Burma och sydvästra Kina. Den har mörkt purpurlila, sammetsliknande blomma med gult tecken. Bladen är smala och bågformade. Tycker den ser lite cool och rockig ut. En tuff brud med attityd helt enkelt.

Sammetsirisen är lättodlad i de flesta jordar men trivs extra bra i lite fuktiga lägen. Plantorna mår bra av att delas ungefär vart fjärde år. Delning görs bäst efter blomningen. De ska planteras grunt, rotstocken ska ligga just under markytan.
Hoppas ni hade en fin midsommar! 

Kram, 

12 kommentarer:

Blomkärringen sa...

Tuff och snygg brud i svartlila!
Låter som en härlig färgsättning i rabatten.
Ha det fint!
Blomkärringen

Ingmarie We sa...

Underbar. Gillar också svarta växter!

Spirande grönt - sa...

Läckert!

Ha en finfin lördag,
Rebecca

Lantligt i smultronbacken sa...

Tuff brud i lyxförpackning stämde då in som handen i handsken det på denna skönhet.

Kram Teres

Anette sa...

Gissa om jag rusade ut och kikade på mina? Hittade dem och knoppar är på väg! Där var det en till som är lite senare hos mig än hos dig!

/Anette

Anna Vattenkanna sa...

Gillar din rockchic" verkligen härligt djup färg.

I fjol fick du upp mig på garagetaket för att ta lite översiktsbilder på trädgården - minns du? idag gjorde jag om samma bravad och kom såklart helskinnad ner på marken. Attjag ska vara så höjdrädd, det är ju larvigt. I a f vill jag tacka dig för att du "tvingade" upp mig, nu får det allt bli en årlig takbestigning här hos mig - kul att ha flygfoton över trädgården!

Kram

Veronica sa...

Så himla fin :)

Skrev du inte att den bör delas vart fjärde år? ...Är det inte år 4 just nu? ;o

//Veronica

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oh... så snygg den är!!!! Skaffade två stora ruggar av den i fjol, fast efter den blommat. Så nu ser jag verkligen fram emot att få se mina i blom också. Det ser lovande ut!!!!! En riktig rocker :-))

Vilken underbar midsommarkrans du gjort!!

Hoppas att allt är bra!!
Kram
Charlotte

Sabelhagens Olivlund sa...

Läcker! Jag gillar färgen jättemycket.
Ha det gott.
Kram Maria

Villa Ryttarängen sa...

Cooolt! Häftig brutta det där... Snygg färg. Riktig midsommar rock!Kram Pia

Maribel sa...

En underbar färg.

Veronica sa...

Haha! Jag menar att du skrev att den borde delas vart 4:de år... Och år 4 förhoppningsvis är nu!!???? För.... Jag vill ha en lite bit ;)

:)