onsdag 20 juni 2012

Queen of the tower

Förra helgen gjorde jag en minitripp till Zetas tillsammans med systeryster. För mig var det iaf en minitripp. För henne som inte sär speciellt intresserad av trädgård och växter kändes det nog snarare som en hel evighet. Hade gärna gått där och strosat mycket längre. Det var första gången jag var där och det fanns verkligen det mesta som man kan önska sig. Vi han iaf med en god sallad och lite shoppat blev det också. Bland annat den storblommiga clematisen 'Snow Queen'. 

Till en sådan drottning krävs ett riktigt torn så ett sådant knåpade jag ihop en kväll i förra veckan. Som ni ser blommade de sista tulpanerna fortfarande då. Nu är de borta för året. 
Tornet blev väldigt enkelt med tre  grövre grenar rätt ned i jorden och tvinnat sly av sälj i fem nivåer. Det mesta är ju hemknåpat här så tornet passar väl in i stilen. Så småningom kommer det att gråna och försvinna in i grönskan. 
Strax slår min vita Thalictrum ut. Den fyndade jag på Trädgårn i Söderfors för 30 kronor förra året. Då såg den inte mycket ut för världen men nu är den hur fin som helst. Känns som om det är ungefär den enda växten i hela trädgården som inte är dränkt i bladlöss. Har faktiskt inte varit med om något liknande tidigare. Och jag läser på fler bloggar att ni har det likadant.
'Snow Queen' får enkla, stora snövita blommor med blåaktigt skimmer. Blomman blir ungefär 15-18 cm i diameter och får blekrosa ståndare med mörkt svartröda ståndarknappar. Har placerat henne precis bredvid nyinköpta rosen 'Jacquline du Pré'. De påminner om varandra och jag tror att de kommer att bli ett fint par. 
En annan drottning är vår Smilla som har hittat en ny favoritplats mitt i nejlikroten. Där kan hon ligga i timmar och bara njuta av lugnet nu när de bråkiga måsarna är borta.
I måndags var Anette (Dagens bästa bild) på besök. Himla roligt att bara prata växter o trädgård i timmar. Som jag skrev tidigare så kan hon verkligen det mest om växter. Vilka funderingar jag än hade så har hon kloka svar. Tusen tack för det, Anette! Och tusen tack för "godispåsen"! :) Inlägg om det kommer senare.

Även i eftermiddag blir det trädgårdsvisning i Landet Krokus. Kul att prata mer trädgård. I dag kommer Eva med väninna från grannbyn.


Bild lånad av Eva


Eva gör fantastiska växtstöd i armeringsjärn. Stöden har formen av ett stort hjärta. I hjärtat finns en krok för att exempelvis hänga en ljuslykta på vinter och ovanför finns plats för en kruka eller någon annan prydnad.

Växtstöden finns till försäljning. Hör av er till mig vid intresse så förmedlar jag kontakten till Eva.


Ha en finfin eftermiddag!

Kram,4 kommentarer:

Unknown sa...

Å så fine bilder og blomster.
Lys blå storhjelm som vi kaller det har jeg sådd i år. nå som jeg så bilde ditt gleder jeg meg virkelig til neste sommer når de blomstrer.

Ha en fin sommer dag , Marit.

Trädgården på Höjden... sa...

Det är lätt att förlora sig på trevliga trädgårdsställen ;-) Vill bara gå runt och njuta och insupa allt fint. Och handla lite. Och fika lite. Och njuta lite till.

Vilket fint torn du gjort. Passande för en drottning.

Hälsar Åsa

Livet på solsidan sa...

Zetas hade jag gärna åkt till någon gång. Lite långt från Kristianstad bara :)

Gillar verkligen tornet du gjort. Det är hur snyggt som helst! Och ännu snyggare kommer det att bli när snödrottningen börjar klättra på det.

Ja du. Vad är det med bladlössen i år? Det är galet många här också. Inte alls kul tycker jag...

Ha en härlig midsommarhelg!
Kram tamara

Hélena sa...

Tornet blev ursnyggt och klematisen låter som en dröm. Ska nog ta och prata med gubben och boka in en träff i din trädgård. Det här vill jag inte missa :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena