söndag 3 juni 2012

Fler bilder från CFS 2012

I går visade jag några översiktsbilder från årets Show Gardens och idag tänkte jag bjuda på några (eller ganska många) godbitar från den stora paviljongen. Det finns så väldigt, väldigt mycket att visa så kanske kommer det fler inlägg längre fram på fler godbitar.

Recycling
Även i år var återvinningstrenden mycket stark. Hittade flera finurliga tips på hur man kan använda saker man redan har för att skapa ramar för en grön oas. Vissa saker kanske mer genomförbara än andra. Men kreativiteten är det inget fel på.

Det går att plantera i ALLT! Gamla tunnor, trälådor, bilvrak ... 

... till och med i gamla avlagda skor. 


Ett växthus i min storlek och prisklass .. ;)Idéer att sno
Inspiration av det lite mer genomförbara slaget fanns det också gott om. Allt från snygga planteringskombinationer till ren dekoration.

Riktigt snyggt pilstaket

Ett litet insektshotell

En dröm vore att få till ett spaljerat fruktsträd. 

Eller varför inte en spaljerad frukthäck högt uppe i luften.
Bra för oss med liten plats. :)

Tyckte mig se en trend att irisar och primulor var en inneväxt i år. De fanns med i var och varannan inspirationsmonter. Färgerna gick i rost, orange, gult och koppartoner med lila och magentafärgade utropstecken. Kul för mig som gillar färg! 

Så himla snyggt med olika sorters funkia tillsammans
med gräs, iris och fågelbadet i sten.

Samma fågelbad ur en annan vinkel. Lika snyggt med mörklila irisar som rostfärgade.
Snyggt också att blanda mindre natursten med  raka linjer på dammens kanter. 

Ännu en ursnygg iris 'Carnival Time' tillsammans med skir alunrot.

Primulor en masse tillsammans med bland annat daggkåpa. 

Lila och orange är verkligen en snygg kombination.
Hmm ... var kan man göra en rabatt med dessa färger tro ..? :) 


Vill ha, vill ha 1!
Ja, som ni förstår så fanns det gott om dreggelobjekt. Tänkt visa några av de växter som åkte upp på önskelistan också. Det lär väl dröja innan dessa finns i den lokala plantskolan. Men kanske kan någon av dem hitta hem till mig så småningom.
Det här hundkäxet är bara så snyggt med sina mörka stjälkar och svävande
vita blommor. Den blir ett måste någonstans i trädgården.  

Den här dahlian, Dahlia merckii, var riktigt snygg. De små blommorna liksom svävade
på rangliga stjälkar. Snyggt tillsammans med kirgislök och senare kanske jätteverbena. 

Iris 'Black Swan' dök upp på flera ställen. Så nära svart man kan komma känns det som.
Jag har en iris 'Black Form' som inte har hunnit blomma än. Ska bli spännande
att se vilken som bli mörkast. 

Getramsen, polygonatum odoratum 'Red Stem' är riktigt snygg. Den tänker jag mig skulle passa bra i nya skuggrabatten nära dvärgblodlönnen 'Atropurpureum' och rödbladig revsuga. 


En av de sötaste jag såg var den här primulan. Den hittade jag frön till på plats så jag hoppas att jag kommer att ha ett gäng sådana här plantor lite var som helst i trädgården nästa sommar. 

En annan sötnos var den här stenbräckan, Saxifraga cotyledon, 'Southside Seedling'.  


Ännu en rams som föll mig i smaken, polygonatum x hybridum striatum.


Vill ha, vill ha 2!
Absolut störst habegäret skapade den här damen - Jacquline du Pré. Rosen är döpt efter den brittiska cellisten med samma namn och är bara den absolut vackraste rosen jag har sett. Till min stora lycka är hon härdig till i alla fall zon 3 här hemma hos oss. Och vet ni - nu finns hon här hos mig! Men hur det gick till får ni veta en annan dag.
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att visa den här roliga bilden på Carol Klein från bland annat Gardeners World på BBC. Här sitter hon mitt i grönskan för att bli filmad för kvällens rapportering från CFS på BBC. Jättekul att få se en av sina idoler live. :)
Ja, det här blev ett långt inlägg ... Men jag hoppas ni överlever.. ;)

Nu har det sluta regna så nu kilar jag ut en sväng med kameran igen.

Kram, kram!

11 kommentarer:

Helena sa...

Oj vad mycke kul du sett!
Jag gillar oxå iris i mustiga färger.
O tänk att den där rosen har jag 2 av :-) en i kruka o en planterad den är ju bara helt underbar!!!
KRAM från mig!

Helens trädgård sa...

Ett härligt inlägg med massor av inspiration och vackra växter.

Insekthotellet var en toppenidé att ta efter och Iris 'Black Swan' får man 'spana' efter i handelsträdgårdar.

I mina rabatter växer redan det rödbladiga Hundkexet 'Ravenswing' och den randiga Ramsen :=)

Ha en fin avslutning på helgen!

Inger sa...

Visst är Jacquline du Pré fin med sina långa ögonfransar, efter att jag flyttat min trodde jag att denna sommar får den nog kasseras, men nu har den tagit fart igen. Primula japonica måste jag flytta, spred sig tidigare bra men står nog nu för mörkt efter att annat växt sig högre.
Kul att få se från CFS!
Kram

Hélena sa...

Vilket härligt inlägg och nu är jag glad att jag skrev upp mig på intresselista för en resa till showen nästa år. Gjorde det direkt efter jag läst ditt inlägg. Jag bara måste åka. Blev ännu mer säker idag när jag ser alla bilder. Har du åkt själv och fixat biljetter eller är det med någon organiserad resa? Irisarna är helt underbara. JdP har varit en längtans ros länge och dina bilder fick mitt habegär att öka. Kan jag få låna bilderna och lägga in på min vill-ha-lista? Självklart länkar jag.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Isas Trädgård sa...

Åhhh tack snälla du för detta fina och inspirerande inlägg !!
Det är så roligt att läsa och få nya idéer till trädgården ... orange och lila är en jättesnygg kombination ... har precis planterat en sådan rabatt !
Sen tyckte jag om trätunnan i bakgrunden som var överväxt och omringad av stockrosor ! Och allt man kan odla i ... och recycla ... ger verkligen nya idéer !

Ha det så gott Anna Karin !
Kram/Isa

Mycket annat & lite betong sa...

Åh, så roligt att få se alla dessa bilder! Så många idéer man kan få! Så mycket fint!
Tack från Agneta!

Marianne sa...

Tack för ett mycket intressant reportage....vi hade växtmarknad i ösregn i Liljekonvaljen idag. Kanske du kan berätta mera när vi ses på trädgårdsföreningen eller STA...

Lantligt i smultronbacken sa...

WOW, vilka häftiga bilder du bjuder oss på. Insektshotellet och skorna var verkligen häftiga. Hmm, kanske får bli nåt av det här hemma i framtiden.

Kram Teres

Ann-Sofie sa...

Nämen s-it! har du varit DÄR? Jag önskar att det vore jag. Nästa gång hör du av dig till mig INNAN du bokar, okej! Tack för alla underbara bilder. Nu ångar jag att jag slängde alla gamla skor.....

BLOMSTERDESIGN sa...

Vilken inspiration du bjuder på! Önska att jag också hade varit där. Det är jätte kul att se på alla fina bilder men det är ju en annan sak att uppleva och se det live. / Therese

Spirande grönt - sa...

Så mycket fint på en och samma gång! Den vill-ha-listan kan jag kopiera rakt av:) så vackra växter du har hittat.

Ha en finfin tisdag,
Rebecca