måndag 4 juni 2012

Det finns inget dåligt väder ...

I går morse läste jag Helenas härliga inlägg om damen med solhatten. Efter det kände jag att det finns verkligen inget dåligt väder. Så på med makens solgula solhatt och ut i regnet. Tanken var väl egentligen bara att ströva runt lite i regnet och må bra men så är ju jag jag.

Det finns inget dåligt väder - bär en solhatt!


Inspiration från Kew Garden
När vi var till London förra veckan så passade vi på att besöka Kew Garden. Jag har länge velat åka dit och nu passade det perfekt. Kew Garden förtjänar flera egna inlägg och det kommer, lovar! Hemma i Hillevik har vi ett "fulhörn" där jag ska göra skuggrabatt. Det har varit bestämt ett tag. Men nu när vi strövade runt i Rhododendron dalen i Kew Garden så ramlade allt på plats. Jag vill göra min egen Rhododendrondal. Eller snarare min egen Rhododendron-gång.


Titta vilka underbara gångar. Precis så vill jag ha. Med barkgång kantad av gamla stockar. Det finns inte plats för någon lång, bred gång som i Kew. Men en liten, liten hoppas jag att det går att få till. Så vad tror ni? Kan det gå att genomföra?Verkligheten
Så här ser verkligheten ut. Absolut ingen dal men iaf ett ganska stort hörn att ta tag i. Idag finns där en pyttig rabatt med tre ganska fina ormbunkar, jättedaggkåpa som det är dags att dela, alunrot i olika färger, ett gäng små plantor av olika sorters funkia och en (ogräs)matta av myskmadra. Rabatten ser helt uppskrämd ut där i hörnet och jag har aldrig gillat hur det blev. Runt om den lilla rabatten har jag börjat lägga den grässvål som blev över när jag grävde rosrabatten och dessa ska täckas med tidningspapper och massor av fin jord. Närmast huset blir det ca 30 cm med singel, precis som vi har på entrésidan.

På de här två bilderna syns hela nästan väggen. Tanken är att nya rabatten ska sträcka sig från syrenhäcken ända fram till murrabatten.
Här har jag alltså krupit runt på alla fyra i den gula solhatten och markerat ut alla kanter på den nya rabatten.Här får ni se vyn från ett annat håll. Hörnet på huset här närmast är ett riktigt "skämshörn". Som tyvärr inte går att göra så himla mycket åt. Vi kommer ju att behöva hämta vatten även i fortsättningen och stupröret sitter där det sitter. Men det finns väl inget som inte går att förbättra. Min tanke är att göra en liten halvmåne med singel så att man kommer åt vattenslangen. Stupröret ska kortas och istället vill jag ställa dit en stor trätunna för att fånga upp iaf en del av allt det regnvatten som vårt gigantiska tak fångar upp. Nu rinner det bara rätt ut i gräset vilket syns tydligt hur fult det blir på den här bilden.

Ett av alla våra fulhörn. 
Längst till höger i den nya rabatten vill jag ha bärbuskar som blåbär, blåbärstry och kanske smultron som marktäckare längst fram. Där kommer rabatten att gränsa till köksträdgården så det känns bra att smyga över till någon ätbart. Vad vi än väljer så får det inte växa sig för högt så att det skuggar de kryddor som växer närmast staketet.Tips till min Rhodendrondal
Nu mina kära vänner ber jag om hjälp igen! ;) Jag behöver tips på vackra Rhododendron, gärna i ljusa blomfärger (som klarar zon 4) och andra surjordsväxter som ni gillar. Tar tacksamt emot alla tips - både på odling av surjordsväxter, anläggningen och så själva växterna.

Tusen tack på förhand!

Till sist vill jag hälsa de nya följarna välkommen! Så himla kul att ni har hittat hit. Och tack snälla för alla fina kommentarer. Ni gör min dag! :) 

Ha en finfin vecka!

Kram,

9 kommentarer:

Hélena sa...

:-D Vilken underbar bild på dig! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med Roddisar, har inte en enda. Däremot tror jag på stockar och flis. Är lite inne på samma tankar nere på Gotland. Här hemma funderar jag på att använda några gamla trädstammar som stopp i slänten där trappen ska komma upp. Det är så snyggt med naturmaterial och trädstammar är helt klart något av det snyggaste. När jag läser om dina projekt så tänker jag: Vad skönt det är med någon mer som är lita galen som jag i projekt. En projektsjälsfrände helt enkelt :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Katarinas trädgård sa...

Tack för alla fina bilder från England, det verkar ha varit väldigt lyckat! Hundkäxet (den kallades skogskörvel på svenska) ditt förra inlägg köpte jag igår! Kunde bara inte motstå den! Härliga projekt du har på gång!
Kram
Katarina

Helena sa...

Ha ha du är helskön :-) nog sjutton hjälper det lite med solhatten på ;-)
Vi kanske kan starta en ny trend det vore väl nått?Solhattens vänner :-D
Ha ha hur många kan vi bli?
KRAM från mig!

Acchleja-Carro sa...

Underbart! Jag måste säga att det blir pluspoäng för färgen på solhatten, mer soligt än så kan det ju inte bli när det regnar! :D
Vilket härligt stort projekt du tog tag i också! Jag har en gammal knotig rhododendron i ljuslila, men namn och härdighet har jag ingen aning om. Och förresten är den inte ens knotig längre, eftersom jag fick beskära den kraftigt förra året...
Ha det fint, och hoppas att du får lite riktigt solsken att krypa runt i rabatterna i! =) /Caroline

monzan sa...

Jag är ledsen att behöva meddela att det visst finns dåligt väder. När det har regnat, så gott som oavbrutet i sju dagar, ja, då är regn = dåligt väder!
//Monzan

BLOMSTERDESIGN sa...

Vilken härlig blogg du har! Bilden på dig u regnet var underbar! Jag har blivit din följare så här kommer jag att titta in ofta. / Therese

Inger sa...

Vilken optimist du är, jag tänker på vädret... jag vet en som är bra på surjordsväxter, Törnrosa på Törnrosas trädgård!
Kram

Ann-Sofie sa...

Det är ju en jättebra idé. Min enda invändning är att jag inte tror att det är optimalt läge precis invid en husvägg, men du kan kanske skapa ett mikroklimat med torvblock och djupgrävd rabatt. Vanligtvis är det ganska torrt intill husgrunden och det tror jag inte rodisarna gillar. Jag har grannar som har dem så men de är ganska spretiga och fula.

Mina finaste rodisar är helt klart yakushimanum-hybriderna. De jag sett går i vit-rosa och vita toner. Mycket fina. Mina växer ganska långsamt, så du vill kanske komplettera med några vanligare sorter från plantskolorna. Exempelvis Nova Zembla, cerise (har jag med), växer snabbt och är tät i bladverket.

Ruben sa...

De finaste rhododendronplanteringarna har alltid varit i raviner och tillsammans med träd. Kanske inte så lätt att få fram den känslan på "platta jorden", men det går säkert! Det skall bli spännande att följa ditt projekt. Men, jag blir alltid lite orolig, när jag ser folk plantera så nära en husgrund. Där skall ju vara dränering och inte rabatter!! Det kan nog bli fuktskador ändå! Jag tror också, att projektet skulle vinna på, att inte placeras så nära huset. ;-) Ha det gott, och ursäkta om jag låter som en magister! ;-)
/Ruben