lördag 7 januari 2012

Rosträdgården på Wij Trädgårdar

Jag bor ca 30 min bilväg från Wij Trädgårdar. Ändå är vi inte där tillräckligt ofta. Tycker jag i alla fall. Maken tycker nog lite annorlunda. Men han är snäll och följer med utan att beklaga sig. I somras fick vi i alla fall till ett par besök och idag tänkte jag visa lite från rosträdgården.Jag skulle gissa att Wij Trädgårdar är som allra mest känt just för sin rosträdgård. Den invigdes redan 2003 och är ritad av Simon Irvine. Trädgården innehåller bland över 200 sorters rosor och mängder av perenner. Den vackra och fantasifulla pergolan är skapad av konstnären och smeden Svenolof Sundberg i samverkan med Ockelbokonstnären Yngve Gunnarsson.Över 20 ton järn har grävts ned i marken för att rama in buskrosorna och bäddarna är upphöjda för att skapa bästa möjliga förutsättningar för rosorna. Järnet finns där för att värma upp marken tidigare på våren och Lars Krantz hävdar bestämt att det förändrar växtzonen med flera steg.Det är framför allt busk- och parkrosor med härdighet för odlingszon 5 som växer och frodas på Wij Trädgårdar. Bland rosorna växer bland annat kinesiska buskpioner, olika arter av fingerborgsblomma, och stjärnflocka för att förlänga blomningssäsongen. De här bilderna är från juli 2011 och då blommade bland annat dessa:


Gallicarosen Rosa Mundi och Pimpinellifolian Aicha


 Albarosen Königin von Dänemark och den kanadensiska rosen Morden Fireglow


Rugosarosen Carmen och Kordes Aprikola


Caninarosen Andersonii och Rugosarosen Martin Frobischer

Till blomstöd används granstammar som med tiden blir alldeles silverfärgade. De tillsammans med pergola och staketen blir den där berömda pricken över i.Är du intresserad av hela roslistan kan du kika vidare HÄR.

Lite längre fram ska jag försöka visa favoriterna från de andra trädgårdarna.

Kram,

19 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Rosor är rosor... Tänk att jag aldrig varit där, ska ta mig i kragen och dra dit i sommar. Tack för vackra bilder. Pia

Inger Marie sa...

Hei:)...så vakker sted!..nydelige roser og klatrestativer...ja hele stedet innbyr til en lang vandring:))

Sabelhagens Olivlund sa...

Snyggt! Hade varit roligt att besöka Wij någon gång!
Königin von Dänemark och Andersonii står högt upp på önskelistan. Gillar verkligen sista bilden. Ser spännande ut. Jag sparar gärna den bilden om det är ok med dig?
Ser fram emot fortsättningen:)).
Ha det gott!
Kram

Anna Vattenkanna sa...

Tack för titten! Det är inspirerande med trädgårdar och anläggningar som är lite annorlunda och innovativa tycker jag... denna tillhör denna kategori!

Kram Anna Vattenkanna

♥Zink & Vita ting♥ sa...

Hur sugen blev man inte på ett besök där?!?!?
Och längtan efter sommaren!
Fina bilder!
Kram Mimmi♥

Kristina Bonander sa...

Tack för att du visar rosor därifrån. Tycker att det oftast är Skogens Trädgård som visas när man pratar om Wij men rosenträdgården är ju kanske ändå mest känd.
Hälsningar
Kristina

Sagas blommor sa...

Vilken trevlig blogg du har! Jo,jag känner igen dedär att bo nära en handelsträdgård eller likn.men besöka den för sällan :)Hälsn.Saga

Inger sa...

Wij är alltid värt ett besök ändå kommer jag inte dit varje år, men till sommaren...
Kram

Anonym sa...

Så underbart fint! De där spaljéerna... och alla rosorna, mmmmm - jag bara måste åka dit någon gång! Tack för dagens inspirations-boost! :) Kram Hanna

Anita sa...

Tack för dom bilderna. Vi skulle ha besökt Wij trädgårdar i somras men pga att jag blev sjuk blev det inte av. Tack för dina fina bilder. I sommar kommer vi till Wij trädgårdar.

/Anita

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Wow! Jag som har lite längre dit tycker det är fantastiskt att få "följa med" i alla fall lite grann såhär :-) Ser fram emot fler besök :-)

Ha det gott!
Annika

Helena sa...

Oj har du så nära?!
Jag som var där i somras.Vi stannade till på väg till Jämtland.
Här ska vi äta lunch sa jag o Acchleja Catrin till våra respektive o de hängde på.
Väl därinne förstod de att det var nått lurt vi försvann ju snabbt in i skogens trädgård :-)
De undrade när de skulle få mat :-)
Mo ha ha kvinnlig list när den är som bäst!Fniss
KRAM från mig!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Gillar också Wij trädgårdar. Försöker åka dit en gång per år i alla fall. Härliga bilder du visar därifrån!! Får en att längta..... till sommaren :-)))

Ser att ni inte har någon snö!!! Oj, här har vi i alla fall två decimeter.

Stor kram
Charlotte

Hans sa...

Vilka fina bilder du visar för oss andra. Har själv aldrig varit där, men ser att det är helt klart värt ett besök.
Ha det fint.

Linda sa...

Å for et herlig sted:) Roser skal jeg absolutt ha flere av i hagen min i år:)

Lotta sa...

Hej
Vilka underbara bilder! :o) Jag håller på och betar av kurserna som ingår i utbildningen till trädgårdsarkitekt. Nu ska jag läsa "Prydnadsträd, buskar och barr", "Perenner & sommarblommor", "Trädgårdsritning" och "Trädgårdsdesign Hortum". Det fungerar jättebra att läsa på distans, snabba svar och trevliga människor! Kan verkligen rekommendera Trädgårdakademin. :o) Jag är lyckligt lottad som har fått alla kurserna hittills betalda av min arbetsgivare, annars hade jag inte haft råd...

Kramar

Solveig sa...

Hej, vilken fin blogg du har och vilka härliga bilder! Tack för att du hittade min blogg så jag hittade din! Kram från Solveig i Rosendal-torpet.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Besökta också Wij i somras, för första gången. Vackert på alla sätt och vilken inspiration man fick och vilken god mat som serverades.
Ha det gott
Birgitta

Tina sa...

Åh har ni verkligen bara 30 minuter dit?? Inte avis alls ;) Har varit dit en gång och det var underbart, vill verkligen dit igen =)