söndag 24 juni 2012

Projekt Rosengården

I mitten av kalla maj fortsatte jag gräva Rosengården. Jag hade påbörjat den yttre delen redan förra sommaren och också börjat fylla den med rosor och pioner. Just pioner och så klart rosor är själva stommen i rosengården.
Nu var det alltså dags att koppla ihop den långa smala rabatten längs med altanen med den lilla ön mitt ute i gräsmattan. Som vanligt börjar jag alltid med att lägga ut vattenslangen (eller någon annan markering) för att få en känsla över hur det kommer att se ut när allt är färdigt. Sen kan man gå och flytta slangen en dm hit eller en cm dit. För att få den "perfekta" formen. Det jag hade att ta hänsyn är den stenlagda gången, längst ned till vänster i bild, och att forma en rundel av det som är kvar av gräsmattan.
När formen var satt slog jag ned kantpinnar för att lättare kunna gräva. Sen var det bara att gå loss. 
Ja.. gå loss kanske var lättare sagt än gjort. Som vanligt när det ska grävas här hos oss så hittar man mer eller mindre stora stenar och MASSOR av grus. Stenen jag försöker gräva loss jobbade vi med i över två timmar med spett och spadar men lyckades ändå inte få upp den ur rabatten. Nu står den på högkant - som ett isberg med 75% av stenen under jord - i stället och jag tänker att det nog blev riktigt bra. Nu hoppas jag att stenen leder ned värme till de lite känsligare rosor som jag har placerat där. 
För att lugna ned och också skapa ett tydligare rum vill jag ha en häck som avgränsning. Efter alla larm om buxbomssjukdomar så valde jag att sätta japansk järnek, Ilex crenata 'Dark Green'. Den påminner en hel del om buxbom men kikar man lite närmare har den något kantiga blad. Enligt vad jag har läst ska den också vara något mer snabbväxande än buxbom men lika enkel att forma. Det låter ju bra. Nu är inte japansk järnek riktigt härdig här i zon 4, utan rekommenderas till zon 3, men eftersom andra zontre-växter funkar bra här så hoppas jag att även dessa ska trivas. De står också på den mest skyddade delen av hela tomten.
Mellan rosrabatten och murrabatten har jag byggt en enkel "rosenbåge". Även den hjälper till att rama in och skapa rumskänsla. I murrabatten har jag även placerat klätterrosen 'Hybrida' som får knyta ihop rabatterna ytterligare. Kanske blir 'Hybrida' för stor och besvärlig för den lilla rosenbågen. Blir det så får jag väl helt enkelt flytta på henne.

  

När allt var färdiggrävt, grusgången utkrattad och kantstenarna placerade började det allra roligaste. Att plantera de mycket noga utvalda dyrgriparna. Halva vintern har spenderats med att läsa böcker, bloggar och tidningar om rosor. Vilka skulle jag välja efter härdighet, utseende, sjukdomsresistens och storlek? Jag har säkert 100 favoriter men som ni ser så finns det absolut inte plats för något 100-tal. Vilka det blev kan ni läsa längst ned i växtlistan.Förutom rosor och pioner finns det även plats för några perenner som ska väva ihop allt. Ett litet vattenblänk har fått flytta in. Troligtvis kommer det dock att få flytta vidare till den lite mer "skogiga"  skuggrabatten när jag har hittat något annat till rosrabatten.
Flera av de större stenar som grävdes fram har fått stanna kvar. De skapar lite andrum i allt det gröna.


  


Ja, så här ser det ut just idag. Inte så mycket till höjd på rosorna än men betydligt grönare än när jag började i maj. Nu återstår bara att vänta in den ljuvliga blomningen. Och kanske att plantera ytterligare några rosor. Det finns plats för någon enstaka till. Och nu när platsen är ännu mer begränsad är det ännu mycket svårare att välja ...
'Souvenir de la Malmaison' är först på tur att slå ut bland de nyinköpta rosorna.

Hoppas ni får en skön söndag!

Kram,


Växtlista

Rosor
'Amber Queen', Floribundaros
'Aloha', Kordes, Climbing max,
'Crown Princess Margareta', Austinros
'Flora Danica', Tehybridros
'Feuerwerk', Modern buskros
'Frühlingsduft', Spinosissimaros
'Ghislaine de Feligonde', Moschataros
'Jacqueline du Pré', Modern buskros
'Linnaéus', Cottageros
'Pascali', Tehybridros
'Peace' syn. 'Mme A. Meilland'), Tehybrid,
'Queen Elisabeth', Floribunda
'Rumba', Floribundaros
'Souvenir de la Malmaison', Bourbonros
'Stanwell Perpetual', Spinosissimaros
'Swany', Modern buskros
'The Crocus Rose' syn. 'Emanuel', Austinros
'Troika', Tehybrid

Pioner
Paeonia anomala, sibirisk pion
Paeonia anomala subsp. veitchii, rosenpion
Paeonia lactiflora 'Buckeye belle'
Paeonia lactiflora 'Coral sunset'
Paeonia lactiflora 'D. de Nemours'
Paeonia lactiflora 'Lady Alexandra Duff'
Paeonia lactiflora 'Martin Cahuzac'
Paeonia lactiflora 'Sarah Bernardt'
Paeonia lactiflora 'Top Brass'

Perenner
Anemone x hybrida, Höstanemon 'Honorine Jobert'
Anemone multifida, Röd Flikanemon 'Rubra'
Aquilegia hybridum, Akleja, 'Snowballs'
Astrantia major, Stjärnflocka, 'Star of Beauty'
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma
Erodium reichardii, Pysslingnäva 'Album
Geranium himalayense, Näva 'Plenum'
Iris 'Flavescens'
Iris sibirica, Strandiris
Lilium martagon, Krollilja
Phlox paniculata, Höstflox 'Sherbet Blend'
Thalictrum aquilegifolium, Vit aklejruta
Verbascum chaixii, Franskt kungsljus

Övriga
Fragaria x ananassa, jordgubbe 'Rainbow Treasure' 
Ilex crenata, Japansk järnek 'Dark Green'
Magnolia soulangeana hybrid, 'Genie'
Perovskia abrotanoides x atriplicifolia 'Blue Spire'
Prunus triloba, rosenmandel 
Tidig storblommig klematis 'Snow Queen'
Verbena bonariensis, Jätteverbena

Lökväxter
Crocus, Krokus
Tulipa, 'Elegant lady'
Tulipa, 'Angelique'
Tulipa, 'Claudia'
Tulipa, 'Purple dream'
Tulipa, 'Belicia'
Tulipa, 'Roccoco'
Nectaroscordum siculum, Honungslök

10 kommentarer:

Unknown sa...

For en fantastisk fin hage du har laget , mange små detaljer som gjør så mye.
De buede kantene gjør hagen og bedene så harmonisk.

Ha en fin dag , Marit.

Lotta sa...

Åh vad duktig du är!! Jättesnyggt blev det och vilken imponerande växtlista.... och så ser jag att du har satt Genie. Den har klättrat högst upp på min önskelista i år....jag skiftar i grönt.
Kram

Karin - Mina Rum sa...

Det där blir ju toppenfint! Nu blev jag supersugen på att också skapa en renodlad rosenrabatt. Jag har visserligen många rosor i min "trekammarrabatt" men man kan nog aldrig få för många rosor.

Kram!

BLOMSTERDESIGN sa...

Du har en sådan vacker trädgård! Det skriver jag varje gång men den är verkligen jätte fin! Så sött fågelbadet var med de små penséerna i. Så duktig du har varit som har grävt och gjort det så fint och vilken växtlista! Massor med finingar! Kram Therese

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbart! Vad roligt att följa ditt projekt. Jag älskar växtlistor:). Jag ska kolla upp vilka fina växter och rosor du köpt. Tack för namnet på pionen 'Lady Alexandra Duff' jag hade helt glömt av det när jag skulle skriva mitt inlägg:).
Vad snyggt och prydligt det ser ut med inramningen av järnek, antecknar:).
Hoppas det är uppehåll i morgon för nu har jag verkligen tankat ny energi för att gräva en ny rosenrabatt.
Ha det gott.
Kram Maria

Livet på solsidan sa...

Förstår att du slitit hårt för att få till den fina rabatten. Men vilket resultat sen. Superfint!

Planterade en 'Dark Green' för några veckor sedan. Tycker redan att den vuxit på bra, så det är nog ett bra val.

Lycka till!
Tamara

Helena sa...

Vad roligt att få göra en helt ny plantering :-)Jag drömmer om en ny men än så länge har min kvinnliga list gått bet...meeen jag ger då inte upp :-)
Det kommer bli ljuvligt med alla dina rosor!
KRAM från mig!

Törnrosa sa...

Så himla snyggt det blev! Och att du har fått tag i en Souvenier de la Malamison, imponerande!
Hej från Törnrosa

Trädgård63N sa...

Oj, vilket slit och vilken skönhet! Lycka till med fortsättningen!
/Anna-Maria

Rosor och Akvileja sa...

Det där blir superbra när allt har vuxit till sig. Ser det hela framför mig ;) Bra kämpat. Åsa