lördag 2 juni 2012

Samlade intryck från Chelsea Flower Show 2012

Idag är det 5 grader och spöregn. Galet kallt. Trots det gjorde vi en liten utflykt som jag kommer att berätta om  senare. När jag nu sitter här framför datorn i underställ och fleece-tröja för att värma upp mig igen tror man knappt att det är sant att vi för en vecka sedan pustade runt i 30-gradig värme i London. Galet varmt istället.

Chelsea Flower Show 2012 - utställningsträdgårdarna
Vis av tidigare erfarenheter bestämde vi oss för att hänga på låset för att slippa trängas iaf den första timmen. Det gjorde att vi hann se de flesta av årets Show Gardens i lugn och ro och hann fota lite detaljer. Idag tänkte jag bara visa några nedslag från utställningsträdgårdarna. Flera detaljer och växtlistor kommer en annan dag. Tyvärr är det blandad kvalitet på bilderna då ljuset var så besvärligt. 

Homebase Teenage Cancer Trust Garden
Den här vackra trädgården är inspirerad av naturens och växternas olika formspråk och vilken inverkan de kan ha på olika miljöer. Trädgårdens bas består av stora träramar av ceder som skapar siktdjup. Cederträets färg fångas upp av detaljer i rost och alla färgmatchade växter. Det här var en av mina favoriter. Även om blommorna och detaljerna hade ganska skarpa färger i rost, purpur, gult och orange fanns det ett lugn som jag gillade. Allt harmoniserade. 
Designer: Joe Swift  Quiet Time: DMZ Forbidden Garden
Den trädgård som väckte starkast känslor var nog DMZ Forbidden Garden. När man såg den på håll såg den ganska yvig och skräpig ut men när man kom närmare så kom alla detaljer fram och då syntes verkligen syftet med trädgården. DMZ (Demilitarised zone) Forbidden Garden har skapats som en påminnelse om den sextioåriga konflikt som råder mellan Nord- och Sydkorea. Hela trädgården omgärdas av ett stängsel av taggtråd och här och var hänger det flaskpost med vad jag uppfattade som hälsningar till dem på andra sidan. Andra detaljer var trälådor med tomma patroner eller hjälmar utslängda på marken. I mitten sticker ett vakttorn upp och gjorde hela upplevelsen ännu lite läskigare. Kändes lite lätt bisarrt att titta på trädgården i det gassande solljuset med skrattande engelsmän drickandes Pimms runt om kring. Ett inlägg i den politiska debatten när den är som allra bäst. 
Designer: Jihae Hwang
 


Rooftop Workplace of Tomorrow
Den här trädgården såg vi på slutet när vi var på väg ut. Bilderna är verkligen inte de bästa och gör inte trädgården rättvis. Den här gillade jag. Färgmässigt gick den helt i vitt och grönt och det var en sval känsla över hela trädgården. Efter den bakre väggen fanns en stor videoskärm som visade snygga närbilder på olika vita blommor och de hade jobbat mycket med formklippta träd och buskar och gröna väggar tak. Jag hade gärna jobbat varma eftermiddagar i den här miljön om jag hade fått möjlighet.
Designer: Patricia Fox
The Arthritis Research UK Garden
Här flörtades det vilt med renässansenträdgårdarna Villa Lante och Villa d'Este. Vatten i olika former hade en central roll. Både i form av vattenspegel och som små fontäner. Färgsättningen gick i silver och blått med röda utropstecken i form av "slumpmässigt" placerade vallmo. Delar av den här trädgården tyckte jag var helt makalöst vacker och andra delar fick jag inte alls ihop. Det silvriga gillade jag förstås och det som uppfattades som slumpmässigt och lite ovårdat med "förrymda" växter i gruset. Det var helt bedårande.
Designer: Thomas Hoblyn

The Brewin Dolphin Garden
The Brewin Dolphyn Garden blev Best in Show. När vi var där hade jag nog ett par andra favoriter men nu när jag går igenom alla bilder och tittar på detaljer så är den ändå helt makalöst vacker. Även här arbetades det med silvriga, lite yviga färger och former. Känslan av ängsmark var riktigt stor även i år och flera av växterna gick igen. Här blandades det också mellan strikta linjer och frodig grönska men här var känslan en helt annan gentemot The Arthritis Research UK Garden. Precis allt är vackert och genomtänkt och jag ansluter mig till hyllningskören!
Designer: Cleve West
The Laurent-Perrier Bicentenary Garden
Här blandas nytänkande med tradition och skapar en tidlös elegans. Varma feminina toner tillsammans med maskulina strukturer ger en perfekt mix tycker jag. Trädgården har massor av fina detaljer visar att designern tycker att det är viktigt med ett gott hantverk. Växterna är utvalda för att skapa en vacker trädgård under hela året. Arne Maynard var en av flera designers som fanns på plats och som tog sig tid att svara på frågor och funderingar. När vi var där hördes mest lovord över allt det vackra. Min absoluta favorit. Här ger verkligen inte bilden en rättvis vy över trädgården. Men jag lovar att göra ett eget inlägg om den.
Designer: Arne MaynardThe M&G Garden
Det här var en annan av dem som jag gillade allra bäst. Den kändes nästan nordisk i sin färgsättning med det svavelgula och svalt blå.Trädgården är inspirerad av Arts & Craftrörelsen och hyllar traditionellt hantverk och naturliga material. I centrum finns den vackra vattenspegeln med en skulptur i kopparfärgad plåt. Formklippt blandas med det lite yvigare på ett fantastisk sätt. Här fanns även mängder av underbara växter som jag tänker visa senare.
Designer: Andy Sturgeon

The Telegraph Garden
Ännu mer nordisk känsla blev det i den här trädgården som har inspirerats av romantiska och hemliga platser runt om på den engelska landsbygden. Perenner, buskar och vackra björkar smiter in mellan vattenstråk och kalksten i ett mönster som nästan känns som det rör på sig. Det kändes verkligen som om det var en del natur som helt enkelt hade klippts ut verkligheten och placerats här på CFS. Skirt och spännande på samma gång. Precis som en sommarmorgon här hemma i Sverige.
Designer: Sarah Price


The Westland Magical Garden
Till sist tänkte jag visa den helt galet, underbart inspirerande trädgården The Westland Magical Garden. Hela trädgården är ett helt hem med allt från tvättmaskin till grönsaksodlingar och består av en sjuvåningar högt torn. För att snabbt ta sig ned till bottenvåningen finns till exempel en rutschkana. Jag såg en intervju med designern kvällen innan på BBC och då fick man även en rundvisning i hela det galna projektet. Inspirationen har han fått från flera av alla de byggnationer som görs runt om i London just nu inför OS. När vi var där var det inte öppet att gå in i trädgården vilket hade varit hur kul som helst så klart. Jag gissar att den här trädgården kommer att inspirera många andra under lång tid framöver. Den vann också pris för att vara den mest inspirerande och nytänkande trädgården.
Designer: Diarmuid Gavin
Nöjd och glad!
Det var en fantastisk dag och så himla skoj att få vara på plats igen och se allt det underbara. Har ni någon gång möjlighet att åka dit så gör det. Det är värt varenda pund.

Även utanför själva utställningen, runt om i Chelsea, var det pyntat. Flera av de butiker vi gick förbi på vägen hem hade gjort egna små blomsterutställningar.

Med trötta fötter och huvudet fyllt av inspiration var det skönt att sitta ner och äta en god lunch.

Nöjd och glad bloggerska som dessutom fick en
gudomlig lunch på Black & Blue. Gillar! 
 

I morgon kommer ett inlägg om godbitarna från stora paviljongen.

Ha en finfin kväll!

Kram,

11 kommentarer:

Vivishagerom sa...

Fantastisk flott!

Hélena sa...

Okej, då var det bestämt! Jag kommer att åka nästa år :-) Något speciellt man behöver tänka på?
Ha det bäst!
Kram Hélena

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Ja, det är verkligen en upplevelse att få åka till Chelsea FS! Jag kommer ihåg att jag gick omkring och liksom nöp mig i armen mest helda dagen då jag var där första gången. "Äntligen får man se allt det här IRL" och många "Åhhhhhh så snyggt!!" var nog de enda tankarna i huvet den dagen:-))

Tänk att få se allt det där fina och kunna göra egna iakttagleser om vad som är på gång i trädgårdsvärlden! Härligt!

Så fint du har det i trädgården, fina bilder nu när man har haft januariväder några dagar....;-)

Ha det gott, kram H.
PS missa inte min finna jubileumsutlottning!

Blomkärringen sa...

Så roligt att få följa med på tur! Många härliga inspirerande bilder! Ser fram emot fortsättningen!
Ha det gott!
Blomkärringen

Anna Vattenkanna sa...

Tack för rundturen och dina egna funderingar kring trädgårdarna. Det låter som om din tur till årets CFS var en lyckad resa. Kul!

Kram

Johnna G sa...

Ååå jag vill också åka! Kanske kan man önska det som present?!

Annika Christensen sa...

Lyckost dig har aldrig varit där.
Tack för att du visar oss andra som inte var där.
Annika

Helens trädgård sa...

Åhh, så roligt att se alla dessa fantastiska bilder :=)
Tack för att jag fick följa med!

Ha det gott!

Anonym sa...

Wow, vilken resa och så mycket vackert!!! Jag vill också! Ja, så får det bli, nästa år då banne mig! Kram Hanna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Åh.. det är så härligt att mingla runt där på Chelsea, nypa sig i armen som Hilevi säger :-)) och bara låta sig inspireras av allt. Vad läckert med de röda formklippta/spaljerade träden i Laurent Perrier trädgården. Visa hur många bilder du bara orkar :-)))) Ska bli så spännande att få se lite mera från trädgårdarna. Men jisses. Var det 30 grader när du var där. Oj, oj.... De gånger jag besökt Chelesa har man varit glad över att ha haft leggings under kjolen hihi......

Stor kram
Charlotte

Josfin sa...

Pinat några av dina fina bilder på Pinterest http://pinterest.com/gravardotter/blommor-bin/

Går det bra eller vill du kanske att jag plockar ner dom?

Kram, Josefin