torsdag 21 juni 2012

Lågmälda skönheter

I går har jag besök av två fantastiska tjejer. Så intresserade! Och så positiva! Det var verkligen en ära att få ha er på besök i Landet Krokus. Hoppas vi ses igen i augusti! 

Nu efter den stora tulpanutblomningen är det som om trädgården tar igen sig lite. Färgerna går i - förutom prunkande grönt - vitt, silver och blått. Inte bara i silverrabatten. Det är de lågmälda skönheternas tid. Aklejan, Aquilegia vulgaris, 'Leprechaun Gold' har slagit ut och blommar för första gången. Den står i guldrabatten - trots att den blommar i blått. De varigerade bladen i gult och grönt har fått styra den här gången.Pysslingnävan, Erodium reichardii, 'Album' syns knappt. Så liten är den. Men kryper man nära så är den riktigt söt med sina ljuslila teckningar.
En annan skönhet som man måste krypa riktigt nära för att se är Amerikanskt fotblad, Podophyllum peltatum. Ser nästan ut som en julros där den gömmer sig under de stora bladen. Jag hade även stoppat ned ett indiska fotblad vid sidan om. Bara för att jämföra. Men det indiska ville inte komma upp.
Varje år är jag lika fascinerad av jättedaggkåpan, alchemilla mollis. Snacka om tacksam växt. Aldrig några som helst problem med den och så är den en riktig hejare på att dölja fula, vissnande tulpan- och lökblad.Sen vill jag tipsa om kaukasiskt ormöga, Omphalodes cappadocica. Hos mig är den verkligen lågmäld och jag får nästan leta efter den där den står mellan kantnepeta och kaukasiskt förgätmigej.

 


Just den här namnsorten heter 'Starry Eyes' och är supersöt med sina blåa teckningar mot den vita bakgrunden.
Trädgårdssmörbollen, Trollius x cultorum, 'Alabaster' blommar. Köpte den tidigt i våras från Staudefeen. Antagligen kommer den att blomma senare nästa år. Irisen 'Fingertips', ett traderafynd, blommar också med sista blomman just nu. Den är fortfarande en liten planta som man får leta lite efter för att se. Snygg med sina blåa teckningar och orange skägg.När Anette var här i måndags lärde jag mig att den här irisen som fanns här redan när vi flyttade in heter 'Flavescens'. Med det namnet så måste den ju dofta gott. Och det göra den. Har verkligen inte märkt det tidigare. Tack Anette för att du fick mig att uppskatta 'Flavescens' så mycket mer.


Lev väl!
8 kommentarer:

Unknown sa...

Å her var det så mye fint ,og så nydelige bilder du har tatt.

Ha en fin kveld , Marit.

Ruben sa...

Lågmält men vackert!

Trevlig midsommar!
/Ruben

Inger sa...

Sällan är de största blommorna vackrast eller hur.
Glad Midsommar!

Sabelhagens Olivlund sa...

Så många skönheter! Irisen är läcker! Och oj, vad jag vill ha smörbollen. Ska beställa den till hösten.
Daggkåpan är en användbar perenn, lite väl yvig ibland bara:).
Önskar dig en Trevlig Midsommar.
Kram Maria

Lantligt i smultronbacken sa...

Ljuvliga blomster. Min Akleja har blommat ut nu då den inhandlades i vår och blommade redan då, har nog stått i växthus tror jag.

Imorgon ska jag ut i trädgården och samla in lite blommor till kransen i håret. Tror det får bli en salig blandning.

Kram Teres

Anna Vattenkanna sa...

Så vackert det blommar hos dig! Tycker också om när det blir lite mer lågmält mellan varven. Som ett klassiskt verk - de olika satserna har ju olika tempo och styrka. Kontraster var det ja :-)

Kram och glad midsommar på dig.

Anette sa...

Lilla 'Starry Eyes' blev jag förtjust i, den piggade upp på något sätt!
Ha nu en alldeles underbar midsommar, hoppas maken mår bättre.
/Anette

Livet på solsidan sa...

Vilka vackra foton! Underbart och lågmält.

Daggkåpa är en sann favorit, funkar till allt. Iaf nästan ;)

Önskar dig en glad midsommarhelg!
Kram Tamara