fredag 3 februari 2012

Blommig fredag - tema ny bekantskap

En ny bekantskap för mig är rosor. I och för sig fanns det en två, tre sorter här på vår tomt redan när vi flyttade hit. Men jag har varit avvaktande och nästan lite rädd för dem. 'Linnaéus' och 'Aloha'

Överallt hör man om hur svårt det är med rosor och alla sjukdomar de får. Det har gjort att jag inte har lärt känna rosorna tidigare och ännu mindre bjudit in dem till Landet Krokus.'Queen Elisabeth' och 'Burgundy Ice'

Tills i somras. Då hände det något konstigt. Jag började intressera mig för rosor. Mängder av handelsträdgårdar besöktes för att botanisera och inte minst inhandla rosor. Helst dem med mycket färg och stora svulstiga blommor.'Amber Queen' och 'Troika'

Fler och fler blev de. Det gick så långt att jag bestämde mig för att  anlägga en hel rosengård. Där skulle alla nya skönheter få plats. Nu blev den långt ifrån färdiggrävd under förra året. Och det är ju toppen. För, när jag till slut är klar, kommer det att finnas massor med plats för fler kära bekantskaper.'Grand hotel' och 'Nina Weibull' som fanns här redan tidigare


Kanske kan vi även bli nära vänner..? Det återstår att se om något år. 'Peace' och betongrosknoppen från Wij Trädgårdar


Fler nya bekantskaper hittar du hos Katarina på bloggen Roses and stuff.

Önskar er alla en underbar helg!


13 kommentarer:

Leena sa...

Oj, men precis så känner jag för rosor - alltså som du kände först! Jag kanske också kan få denna känsla och kunskap att kunna ha rosor i trädgården för egentligen känns det så bra. Fast jag kan inte, vårt läge passar inte, jorden är nog inte lämplig ... men kanske kan jag också? Kul att se att man kan ändra sig och lyckas! För rosor är ju något speciellt, ändå.

Sabelhagens Olivlund sa...

Min favoritbekantskap:)). Vad bra att du bjudit in dem till dig, de underbara ljuvliga rosorna. Jag har ingen av dem du visar. Så vackra bilder. Hoppas du vågar dig på några fler:).
Ha en skön helg.
Kram Maria

Gunilla sa...

Vilka fantastiska rosor. Jag njuter verkligen av dina nya bekantskaper.
De doftar säkert gott också.

Ha en trevlig kväll
Gunilla

Margot sa...

Härliga nya bekantskaper! Du och de vackra rosorna kommer säkert att bli mycket nära vänner nu när du fastnat i "rosträsket":))
Ha en skön helg!
Kram Margot

Hélena sa...

Jo du, rosor är ett gift! Jag
älskar dom och hann aldrig bli "rädd" innan jag hörde talas om att det var svårt. Måste säga att det enda jag har haft problem med är rådjuren. Rosorna mår prima.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Lena/isklockan sa...

Underbara rosor. Vill också ha en rosen gård. Kram

Ingmarie We sa...

Underbart vackra rosor. Kan inte se mig mätt på dem och än mindre bestämma mig för en favoritros. Ha en riktigt skön helg.

Lotta sa...

Härliga rosor och bilder! Jag känner som du gjorde...klarar jag verkligen av rosor? Kanske skulle prova i sommar...

Kram

Lotta sa...

Åhh , detta är ju helt fantastiskt, en rosengård! Kan känna alla dofter och all färgprakt. Jag känner igen mig i vad du säger om rädslan för rosor, det är inte min grej men nu har vi en jätte fin rosen rabatt framför vårt hus och den sköter min man:-) som annars inte alls ägnar sig mycket åt trädgårdsodling pga tidsbrist (kanske)
Ha en fin helg.
/Lotta

Odlarlust sa...

Ditt inlägg kan jag helt klart skriva under på :-)

Inger sa...

Inte ska du vara rädd för rosor, men välj gärna de lättodlade sorterna!
Kram

Acchleja-Carro sa...

Jag vet inte riktigt varför, om det var för att jag var rädd, eller för att jag tyckte att de var tråkiga, men jag hade en uttalad regel när jag började anlägga min trädgård: Inga rosor! Men av någon annan lika okänd anledning blev de fler och fler här också. Och inte är de särskilt tråkiga i alla fall!
Ha det fint! /Caroline

Anette sa...

Aha, du har drabbats av rosfeber! Den har drabbat mig också. Fast det är lite pyssel med dom. /Anette