tisdag 14 februari 2012

Kärleksbrev, blommor och små presenter?

Idag är det alla hjärtans dag. Läser på Wikipedia att firandet av Alla hjärtans dag började redan i slutet av 400-talet i Frankrike och England. Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter - något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.
Kopplingen till romantik och kärlek uppkom möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Det här ska sedan ha inspirerat flickor och pojkar att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver. Även i Sverige har den här seden funnits men i stället varit förlagd till pingst.
I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade, och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod också seden att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära. I dag är Valentindagen en stor dag som firas ordentligt med små presenter och kärleksbrev.
En sägen som förknippas med Valentindagen är att Sankt Valentin som fick lida martyrdöden i Rom på 200-talet efter att ha trotsat kejsar Claudius II förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var mycket förälskad i. En annan sägen är att Valentin hade vanan att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Detta påstås ha givit upphov till seden att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag.Hoppas ni alla får en fin dag fylld av kärlek. Och kanske även kärleksbrev, blommor och små presenter!


Kram,

9 kommentarer:

Ranunkel i rabatten sa...

Vackert!

Helens trädgård sa...

Så många vackra röda blommor dagen till ära.

Önskar även dig en fin Alla Hjärtans Dag!

Hélena sa...

Se där man lär sig något varje dag! Det här visste jag inte, tack! Fina bilder!
Ha en underbar Alla Hjärtans Dag!
Kram Hélena

Tant Otteskrufv sa...

Hoppas du får en hjärtlig dag idag och, förstås, alla andra dagar också!

Anna Vattenkanna sa...

Så fina kärleksfulla bilder idag!

Allahjärtanskramar

Kristina Bonander sa...

Vad trevligt att få lite historia och bakgrund. Alltid kul att få veta lite mer och somligt var helt nytt för mig! Och som vanligt visar du vackra blomsterbilder. Hoppas att du haft en fin dag och att resten också bli lyckad.

Många varma hjärtehälsningar
Kristina

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad roligt att du skriver lite om bakgrunden, jag visste inte allt det om denna dag.
Så mycket fina varma bilder.
Önskar dig en mysig Alla hjärtans kväll.
Kram Maria

Unknown sa...

Hej! Tack själv för igår. Det var jätteroligt att träffas, lite ont om tid bara... men jag kommer gärna hem till dig och hälsar på så vi får fortsätta prata. Din trädgård är jag ju förstås också nyfiken på. Många hjärtliga kramar till dig! Anna

Blomkärringen sa...

Så spännande att läsa historien bakom alla hjärtans dag. Många säger ju att det bara är köpmännens helg men det beror ju på vad vi gör av det (:D
Mysigt tycker jag i allafall.
Ha det gott!