fredag 17 februari 2012

Blommig fredag - tema gammaldags

Hela vår by är riktigt gammaldags. Jag bor i ett gammalt bruk som heter Hillevik, ett par miil norr om Gävle. Byn har anor ända från år mitten av 1600-talet då det startades en masugn här. Just under perioden 1640-1690 uppstod en järnrusch i bergslagen och de flesta av våra äldre järnbruk anlades.




Hillevik blev aldrig något stort bruk. Under första halvan av 1800-talet då produktionen var som störst, arbetade det sammanlagt 191 personer här. Antalet hushåll i Hillevik var inte fler än 10-15 st. Idag finns här ett 50-tal hushåll.






Driften höll på om än ytterst sporadiskt fram till 1909 då den lades ner för gott och masugnen revs. Idag är den kulturminnesskyddade ruin det enda som finns kvar av hyttan. Den gamla sågen och kvarnen finns också kvar precis som en magasinsbyggnad. Och några få fastigheter som byggdes som bostäder till arbetarna. Vårt hus är ett av dem. Vi vet inte exakt hur gammalt vårt hus är men någon gång runt 1790 tror vi att det är byggt.




När vi började anlägga vår trädgård ville vi ha en bas av något som passade miljön och som också kunde vara ett bra insynsskydd. Det blev vanliga bondsyrener, syringa vulgaris. De växer lite varstans här redan och jag är så glad och nöjd att vi valde dem. Här växer både blå och vita syrener och de veckor den blommar är bara helt ljuvlig!




Fler gammaldags inlägg hittar du hos Katarina på bloggen Roses and stuff

Trevlig helg!


20 kommentarer:

Leena sa...

Vilken härlig miljö du bor i! Och då passar ju den vanliga syrenen helt perfekt ... äktare kan det inte bli.
Tack för ditt tips på namnet på min lilla pion, jag älskar den verkligen och vill gärna veta vad det är. Så nu ska jag forska vidare på ditt tips!
Ha en fin helg!
Leena

Sabelhagens Olivlund sa...

Roligt att läsa om lite historia! Ni bor så fint, som en dröm. Syrener är så romantiska och underbara, jag vet inte varför jag ännu inte har någon..
Önskar dig en mysig helg.
Kram Maria

Hélena sa...

Vad mysigt och fint ni bor. Syrener är ett måste i trädgården. Jag har planterat en syrenhörna på tomten som jag brukar stå och sniffa i när de blommar.
Ha det bäst!
Kram Hélena

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Åh, doften av syren! :-) = Skolavslutning och sommarlov för mig :-) Är så glad att vår trädgård redan hade två stora syrenträd/buskar när vi flyttade in! Jättevackra bilder!

Trevlig helg!
Annika

Moa sa...

Låter som du bor i en underbar miljö.. och vilken historia ert hus har. Måste kännas fantastiskt att få leva i dess historia.. och förvalta det. Självklart är syrén en given buske på ett sådant ställe, bra val! Ha det gott/Moa

Gunilla sa...

Jag älskar syrener då är det sommar när de blommar och doftar ljuvligt.

Ha en fin helg
Gunilla

Lotta sa...

Tack för kommentaren hos mig, vilka ljuvliga bilder du bjuder på, man känner riktigt syrén doften...längtar! Kul läsning.
Må så gott!
Lotta

Vivian Tisting sa...

Åå vilken härlig historia, förstår att du vill ha syrener som passar in i sammanhanget och miljön. Vad fina bilder.
Ha en skön helg/ Vivian

Hans sa...

Vilka fina syréner du visar idag.
Trevlig helg!

Anette sa...

Ljuset har återkommit och snart är väl snön borta. Då slår syrenerna strax ut. Knopparna är beredda.
/Anette

Fia sa...

Syre är ju gammaldags och ett MÅSTE nr 1! Helt ljuvliga ä dom, och jag tänker på skolavslutning när mina blommar.
Underbara bilder du visar!

Lotta sa...

Åh, vad mysigt det låter att bo i Hillevik! Och dina syrener...det måste vara underbart när de blommar. Och du, tack för att du blev följare! :o)

Kram och trevlig helg

Odlarlust sa...

Vad roligt med dagens bidrag till B.F då det har bidragit till att flera har berättat historia kring sina hus och trädgårdar.
Jättekul att läsa om historien kring Hillevik!
Ha en fin helg!

/Anna

Kristina Bonander sa...

Ditt val av syrener är perfekt när man ska välja till "gammaldags". Att du sen bor på en historiskt ställe tillför ju lite extra.

Ha en riktigt skön helg

Kristina

Inger sa...

Så fint med bilder från Hillevik, du vet jag är född och uppvuxen i grannbyn och som barn var jag ofta där. Syrener passar ju utmärkt i denna miljö som jag tycker så mycket om:)
Kram

Annika Christensen sa...

Mmm vilken härlig doft förnimmelse jag fick när jag tittade in här.
Ha en skön helg
Annika

Helena sa...

Suck vad härligt med syrener...jag ska nog ta in en kvist o se om jag kan driva fram en blomma :-)
Vilken fin plats du bor på med en historia som får mig att fundera på platsen där jag bor...tänk om det funnits nått här som varit värt att veta eller så var det bara skog..
KRAM från mig!

Anonym sa...

Så fint du bor och så roligt att vara en del av historien. Dina syrener är ljuvliga, jag önskar att jag hade plats för några vita också någonstans. Kram Hanna

carinaon sa...

Ja, gammaldags Bond-syréner var nästan det första jag planterade i min trädgård. Hoppas att mina växer upp och blir lika fina som de som växer hemma hos dig. Jättefina bilder!
Ha en härlig helg,
Carina

Mias Trädgård sa...

Oh, det ser alldeles ljuvligt ut! Härlig tolkning med alla syrener! ha en fin helg! :) Mia