måndag 27 februari 2012

Tankar om grönsaksodling

Det är inte bara rosor jag drömmer om så här års. Tankarna går även till köksträdgården och vad som ska odlas där. Tomater, chili och kronärtskocka är redan i jorden och det är alldeles snart dags att förså svartkål, grönkål och squash.

Köksträdgården i början av säsongen, 2011

Även i år kommer jag att satsa på bondbönor som jag tycker är det absolut godaste i köksträdgården. Det blir två sorter, 'Threefold white' med stora härliga bönor och 'Crimson flowered' för att den har så himla snygga blommor.

Kronärtskockor är ett måste. De brukar bli färdiga för skörd lagom till makens födelsedag. Förförra året provade jag för första gången att övervintra skockorna i krukor i garaget. Det gick alldeles strålande och skörden blev dubbelt så stor som sommaren innan. Vi gör ett försök även i år. Men för säkerhets skull har jag sått ett antal plantor. I år provar vi nya sorten 'Violet de Provence'. Om den inte blir god så blir den i alla fall snygg med sina purpurfärgade knoppar.
Vilka grönsaker är "måsteväxter" hos er?

Kram,


16 kommentarer:

Hélena sa...

Jag är inte så van att odla grönsaker men svartrot tyckte jag var jättegott! I år gör jag en satsning och testar för första gången kronärtskocka, just Violet de Provence. Som jag funderar på var jag ska ha alla 22 plantorna som nu växer nere under lysrören! En del får jag nog ge bort men jag har tankar på att plantera några i nya rabatter tillsammans med blommor. Vet inte hur kronärtskockan ser ut i sin helhet, är det något man kan göra eller kommer det se heltokigt ut?
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anna Vattenkanna sa...

Din köksträdgård med vidjestaketet är så vacker!

Mina must-haves är plocksallat och bladkoriander. Den sista fryser jag in i lagom stora portioner eftersom det är snordyrt att köpa en kruka varje gång jag vill ha färsk koriander under vintern. Här sparar jag pengar!!!

Kram

Isas Trädgård sa...

Jamen så där kan man ju rama in köksträdgården ... jättesnyggt med pilstaketet och pergolan !!!

Hmm ... jag har ju ingen köksträdgården sedan tidigare bara några pallkragar och odling har väl aldrig varit min grej riktigt .. men nu till sommaren skall det bli en riktig köksträdgård i alla fall .. så tack för inspirationen !

Ha det så gott !
kram/Isa

Mi´s nya liv och det jag redan levt sa...

Hejsan !

Önskade att jag hade mer utrymme att odla.Men det blir i alla fall ingenting i år heller, på.grund av katterna Har köpt en påse Svartöga som jag tänkt så Men jag måste få hem massor av jord.Denna ska ju slingra som krasse.Det hade jag förra året ända in till snön kom.Miniviolerna övervintrar under frigolit.Dem ska jag vårda.

Kan ju bli något.

Kram Mi

Lantligt i smultronbacken sa...

Ja, inte blev det mindre vårkänslor efter ditt inlägg inte;)
Jag tittar ut på min köksträdgård varje morgon när jag drar upp persiennerna och ser hur snön sakta försvinner. Här hemma blir det ett till jordgubbsland i år då dottern troligen kommer att äta massor med gubbar.

Kram Teres

Lotta sa...

Du har en så fiiin köksträdgård!! *vill ha* Hos oss är salladsärtor ett måste. Tomater, gurka och sallad likaså. VI får se hur det går med allt i år, ska försöka stänga ute rådjuren.

Kramar

Aina sa...

Veldig vakker kjøkkenhage! Har selv planer om tomater, reddiker og salat som bruker være en suksess. Har og lyst å eksperimentere litt i år og prøve gresskar og golden berries.. spent på resultatet!

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh, din köksträdgård är så maffig!! Lyckliga du som skapat en sådan fin plats.
Njae, jag är inte så inne på att så grönsaker, men morötter blir det säkert...:)). Jag skulle gärna vilja ha många olika sorter tex rödbetor, kronärtskockor, bönor, sockerärtor... men vi är bortresta mycket på sommaren så det blir svårt att sköta om det.
Kram Maria

Törnrosa sa...

Tack för inspirerande text och foton på dina favoriter! Det satte verkligen igång mitt "grönsakstänk".
I min köksträdgård har jag alltid en 8-10 olika sorters sallad, gärna rödbladiga plocksallader bl a röd ekblad. Gulbeta och Choggia, den polkagrisrandiga rödbetan, liksom bondbönor, gröna och lilablommandes, och olika sorters bönor. Gula vax, blå Blauhilde, några gröna sorter. I år ska jag också så den mörklila moroten ´Purple haze´ även om morötter inte fungerar särskilt bra här. Sockerärt, märgärt, sparrisärt är andra måsten likväl som många sorters tomater. ´Quadro´ är min absoluta favorit där, en härlig plommontomat. Gurkor, melon, chilli, auberginer får bo i växthuset....och...och...
Nä, nu får jag allt sluta.
Hej från Törnrosa

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vad mysig din köksträdgård ser ut!
Själv tänkte jag försöka anlägga ett litet trädgårdsland i år, har inte haft något på några år nu. Det blir nog lite "enklare" odling. Som ruccola, zuccini mm och kanske jag vågar mig på vaxbönor som jag älskar.
Ha det gott. Kram, Ingela

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Vackert! Jag vill ha massor av gröna blad, i alla former och färger. Det finns inget roligare (jo det finns det nog) än att gå ut och plocka en skål med fina blad till middagen.

Ha det gott.

Tyra

Anonym sa...

Tjingeling!

Jag vill önska dig en fin dag i spåret, följer dig på nätet :o) Hoppas du har lika soligt och fint väder som vi har idag!

Vinkevink!

/Ji på andra sidan staketet

Marianne sa...

Varje år blir det mindre plats för grönsaker, perennerna tar över. Dock finns det alltid en ätlig sak och i år vill jag prova så cirkelbeta. En Myskpumpa har jag köpt, så det får väl bli en kombo i rabatterna i år.

Fröken Dill sa...

Vilken underbart vacker, gammaldags köksträdgård!

Jag odlar de flesta grönsaker, utom de som är för stora för att rymmas i min lilla köksträdgård. Tomaterna är storfavoriter, annars sockerärt (Engelsk sabel=fantastiskt god), olika bönor, asiatiska kålblad, sallat (Little gem är favoriten) och rädisor (har köpt frön till en spännande blålila variant). Gul tefatssquash är också ett måste!

Eva Linnea sa...

Hej Anna-Karin! Du har vunnit 2 biljetter till "Rum & Trädgård" hos mig/Häxor&Änglar. GRATTIS!!
Maila din adress till eva.linnea@live.se snarast, så du hinner få biljetterna till torsdag.
Hjärtliga grattiskramar från Eva Linnea

Humlans Lott sa...

Håller med om att bondbönan är ett måste, men även gröna bönor och vaxbönor. Vi är en riktig bönätarfamilj! Örter av alla slag - fryser in i mängder och hela vintern är smakrik!

Önskar jag kunde få till de där skockorna... får helt enkelt nöja mig med de jordiga sådana. De är också goda - och ett måste!