lördag 25 februari 2012

Letar vårtecken

Himmel va kallt det har varit idag. Inte om man kikar på termometern (+1,5) men det har blåst. Försökte ta en liten fotorunda utan vantar och höll på att förfrysa händerna.

Solen har i alla fall strålat och jag har letat vårtecken. Inser att det är i tidigaste laget. Men erkänn - nu känns det faktiskt att våren är på väg. På riktigt.

Förra våren sådde jag syrenbuddleja, Buddleja davidii, eller fjärilsbuske, som det också kallas. De flest gav jag bort men jag sparade de två finast. En har jag försökt övervintra i vinterförvaringen och en stoppade jag ned i nya murrabatten. Den i vinterförvaringen var mest en backup ifall den andra skulle stryka med. De är inte riktigt härdiga här hos oss. Nu har det inte riktigt gått som beräknat - den som står i landet är fortfarande grön och ser ut att må bra medan den inne i vinterförvaringen tyvärr har dött torkdöden. Jag har helt enkelt glömt att vattna den. Håller tummarna nu för att den i rabatten ska klara sig! Nyplanterad förra säsongen var också en liten buskpion, Paeonia suffruticosa, som jag hittade på rea. Även den ser ut att må bra och har fått stora svällande knoppar.I murrabatten finns även en okänd Sedum som jag köpte till en höstplantering för något år sedan. Den förde en tynande tillvaro i trapprabatten tidigare och höll på att bli helt utkonkurrerad av en näva. Förhoppningsvis kommer den att trivas bättre här. Även den skjuter små söta skott som är alldeles rosa.

Ett annat reafynd från i höstas är supersnyggingen japansk gyllenlönn eller solfjäderslönn, Acer shirasawanum 'Aureum'. Jag tjatade mig till att få köpa den på plantskolan. Egentligen hade de stängt och inventerat klart för säsongen. Men trägen vinner och stolt åkte jag hem med min snygging. Har varit där och kikat på den nästan varje dag under vintern för att se om det har kommit några antydningar till nya bladknoppar. Och visst har det?
Jättedaggkåpan, alchemilla mollis, har också vaknat. I alla fall i de soliga lägena. Den är så fin med sin lilla ludna och veckade bladkant. Och till sist ett riktigt vårtecken här i Landet Krokus - krokusen är på gång! Här är små, små knoppar av den vita krokusen 'Jeanne d'Arc'. Det är väl ett vårtecken om nåt?!
Ha en fortsatt fin helg!

Kramar,

11 kommentarer:

Anette sa...

Spaning lönar sig, även här har sökningar gjorts. Funnit en del men inget värt att gå in och hämta kameran för.
Det blåste här också, men i lä vid lilla ladan var väldigt skönt i solstolen!
Ha en fin fortsättning på helgen!
Anette

Hélena sa...

Ljuvligt med vårtecken. Vi har nästan hela tomten full med snö så jag har inte gett mig ut på spaning än. Jo, lite har jag spanat mest på rosen Venusta Pendula för att se om hon har frusit mycket i år men peppar, peppar så tror jag att hon mår riktigt bra.
Trevlig titt, som vanligt!
Ha en trevlig lördagkväll!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Men vad mycket du hittade! Bilderna är så hoppingivande, det är inte lång tid kvar nu förrän det är vår på riktigt. Jag gjorde en snabbkik förut, och såg lite tulpaner sticka upp. Vissa rosor är svarta i topparna, de hann nog inte riktigt avmogna i höstas. Pionerna är röda och fina. Min blodlönn blev tyvärr mat åt hararna förra vintern och den hämtade sig aldrig riktigt. Får se om de lever i år...
Jag måste verkligen ut och kolla mer i morgon:)).
Ha det gott.
Kram Maria

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

oh, jaaaaaaa!! Imorse vibrerade jag nästan av alla små vårtecken som dykt upp efter töandet senaste dagarna. OMG så härligt! Jaghann inte inventera ordentligt, får göra det imorrn. Maken har flunsan och det tar en del tid..;-))

Kramkram H.

Annika Christensen sa...

Ja idag var det vår!
Fast lite snålkallt även här.
Har inte hunnit leta vårtecken direkt utan gått på i 180 med röjning.
Imorgon kanske det inte blåser så då kan det bli en annan bild.
Ha det gott
annika

Almbacken sa...

Visst är det underbart! Idag har jag röjt lite i rabatten därmjag satte krokusar.......många har kommit upp rejält-ren lycka. I morgon ska jag fota lite.

Kram,
Maria

AnnCharlotte sa...

Fantastiskt med alla knoppar som sväller...och allt sombara ligger på vänttills värmenkommer på riktigt.
Ha några få krokus och de slår ut när som helst..
Ha det bra :)

Unknown sa...

det bästa med att läsa bloggar är att redan långt långt innan man ens kan skymta minsta lilola vårtecken hos oss så får man ta del av dem hos bloggare längre söderut!
tack för dehär vårliga bilderna!

susanne

Tant Otteskrufv sa...

Härligt att gå en vårspaning. här är ännu mest is...

Lotta sa...

Så mycket som tittar upp hos dig. Största delen av min trädgård har fortfarande tjockt fruset lövtäcke, men längst upp vid huset... ojojoj.....där var det snudd på medelhavskänning idag!
Kram

Katarinas trädgård sa...

Härligt med vårtecken! Och bra att du tjatade dig till gyllenlönnen, den är såå superfin!
Ha det bra!
Kram
Katarina