onsdag 8 februari 2012

Känner du värdet av att sätta din egen potatis?

Tidigare i år gjorde jag ett inlägg om Rosenträdgården på Wij Trädgårdar. Då lovade jag att jag skulle dela med mig av fler godbitar därifrån. I dag tänkte jag ta er med till köksträdgården.

Rad efter rad med olika sorters sallat. Bilden är tagen i juli. 


Jag antar att det är fler än jag som drömmer om prunkande trädgårdsland med snörräta rader av spänstig sallat, söta rotfrukter och färgsprakande blommor? Allt det där och en hel del till finns det i den del av Wij Trädgårdar som kallas Köksträdgården.


Grönsakslanden kantas av olika sorters småblommig tagetes, dahlior, gladiolus och kardoner.
Bilden till vänster är från juli 2011 och den till höger från september samma år.

Här odlas grönsaker och blommor, allt ekologiskt. Odlingarna baseras på en fyrårig växtföljd och mycket av det som odlas kan du äta upp i restaurangen. Menyerna blir på så sätt säsongsanpassade.


Bönorna klättrar på vackra störar. 

En av Lars Krantz stoltheter är komposten. Han brukar säga att man odlar inte sin trädgård - man odlar sin jord. Och det gör de verkligen på Wij. Komposthögarna täcks med halm för att de inte ska dunsta för mycket vätska och direkt i högarna odlas squasch och pumpa. De här bilderna är från juli så plantorna har ännu inte hunnit bli så stora.
Det finns gott om sommarblommor och olika blommande knölar bland grönsakerna. "Kombinationen av blommor och grönsaker förebygger mot skadeangrepp och skapar långa fylliga grönsaksrabatter.", berättar Frida Mörnerud på WIj Trädgårdars hemsida.

Rad efter rad med Rosenskära.
Och fylligt blir det. Här nedan  ser ni bilder från blomsterbäddarna som är tagna på ungefär samma ställe. Den till vänster är från juli och den till höger från september.


Det är verkligen en fröjd att gå runt där bland odlingarna och bara njuta av färg och form. Tänk om min egen köksträdgård skulle vara ens i närheten...


" Den stora förhoppningen är att denna köksträdgård 
ska inspirera till eget odlande och ge insikt 
i värdet av att få sätta sin egna potatis. "

Frida Mörnerud


Det är väl en vision som heter duga...? Inlägget om Rosenträdgården kan du läsa HÄR

Nu är det strax trädgårdstv! Tjoohoo! ;)

Kram,
14 kommentarer:

Hélena sa...

Vilket härligt inlägg. Jag blir helt fylld av inspiration. Vilken köksträdgård. I år ska jag sätta mig ner och verkligen gå igenom hur jag ska organisera mina odlingar. Jag har inte mycket plats så jag måste verkligen tänka till.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Inger sa...

En köksträdgård vore inte fel, men tyvärr tar rosorna all plats...
Kram

Helena sa...

En köksträdgård lika vacker som en tavla suck det skulle man ha...
Men jag har gett upp det så mycke skog o rötter som suger ur jorden...
Jag håller mig till mina blommor likt Ferdinand :-)
KRAMIS goa du!

Odlarlust sa...

Åh. Ett inlägg som passar en köksträdgårdsnörd som jag :-)
Nu blev jag verkligen inspirerad. Kul att se och läsa.
Ha det fint!

/Anna

Lisa sa...

Oh my god, vilket salladssug jag fick när jag såg översta bilden, snålvattnet rann till. Har aldrig varit på Wij men det ser härligt ut. Vi behöver många såna ställen, som får folk att odla sina egna potatisar :-) Hi hi, du har nog rätt, det är inte vintern som är för kort, det är tiden som går för fort. Lisa/Lisas trädgård

Linda sa...

Vi setter poteter hver år, og lite annet også, og det er stor stas. Og for en herlig grønnsakshage du viser:) Jeg tar gjerne en stikling av fusca til deg, bare minn meg på det når tiden nærmer seg. Stiklingene tas best i juni mnd ca:)
Ha en flott dag:)

Lotta sa...

Mmm, vilka härliga bilder. Det vore drömmen att ha så mycket odlingsyta (och inga rådjur).

Kram

Anonym sa...

Åhhhh! Finns det någe godare än egen, nyskördad färskpotatis med en klick smör? Tror inte det :)

/Ji

Blomkärringen sa...

Inspirerande! (:D Hoppas att det blir en liten köksträdgård i år. Det brukar komma i sista hand och då är det strax försent för det året! (:D
Ha det bra!

Kristina Bonander sa...

Tycker slutklämmen med Frida Mörneruds ord är fin. Inget kan väl locka nyodlare så mycket som just potatis!

Kristina

Unknown sa...

Hej!
Otroligt fint inlägg med urtjusiga bilder. Jag tror att jag är i Gävle vid 12 tiden på måndag. Går det bra om jag ringer dig när jag åker från Wij så bestämmer vi var vi ses för lunch?
Kramar!
Anna

Tant Otteskrufv sa...

Milda Tilda vad läckert det är med mycket på en gång! Värdet är högt på sallat också:)

Fröken Dill sa...

Underbart, måste åka dit i sommar!

Lena sa...

Hej!
Jag måste verkligen ta mig iväg till Wij trädgård i sommar. Jag har trots avståndet aldrig varit där. Kul att du visar så fina bilder därifrån.
/Lena