måndag 6 februari 2012

Årets första grönsaker

De gröna saker som kom först upp ur såjorden i år var penséer och den purpurfärgade kronärtskockan 'Violet de Provence'. De penséer som har såtts är en himmelsblå sort som jag köpte ett par krukor av för flera år sedan. Ingen aning om vad det är för sort men de är verkligen tacksamma. Tar frön av dem varje höst och det känns som nästan varenda ett gror. En annan sort är 'Summer Embers' som jag sådde förra året och den tredje som har grott är 'Frizzle Zizzle', blandade färger med krusade blomblad.Det finns fröer kvar till både den blå och 'Summer embers' om det är någon 
som vill ha. Kolla in länken här ovan om att byta fröer. 


Läckerheter
Sår även i år kronärtskocka. Övervintrar flera plantor i garaget men för att vara riktigt säkert på att få skörda den här läckerheten så dubblar jag chanserna genom att så. Ett par av plantorna är inne på tredje säsongen nu - om de överlever - och skörden blir större för varje år. Både i antal och storlek.

Ser ni den lilla grodden av kronärtskockan? Bilden är någon dag
gammal och nu har grodden redan hunnit bli ett par cm. 

I vinterförvaringen finns även några plantor som var lite sega i starten under förra säsongen. Nu verkar de sätta i gång på allvar och det är nog hög tid att plantera om dem. Till vänster grönlilja,  Zigadenus elegans, och till höger lavendel, Lavandula angustifolia

Gillar, gillar!
Höstens inköp, hortensian 'Endless summer', hann jag aldrig få ner i jorden i höstas så den fick helt enkelt flytta in i vinterförvaringen. Där verkar den trivas för den växer och skjuter massor av nya skott. Snyggaste förgen så här års måste vara klorofyllgrönt. Kan inte få nog av den. En annan färg som jag gillar är den lila på primulan. Gillar den extra mycket för att jag har fått den av en kär vän. Fick den i somras så jag har inte sett den blomma förrän nu. Riktiga vårkänslor får jag av den. :) Tack L! <3
Usch och bläää
I vinterförvaringen kryllar det också av aklejor från förra årets frösådd. Vet inte riktigt var jag ska göra av alla så vissa får jag nog släpa med till växtloppis. Kryllar gör det även av bladlöss som har följt med vinterförvarade växter in. Hmmm... vill gärna bli av med dem såklart. Vilka är era bästa tips?

Kram,

12 kommentarer:

Inger sa...

Duktig du är med frösådd, jag har sått chili. Lavendel tar jag sticklingar av.
Kram

Odlarlust sa...

Penséerna är ju helt förföriska. Jag får nog dock vänta till nästa år. Har inte så mycket frön att dela med mig av och sedan är jag rädd att jag ska "förså" mig.
Ute i min verkstad där sådderna står på tillväxt har jag också finfina kronärtskockor som jag hoppas ska ge skörd. Hoppas detsamma för dina nya plantor och dina övervintrare.
Hej!
Anna

Hélena sa...

Min första grodd av kronärtsskocka 'Violet de Provence' visade nacken imorse. Har aldrig sått kronärtsskocka och ser så fram emot våren och sommaren för att se hur det går. Penséerna är helt underbara. Vilken färg!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad det gror hos dig! Så härligt. Jättesöta penseer. Jag är lite nyfiken på att så kronärtskocka någongång.
Jag vinterförvarar Hortensior på fönsterbrädan, och jag hoppas de klarar det. Nya skott kommer:).
Bladlöss kan man spruta bort med en hård vattenstråle, eller med såpvatten.
Lycka till.
Kram Maria

Anna Vattenkanna sa...

Som det växer och frodas hos dig. Roligt att du kan övervintra kronärtsskockorna!

Bladlöss, vatten med aningens såpa och så liiite T-röd tycker jag funkar.

Kram

Godastunder-tokigaidéer sa...

Jisses vad du är flitig, i år har jag bara köpt sockerärtor och stormhattar...och jag troro inte det bli mer..tyvärr. Plats och tidsbrist är tyvärr orsaken

Kram Anna

Linda sa...

Frøene til deg er på vei, men kanskje jeg skulle ønsket meg de blå penseene... noe annet du vil ha? kjempeverbena fikk du tak i?Penseer er jo utrolig nydelig da... Disse blomstrer i år ikke sant?

Petra sa...

Igår fick jag ett så fint rosa kuvert med posten :) Tack så mycket för fröerna!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Åh så roligt med dina små uppkomlingar :-) Jag sådde mina första frön igår (kanske lite tidigt men jag kunde inte hålla mig :-) Bla pensé och lavendel. Trist med lössen! Såpvatten är mitt enda och bästa tips :-)

Ha det gott!
Annika

Ann-Sofie sa...

Så du tar egne pensee-frön. LÅter du dem bara mogna på blomman eller har du något annat tips? När tar du dem?

Mot löss kör jag samma medel som Anna Vattenkanna. Det funkar fint.

Anonym sa...

Underbaraste underbara penséer, så bedårande :)

/Ji

Fröken Dill sa...

Kronärtskocka - underbart. Har odlat den tidigare, i förra trädgården, men i denna finns tyvärr inte plats...