tisdag 21 februari 2012

Gult är inte fult - det är ren lycka!

Idag har det varit en helt galet fin dag. Jag jobbade bara förmiddag idag och passade på att ta en sväng i skidspåret. Oj, vad det gick undan! Stenhårda, glashala spår. Stakningen har aldrig gått så enkelt... ;) 
Sex (!) grader varmt och strålande sol. Inte blir det sämre av de små solar som möter oss när vi kommer hem från jobbet. Har ställt ut ett par krukor med tête-a-tête på trappan. Kanske är liiite väl tidigt att sätta ut krukor med vårlökar men så här ett par timmar mitt på dagen går det väl an.

Våra allra käraste solar är självklart aldrig långt utanför bild.
Ibland även i bild. Här Smilla som inte kan hålla sig borta. 

 Lite extra vårlyxigt blev det med ett par krukor gula krokus och kungsängslilja. Älskar fritillaria. Ser till min glädje att det verkar vara både röd och vita lökar i krukan.

GULT på hjärnan 
Som ni vet har jag nästan bara gult på hjärnan just nu. Planteringsplanerna pågår för fullt för den gula rabatten. Redan nu kan man ana att några av växterna som jag fyndade på rean i höstas är på väg upp genom snön. Det kommer antagligen att komma decimetervis med snö innan den här vintern är slut men lite vårdrömmar kan man väl få ha? Trots att det fortfarande är februari ...Gulplister, Lamium galeobdolon 'Hermann's Pride' och en gulbladig okänd alunrot. 
En liten etikett skvallrar om att här kommer liljetulpanen 'Sapporo' 
att dyka upp längre fram i vår. Äppelsolbrud, Cephalophora aromatica 

En ny liten sol som jag hittade fröer till var Äppelsolbrud, Cephalophora aromatica. Hoppas att den blir lika fin som det låter när man läser på fröförpackningen. "Mycket speciell växt med små, knappt 1 cm stora, gula blombollar. Växten har verkligen ett originellt utseende och en fantastisk doft av ananas/äpple. Passar som inslag i rabatten, men är även fin i krukor på balkong eller terrass, där den sprider en angenäm doft omkring sig, vid beröring." Såklart är tanken att ha den i guldrabatten. 

På påsen står det även att fröerna gror efter ca 12 dagar i 15-20 grader. Mina hade redan grott och fått små hjärtblad efter tre dagar. Tar det som ett gott tecken! Eller så blir det som maken sa - vad är det för ogräs du har köpt fröer till?!


Solvarma kramar,

16 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Nej, gult är verkligen inte fult!
Kan inte begripa hur någon kan tycka det :=)

Så mysigt Välkomnande du har på trappan.
Här hos mig är det bara snö och en skoskrapa ;=)

Trevlig kväll!

Annika Christensen sa...

Gult är som bäst på våren och särskilt nu när man längtar.
Fin silverrabatt du har längst planket.
Ha en skön kväll
Annika

Villa Ryttarängen sa...

Verkligen mysigt på din trapp. Här dånar isoch snöflak ner från taket så man nästan borde ha hjälm. Härligt med gult det blir man ju glad av. Tack för info om ritprogram! Kram Pia

Sabelhagens Olivlund sa...

Gult är ljuvligt, speciellt blekgult. Vad fin äppelsolbruden var! En nyhet för mig. Åh, så fint du har det på din trapp. Jag har fortfarande kvar mina höstkrukor (bla alunrot och revsuga) ...undra om de överlever...inte bra med sol och frost...Och hur snygga är de nu:)?!!
Kram Maria

Torill sa...

Mange av blomane om våren er gule, så dei tar vi imot :-)

Eg har vore sjuk i vinter så eg er litt sein med å få sådd alle frøa. Håpar det ordnar seg, er klar for våren!

Hélena sa...

Jag gillar gult och många av mina växter i gula delen av regnbågsrabatten är ljuvliga. Ser att vi har samma rostkruka. Visst är den snygg?
Ha det bäst!
Kram Hélena

AnnCharlotte sa...

Äppelsolbruden ser trevlig ut.....
Ska också skaffa nåt fint till trappen fortast möjligt :))
Ha det bra :)

Isas Trädgård sa...

Dina vackra vårlökar ser helt underbara ut på trappen !!
Man får verkligen vårkänslor när man ser dina fina bilder !
Här har det också varit 6 plusgrader idag ... och man kan lukta våren i luften ! Underbart !
Gult har jag haft lite svårt för men börjar så sakteliga omvärdera färgen .. kanske kan man börja med ljusgult !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Kristina Bonander sa...

Ibland får jag för mig att gult stör, att det blir för bjärt och inte passar i mina ofta ganska kalla planteringar. Accentfärger understryker ju annars varandra så jag BORDE gilla det.

Men det finns en annan anledning till att jag fallit till föga. Skulle man sortera bort gult ur trädgården är det så många underbara sorter som man skulle behöva avstå ifrån. Lika bra att gilla läget och tänker man efter lite till är gult en fantastisk färg och verkligen något som kan lufta fram andra, och då kalla färger.

Därför har jag de senaste åren planerat för gula rabatter och tycker det är så vackert. Blivit lite nytändning faktiskt.

Ha det riktigt bra med dina solar
Hälsningar
Kristina

Karin - Mina Rum sa...

Håller med om att gult inte är fult, trots att så många verkar tycka det. Jag blir glad av gult.

Upptäckte att jag nog hade glömt kvar tete-a-tetelökar i en kruka i förrådet. Helt plötsligt var där en hel skog av gröna blad. Men de får stå kvar i förrådet ett tag till. Sedan får vi se om det vill bli några fina blommor också.

Kram!

Helena sa...

Nja inte är gult fult!
Men jag gillar nog svagt gul eller svavelgul som jag brukar säga :-)
KRAM från mig!

Katarina sa...

Nej, en färg kan aldrig vara ful! och gult är särskilt efterlängtat på våren, tycker jag. En färg som smittar av sig med glädje.
Ha det gott!

Unknown sa...

ja gult i trädgården är vacker, friskt och piggt!!
hoppas du blir nöjd med din rabatt

ha de bra
susanne

Lisa sa...

Ja nu bara LÄNGTAR jag efter gult ! Men en sån där söting som tittar fram under stolen gör lika gott i hjärteroten. Ananassolbruden hade jag i många år, den fröade av sig lite lagom, den doftar underbart, mmmm ! I somras dök det upp en planta i en rabatt, ett frö som legat kvar länge, hoppas den fröat av sig igen till sommaren :-)
Lisa/Lisas trädgård

Törnrosa sa...

Söta Smilla som sitter så sött! S som i sötnos, solgult, skinande.
Gillar verkligen dina äppelsolbrudar trots att gult inte är min allraste älsklingsfärg. Hos mig går det gula mer åt grönt. Men jag kan ändå njuta av klargult hos andra.
Hej från Törnrosa

Maria Gustafsson sa...

Förr var både gult och rött helt förbjudet i min trädgård , men man ändrar sig som tur är!
Särkildt nu på våren när man längtar till sommaren så är det härligt och uppfriskande med riktigt gula tulpaner och påskliljor.

Jag tänkte passa på att fråga hur man gör för att få olika flikar på bloggen. Jag använder också blogger och har inte hittat någon information om detta.

Din sida är verkligen bra upplaggd. De olika flikarna gör det mycket enklare och roligare än när man bara har ett blad.

Kram