söndag 20 november 2022

Smällkarameller i pallkrage och rabatt. Lökar 2023 del 1.

 [I samarbete med Dutch Grown] Lagom till första snön kan jag sitta inomhus och mysa över gårdagens prestation i trädgården. Bara några få lökar och dahlior kvar nu att ta hand om för säsongen.
I går fick jag alltså äntligen (nästan) alla de sista lökarna ned i jorden. Jag har ett par backar kvar där hälften ska vara i korgar. Tänker prova en annan metod för tulpanerna i år. Lovar återkomma med eget inlägg om det. Och så är det en back kvar med fjolårets snittulpaner. Jag slänger aldrig en lök. Kruktulpanerna får torka helt med all blast kvar under somamren och så petar jag ned dem i rabatten nästkommande höst. Oftast blommar de inte nästa säsong. Men efter något år har sidolökarna växt på sig och det kan komma nya vackra tulpaer i rabatterna. I år provar jag en helt ny leverantör, Dutch Grown från Holland. Dutch Grown är ett familjeföretag som i flera generationer - faktiskt ända sedan 1882 - sålt blomsterlök inte bara i Holland utan runt om i världen. Jag hade den stora förmånen att se några av deras fantastiska lökkollektioner när jag besökte Keukenhof för något år sedan så det var ett lätt beslut att prova deras lökar. 

Dutch Grown har ett stort utbud av olika sorter. Tulpaner, narcisser, krokusar, jättelökar och hyacintlökar är kanske de mest kända, men de säljer också bluebells, snöklockor, stäppliljor, sippor, pärlhyacinter och klockliljor vilka kanske är lite mer okända. Jag fick möjligheten att välja ut ett gäng favoriter som jag ska provodla både i rabatter, pallkragar och i mina korgar. 
Lökarna i pallkragarna tänker jag ha till snitt då jag planerar att skala upp min bukettförsäljning och kommer erbjuda vackra tulpanbuketter nu till våren. 

Sorter i pallkragarna är dessa smällkarameller till tulpaner: 'Salmon Parrot', 'Verona Sunrise', 'Miami Sunset', 'Apricot Parrot' och 'Renown Unique'. 
I mina korgar har jag satt ett helt gäng olika narcisser. Ser så mycket fram emot dessa sorter: Yellow 'Cheerfulness', 'Prosecco' och 'Bridal Crown' till våren. 

I rabatterna har jag petat ned två nya tulpasorter som jag inte haft tidigare; PepTalk och Nachtwacht och narcissen 'Pink Champagne'. I rabatterna satte jag också hyacinterna 'Gipsy Queen' och 'Yellow Queen' vilket är två gamla favoriter men också 'Dark Dimension' som jag såg på Keukenhof och blev så förtjust i. Och så ville jag fylla på med Grå klocklilja, Fritillaria Uva-Vulpis, vilken kan vara lite svår att få tag på i Sverige. Och till sist en rosa variant av spansk klockhyacint 'Dainty Maid Pink' som jag hoppas ska sprida sig lagom mycket i bronsrabatten. Åh, nu längtar jag nästan till våren så att jag får se alla dessa ljuvligheter. Håll tummarna att det blir en bra vinter så att inte lökarna ruttnar bort och att rådjuren håller sig borta! 

Det finns faktiskt massor av lök kvar att köpa även i år, både kollektioner och enstaka sorter. Även sådana som tagit slut på andra ställen. 

Ha en fortsatt finfin söndag!
Inga kommentarer: