fredag 10 maj 2019

Tulpaner med vänner. En inventering av medaljörrabatterna inför säsongen.

Det här borde ju ha gjorts tidigare. Jag vet. För nu när våren  är här så stämmer den ju inte den där inventeringen. Men vad kan passa bättre ändå efter den här svinkalla veckan? Här kommer en genomgång av tulpaner med vänner från 2018. 


Guldrabatten


Guldrabatten är den tulpanplantering som jag uppskattar mest på våren. Den blommar tidigast och är nog den som jag lägger mest energi - och pengar - på. Den börjar sin blomning i skimrande månskensgult för att sedan gå över till mer och mer energisprakande orange.

Eftersom jag fyllt på den kontinuerligt så blommade den massor 2018. Höll medvetet igen med nya lökar för att se vad som skulle återkomma och petade faktiskt inte ned en endast lök i guldrabatten. Tulpaner med kompisar i Guldrabatten
Från vänster uppifrån och ned:
1. Tulipa batalinii 'Bright Gem' som är en låg, botanisk tulpan som jag hoppas ska börja sprida sig. Den har en fantastisk ljust gul färg med ett mörkare mitt. 
2. 'Daydream', som går i orangea toner är också en tulpan jag kommer sätta fler av. Hade den i kruka ett år och den blev en stor favorit med sin energiska färg. 
3. 'Sweetheart' är ju bara så bedårande med sina penselstråka av gult och koppar. 
4. Förutom 'Daydream' och 'Sweetheart' har jag även satt gott om 'Golden Appeldoorn' som i mitt tycke är en mycket underskattad tulpan. Lätt att få tag i och återkommer år efter år precis som sin röda syster Appeldoorn. Tillsammans blir det en härlig blandning som ger energi. 
5. Ny för i våras var den maffiga 'Yellow Pompenette'. Nästan snyggast precis innan den går i blom. Men helt ok så här också. 
6. Den sötaste av narcisser, Narcissus 'Minnow' som jag gärna skulle vilja ha flera av. Satte många, kom upp få. 
7. Tulpankompisen mahonia i knopp - som också är en underskattad rabattväxt. 
8-9. Tacksamma hundtandsliljan, Erythronium 'Pagoda' som sprider sig så fint precis som blodörten, Sanguinaria canadense. 
10. Men finast av dem alla är ändå gammelkatten Smilla.


Silverrabatten

Inte heller i Silverrabatten sattes en endast lök. Men det får det bli bättring på. För vem vill vara utan den skira 'Spring Green'. Det är faktiskt en av få tulpaner jag har haft i den här delen av trädgården. Tycker den passar så oerhört fint mot det skira gröna och lätta blå. 


Tulpaner med kompisar i Silverrabatten
Från vänster uppifrån och ned:
1. Ormöga, Omphalodes cappadocica 'Starry Eyes' är en av de allra minsta och sötaste tulpankompisarna i Silverrabatten. 
2. Klosterlilja/snöklocka Leucojum vernum som oerhört sakta men säkert blir fler och fler.
3. Strutbräken, Matteuccia struthiopteris som jag nog får börja hålla efter. 
4. 'Spring Green' Vill ha många fler av den.  
6. Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, 'Jack Frost' som också är en sådan fin tulpankompis.  
6. Vit bollviva, Primula denticulata 'Alba' som jag suktat efter i så många år. Nu finns den här och hoppas den ska fortsätta trivas.  
7. Liljekonvalj, variegerad, Convallaria majalis 'Albostriata' som var blad det första jag köpte till trädgården. Nu har den bildat en fin liten matta tillsammans med hasselört.
8. Röd trolldruva, Actaea erythrocarpa har de sötaste av blommor.  
9. Den lilla botaniska tulpanen Tulipa humilis 'Alba Coerulea Oculata' är den enda tulpanen jag känner till med en riktigt blått öga. Den är ganska svår att få tag på och är inte billig. Men jag har några få och är oerhört tacksam att de kommer tillbaka snällt varje år. 
10. Stort treblad, Trillium grandiflorum


Bronsrabatten

I bronsrabatten fylldes det ändå på med ett gäng 'La belle epoque', denna ljuvliga tulpan i brunaprikosa färger som inte liknar någon annan tulpan jag stött på. Vill även fylla på fler av både 'Menton' och 'Apricot Beauty'. Har tidigare haft 'Menton Exotic' här men den stack för mycket i färgerna. Kanske kan 'Menton Unique' vara något? Den ser jättefin ut.

I övrigt vill jag självklart också ha fler av den guldkantade klocklilja, Fritillaria michailovskyi. Oerhört söt och helt rätt i färgen i bronsrabatten.


1. Nunneört, Corydalis solida 'Beth Evans'. 
2. 'Apricot Beauty' tillsammans med bronsrodgersia, Rodgersia podophylla.
3. 'Apricot Beauty' tillsammans med nävan, Geranium maculatum 'Espresso'.
4. Den lilla vitsippan Anemone nemorosa 'Pink Delight'.
5. 'La belle epoque' i närbild.
6. Päronträdet 'Götebrogs diamant' i blom.
7. En fin tulpankompis, ett okänt litet fänrikshjärta som har frösått sig. 
8. Hundtandslilja, erythronium dens-canis ’Rose Queen’
9. Guldkantad klocklilja, Fritillaria michailovskyi.
10. Ytterligare några 'Apricot Beauty'.

Nu ska det bli spännande att jämföra när det snart är dags för tulpanblomning. 

Ha en finfin vecka! 
1 kommentar:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Härliga tips på fina kombinationer :) Beundrar dig som får dem att växa och blomma fint bland vanliga perenner. Jag får bäst resultat när jag odlar dem soligt, sommartorrt och näringsfattigt.

Ha det gott! Carina