fredag 25 januari 2013

Blommig fredag - tema Nytt år - Nya drömmar!

Tjoohoo! Då var Blommig fredag tillbaka. Även fast jag tjuvstartade för ett par veckor sedan. Dagens tema handlar om det nya trädgårdsåret och vilka drömmar man har inför det. 

Jag har massor av drömmar. Såklart. Vem har inte det? Har roat mig med att se över vilka projekt jag vill ta tag i till sommaren. De största projekten enligt min plan är genomförda vilket känns jätteskönt. Själva ramen är satt. Nu blir det mindre projekt och finlir. Och när det blir "färdigt" är det väl bara att börja om igen ... 

Två av årets kommande projekt är av typen "Gör om - gör rätt!" Dels ska delar av trapprabatten (1) grävas om helt och sen vill jag förbättra köksträdgården med odlingslådor (4). Projekt nr 1 - Trapprabatten
Den här delen av Trapprabatten har verkligen inte blivit bra. Jag som gillar planer och ritningar har varken ritat eller planerat den här delen utan det har mest blivit ett uppsamlingsheat för dem som inte passar in någon annanstans. Färgerna spretar och finlands vita ros tar över mer och mer. Rosen kommer egentligen från grannen S & J:s sida av staketet och där ska den nog få stanna. Alla rotskott som tagit sig över (under) staketet ska alltså bort.


Så här såg det ut när vi började, våren 2010. 

Här har jag faktiskt inte bestämt hur jag vill göra. Antingen förlänger jag känslan från resten av trapprabatten eller så har jag en liten idé om att göra ett riktigt stenparti här med alpiner. En annan idé är att klä in hela staketet med klängrosor och clematis men det kommer att bli en riktig utmaning att jordförbättra så att de kommer att trivas. Hmm... jag får fundera vidare helt enkelt.


Trapprabatten från dess bästa sida, våren 2011. 


Projekt nr 2 - Liten stentrappa vid asken
Mitt i slänten ned mot ängen och vattnet växer det en stor gammal ask. Det är nästan helt omöjligt att klippa gräset mellan asken och förrådet. Dessutom hamnar det lätt sådant som ska slängas just där så det är ett riktigt "skämshörn". Här vill jag istället göra en liten vindlande trappa av sten. Runt om tänker jag mig växter som passar bra i torr skugga. Daggkåpa, stensöta, träjon, gul nunneört och murrreva som bäddar in allt. På våren ormöga, vitsippor och lökväxter.
Fler inspirationsbilder hittar ni HÄR.
Projekt nr 3 - Rosengången
Mellan lilla stentrappan och rosengården vill jag gräva en lång smal rabatt längs med staketet till altanen. Här vill jag ha det mest romantiska av det romantiska - en rosengång. Tänker mig ca 5-6 st klätterrosor, gärna småblommiga, blandat med clematis som ska klättra över mot köksträdgården.


Bild lånad HÄR.


Från köksträdgården tänker jag mig att olika sorters bönor ska klänga upp på rosenställningarna för att knyta ihop det hela. 
Projekt nr 4 - Köksträdgården
Köksträdgården gjorde vi så sent som förra våren. Jag är helnöjd med själva utseendet men vill göra odlingslådor för att få bättre skörd. Hur trevligt det än ser ut på bilden så rinner jorden ut i gruset, jordgubbarna revar sig hej vilt och katterna hjälper till med extra gödsling. Jag hittade den här fina bilden hos Charlotte med underbara bloggen Trädgårdsflow. Bilden är från Great Dixter. Liknande lådor i grånande trä skulle jag också vilja ha. Perfekt också att de lutar lite så att den högre väggen skyddar lite extra mot nordanvinden. Även den tillfälliga portalen in i köksträdgården ska bytas ut så att den liknar rosengången. 


Bild lånad av Charlotte

Projekt nr 5 - Plankrabatten
Utanför vårt plank finns en helt oanvänd yta som jag inte har tänkt på tidigare. Det är ett speciellt klimat där med gassande sol på sommaren mot det höga faluröda planket och meterhöga snödrivor vintertid. Även här ser det rätt anskrämligt ut och eftersom ytorna börjar ta slut innanför staketet får man snegla utanför ... ;) Till det här projektet fick jag massor av inspiration från Hélena och Bland rosor och bladlöss när jag läste om hennes gotlandsrabatter.


Bild lånad av Hélena.


Även hos mig kommer det alltså att krävas riktigt tåliga växter och hennes silverblåa och lila tema tänker jag nog sno rätt av och dessutom blanda upp det med vitt. På så sätt knyter jag även ihop plankrabatten men min egen silverrabatt. Här vill jag ha växter som kantnepeta, salvia och bolltistlar. 

 
Bild lånad HÄR

Projekt nr 6 - Entrérabatten
Utanför vår ingång till huset finns ännu en "skämshörna". Här finns en tunn rimpa gräs där det växer lökväxter på sommaren. Den är verkligen urjobbig att klippa så det blir sällan av. Det gör att det alltid ser riktigt skräpigt och ostrukturerat ut där. Dessutom har vi en luftvärmepump precis där vilket inte hjälper till för helhetsintrycket. Det är skugga hela dagen och ganska fuktigt på våren. Här bara måste jag göra något. Har bloggat om det tidigare men inte riktigt landat i vad jag vill ha. Har flera idéer även här men just nu lutar det åt att plantera en hel hög med olika funkior, julrosor, daggkåpa och kaukasisk förgätmigej. Dessutom vill jag ha massor av tulpaner här. Då blir det frodigt och grönt och samtidigt otroligt lättskött. En annan idé är olika sorters gräs för att få ordentligt med höjd. Kanske kan man kombinera de olika idéerna ...


Bild lånad HÄR.


Bild lånad HÄR.


Ptja.. Det var några av de drömmar jag har inför nya året. Säkert tillkommer det fler. Jag har ju en stor ogräsäng nedanför mitt hus som ingen sköter om. Men de planeran får jag berätta om en annan gång ... ;)

Fler drömmar om framtiden hittar ni som vanligt hos Hélena.

Ha en finfin helg!

Kram,


24 kommentarer:

Lillianna sa...

Oj vilka planer du har för året!!!
Låter jättespännande!!

/Lillianna

Ulrika sa...

Åhh så många härlig drömmar du har, ska bli spännande att följa. Jag tycker trapprabatten ser härlig ut på våren.

Kram Ulrika

livetpålandet sa...

Hej, jag tycker alla ideerna var storslagna. Tänk så kul det är att drömma och sedan få sätta planerna i verket!Trappan med sipporna är min favorit..!
Annica

Hélena sa...

Tack för dagens skratt! När jag läste inledningen trodde jag att du skulle ha en ganska soft sommar och när jag sen läser vidare om det ena projektet mer fantastiskt än det andra blir jag så fnissig. Du är helt underbar! Du behöver aldrig mer fråga om du får låna en bild av mig, jag blir bara smickrad. Kram på dig!
Hélena

Veronica sa...

Det var flera sköna drömmar..eller ska jag kalla det projekt? Eller, det är ju precis samma sak :)

You go girl!!

Ha en superhelg!

Anna Vattenkanna sa...

Hahaha, inga stora planer. Nähä, du ska typ bara göra om halva trädgården i sommar :-)))) Fint blir det och så föredömligt vi kunde följa med på din skiss!

Kram

Luna Ek sa...

Du får inga fritidsprobem förstår jag, men fint blir det. Bra att du ha en så fin plan. Det går lättare då.
Ha en bra helg
Luna

Bland blommor och buskar sa...

Många drömmar blir det dina verkar vara roliga och spännande allihop. Otroligt mycket fina bilder att inspireras av.
Ha en skön helg
Kram Madde

Meta sa...

Det var stora drömmar det här. Skall du förverkliga alla dessa så får du nog tina snön och börja nu, har lärt mig att sommaren går fort.
Det är klart att man skall drömma mycket annars blir det inget,
Ha en fin helg
Kram Meta

Katarinas trädgård sa...

Hjälp, du verkar ha att göra i sommar! Men det blir nog bra, jättebra. Och sedan kommer det ju faktiskt fler år om man inte skulle hinna med allt i år!
Trevlig helg!
Kram
Katarina

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh, vad mycket fina idéer du har! Jag blir jätteinspirerad, fastän jag tänkt ta det lugnt i vår-sommar:)). Har scrollat upp och ner och tittat flera gånger.
Odlingslådorna var så smarta, det skulle vara perfekt på landet där det blåser salta vindar från havet.
Ha en fin helg.
Kram Maria

Fröpåsen sa...

Ser såå spännande ut och det är ju så gött att ha projekt att se fram emot att göra!!
Får jag ha ett tips? På nr 1 skulle jag nog bredda infarten istället och ta bort början på den planteringen, (den smala remsan) så att härligheten börjar längre in?
Ha en skön helg!

Bettina Bäck sa...

Hoppla. Inga stora planer ... Du har det superfint, och jag tror att det kommer att bli ännu bättre när du förverkligar dina drömmar, och vilken energi du måste ha!

Marina sa...

Vilka planer! Du ser ut att ha det väldigt fint redan men man är ju aldrig nöjd och det är det som är grejen med trädgård tycker jag.
Allt kan bli ännu bättre!

Jag får fler idéer för projekt nu när jag tittar runt på alla andras drömmar o planer.

Trevlig helg!
Kram

Mia sa...

Härliga planer! Skall bli kul att se vad det blir.

Mia

Berit sa...

Oj vilka underbara planer och drömmar du har!!
Ha en underbar helg!!

Inger sa...

Imponerande proffsigt!
Klätterrosor, klematis, rosengång... ser verkligen fram emot att få besöka din trädgård!
Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Wow.... vilka planer!!! I sommar måste jag bara komma och hälsa på. Förstår att det är helt underbart att bo som du gör med vattnet så nära. Och med din trädgård förstås!!

Självklart ok att låna bild :-) Å tack för lycka till och så.

Kram, kram
Charlotte

Ninnis sa...

Helt underbara bilder och drömmar...lycka till med allt...=)
Ha det bra !!!

Kram Ninni

Grön skön passion sa...

-Var det allt?? ;-))))

Fast vad jag sett från tidigare inlägg så verkar du ju ha både kraft och vilja, att genomföra dina drömmar. Det ska bli jättekul att "hänga med" i din blogg under våren och sommararen.

Kram / Therése

☀️http://gronasolglantan.blogspot.se/ sa...

Skoj med drömmar....och drömmar är ju just drömmar som inte alltid måste förverkligas....man kan skjuta dom på framtiden....Gott Nytt Trädgårdsår....

Lena/isklockan sa...

Din trädgård är helt fantastisk och dina drömmar likaså.

Kram

carinaon sa...

Oj så många drömmar och projekt! Det kommer att bli alldeles fantastiskt hemma hos dig!
Ha en bra vecka,
carina

LINDA sa...

Vilken fin ritning! Nu blev jag sugen på att testa. Är den gjord för hand eller i datorn? Tyckte att färgläggningen var så jämn. Vilket program om det är gjort i datorn? Ser i alla fall väldigt bra ut :D

Kram
//Linda