fredagen den 15:e juli 2011

Tjat om riddarsporrar

Jag fortsätter att visa bilder på mina fantastiska riddarsporrar. Hoppas ni står ut! Riddarsporrarna fanns här när vi flyttade in och jag älskar dem. I år är de högre än någonsin. Kanske för att jag grävde om jorden de står i under förra sommaren när vi anlade silverrabatten. Då fick de antagligen lite mer näring.Mina riddarsporrar skiftar i himmelsblått, marinblått, lila och vitt där de står tillsammans med fingerborgsblommor, klematis och klätterhortensia.


Riddarsporre växer vilt i södra och mellersta Sverige, vanligast är den på Öland och Gotland. Arten har de senaste decennierna minskat i antal och den är alltmer sällsynt. Av blommorna kan man tillverka ett blått bläck och jag har även läst att blommorna förr i tiden blandades i tobaken för att göra den vackrare. 


I dag kom ÄNTLIGEN ett lite mer ihållande regn. Det var välbehövligt!

Kram,

4 kommentarer:

Mammasblommor sa...

Dina riddarsporrar är mycket vackra, det är underbara blommor! Dem kan man aldrig tröttna på:)Så vackra de är med det svarta ögat!
Ha en skön och härlig helg!
Kram Margot

Johanna Stålros sa...

Vi står verkligen ut- de är ju så läckra, fina bilder. Kram Johanna

Pilgrim sa...

Imponerande! Måste komma ihåg att luckra upp jorden och gödsla lite extra runt mina nästa år.
Ha det bäst!
Hélena

Malin - I min trädgård, f.d. Hwita Villan sa...

Ja de är verkligen fantastiska! De riktigt lyser upp hela rabatten... Planterade en blå riddarsporre 'Summer Skies' häromveckan. Nu är den ju ytte-pytte, men om några år så tror jag den är stor och ståtlig, och då hoppas jag den lyser upp min rabatt lika fint :-).

Stor kram på dig och tack för all härlig inspiration!