måndag 17 december 2012

Sömntuta, allt annat än trött sommarblomma

En av årets absoluta sommarfavoriter blev Sömntuta, Eschscholzia californica. Jag har tjatat om den tidigare men måste bara visa den igen.
 Tacksammare blomma får man leta efter. Den verkar klara det mesta - torka, översvämningar och närgångna gräsklippare. Om den vore perenn skulle jag nog fatta misstanke och tro att den borde invadera trädgården totalt. 
Jag sådde en påse blandade färger i våras och Sömntutan kom i alla färger du kan tänka dig. Från kritvitt till mörkt orange och alla nyanser därimellan. Sömntutatn blommade tacksamt från slutet av juli till efter första frostnätterna.
På engelska kallas den California poppy och visst påminner den om en liten vallmo. Sömntutan är även  Kaliforniens statsblomma.
Bladen är flikiga och nästan dillformade och har en lite blågrön nyans. Både knoppar och den begynnande fröställningen ser ut som små spetsiga hattar. 
Den trivs bäst på mager jord och är väldigt anspråkslös. Höjden blir ca 30-40 cm. Varför heter den då Sömntuta? Jo, Sömntutan är en morgontrött liten blomma som inte vaknar förrän en bit in på förmiddagen. Sömntutan slår ut vid niotiden och slår igen framåt eftermiddagen.
Jag passade på att ta fröer från sommarens blommor men kunde självklart inte låta bli att handla in ett par sorter till. Det blev bedårande 'Appleblossom Bush' från Impecta och 'Thai Silk Pink Champagne' från Rara Växter. Tänker att 'Thai Silk Pink Champagne' blir bra som utfyllnad i bronsrabatten och 'Appleblossom Bush' kan man nog ha lite överallt. ;)
 

'Appleblossom Bush'
Bild lånad från Impecta


'Thai Silk Pink Champagne'
Bild lånad HÄR.

Vad har ni för favoriter bland sommarblommorna?

Kram,

11 kommentarer:

Roser og Patina sa...

Åh så utrolig vakre de er!

JennieS sa...

Åhh vad fina! Appleblossom bush måste jag beställa, den var verkligen jättefin. Tack för braiga tips och fina bilder!

Giga sa...

Na ostatnim zdjęciu cudownie wyglądają. Pozdrawiam.
På den sista bilden ser underbar. Din.

Sabelhagens Olivlund sa...

Wow nu fick jag en ny favorit!! Så fiiin!!
Då får det bli en beställning från både Rara Växter och Impecta:)).
Jag har varit dålig på att fröså de sista åren, men rosenskära är en favorit.
Ha det gott.
Kram Maria

Törnrosa sa...

Tjata på du! Särskilt när du tjatar med sådana här underbara blommor och bilder.
Hej hopp!

Lotta sa...

Oj, sömntutan har jag helt glömt... den måste jag ju bara så i sommar. Appelblossom var ju fantastikt fin...annars har jag helt missat sommarblomsfägringen, tycker jag. Sitter år efter år med en påse ringblommor och blåklint och kommer inte längre. Någon gång ska jag ta tag i den biten och vidga mina vyer.
Kram

Bettina Bäck sa...

Åhå! Jätteroligt att få en beskrivning av den blomman. Blir jättesugen på att så den. Har nog faktiskt bara glidit förbi den i frökataloger, namnet är ju inte så roligt precis. Men när du berättar om den ... :-)

Livet på solsidan sa...

Vilka fantastiska bilder :) Sömntutan är i princip okänd för mig, men med din utförliga beskrivningen lyckades du sälja in den! Och bilderna så klart. Tack.

Kram Tamara

Spirande grönt - sa...

Oh, 'Appleblossom Blush' ser ju hur läcker ut som helst! Undrar om inte det får bli en sömntuta på fröinköpslistan:)

Ha en finfin vecka,
Rebecca

Hélena sa...

Jo du sömntuta kommer att finnas i min trädgård nästa sommar, så fin! Nu är konserterna över och jag lever :-)
Kram finaste du!
Hélena

Anonym sa...

Det allra bästa med sömntutan är att mördarsniglarna verkar låta den vara :)