torsdag 4 november 2010

Tusen tack för vackra tips!

Hej alla fina!
Tusen tack för alla fina tips på klättrare! :)  Och roligt att flera av er tänker i samma banor som jag. Att blanda vildvin med en eller två olika klematis. En tidig- och en senblommande. Då blir det fint under en hel säsong.

En klematis som skulle passa perfekt till våra röda fönster är 'Ernest Markham'. Den blir petuniaröd och upp till ca 3,5 m hög. Blommar i juli till augusti och är härdig till zon fem. Den tänker jag nog blanda med 'White Moth' som är en Clematis alpina, alpklematis. Den börjar blomma redan i maj och är härdig till zon fyra.

Sen fick jag ett riktigt supertips från min vän K. Hon tipsade om att göra torn i armeringsjärn och ställa lite vid sidan om själva farstukvisten. Så planen just nu är att ta bort den lilla plätten gräsmatta till höger om trappan (som vi anlade för två år sen.. :) ), byta ut den mot singel och sätta tre torn i olika höjder brevid varandra. Kommer att bli jättebra tror jag. Dessutom döljer det den fula luftvärmepumpen lite grann. Dessutom vill vi göra två torn till och ställa i de redan befintliga rabatterna. Det växer humle där och tornen kommer att bli såååå mycket trevligare än de tryckade stolparna som står där nu ...  Sen hoppas jag att det även finns plats för en Rosa helenae, honungros 'Hybrida'. Den vill jag ha växande direkt mot farstukvisten, på vänster sida. Lovar att fixa lite skisser på hur jag har tänkt så får ni hjälpa mig att tycka till om det kommer att funka.. ;)

Ungefär så här har vi tänkt oss tornen. De finfina bilderna är lånade från Merja på bloggen Det lilla huset.
Nu ska jag läsa kapp i era bloggar. Har inte hunnit göra det på ett par dagar.

Ha en fin kväll!

3 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Låter som det blir jättebra! Jag har två honungsrosor, och vi kan absolut inte åka bort på semester när de blommar, det är helt fantastiskt! Hela trädgården doftar! Men de växer vilt, långa nya skott varje år! Snart kommer vi inte in i carporten...
Ha det bra!
Kram,
Katarina

Mamma Mimmi sa...

Låter som en fantastiskt trelig idé! Ser fram emot att beskåda resultatet, och säkert apa efter en liten bit...

mamamore sa...

Hej gullet! Min honungsros Hybrida, fröplanta inköpt i Wij Trädgårdar, är nu minst 6 meter hög och klänger sig upp i en rönn. Den är taggig av typen: Om en get (läs tant) går nära taggarna sugs hon in i slukhålet och kommer aldrig ut igen. Taggarna är böjda så att de aldrig släpper taget. Rosens idé är kanske att jag ska dö vid dess rot och ge näring till ytterligare 6 meters höjd, då är den uppe i 12 meter med ens. Jag älskar när den blommar men är extremt försiktig när jag måste beskära viss grenar på vårarna. Då har jag skyddsdräkt, funderar på Kevlar, skyddshandskar, skyddsträdgårdskeps, skyddsstövlar och osynlig mental skyddsmantel på mig. KRAM och LYCKA TILL!