tisdag 10 juli 2018

En helt ny trädgård

Jag har fått många frågor om den rosenportal som vi byggde i slutet av maj. Hur gjorde vi? Vad använde vi för material? 
Efter mycket funderande och ett otaligt antal stormar som blåst sönder den gamla, lite snabbt hophackade, portalen var velandet tillslut över och det var dags för rosportal 3.0. Den gamla portalen lyftes ur marken då den hade ruttnat - förvånande att den ens stod kvar.
Eftersom vi bara har sand och fyllnadsmassa under vår gräsmatta var jag inte jättesugen på att gräva för eventuella plintar eller jordankare. Vi bestämde oss för 500 mm betongplintar och chansade på att det skulle gå att gräva. Och det gick. Nästan. En av plintarna står högre än de andra för där stötte vi på en ordentlig stenbumling. Inte så jättesnyggt, kanske men skillnaden täcks relativt effektivt med en kallmurad liten stenmur.
Reglarna vi använde oss av var 45 x70 mm tryckimpregnerat. Tjockleken valdes för att få en robust känsla från ett håll och en mer skir och lättsam känsla från sidan.  
Då vi har en klematis som ska klättra på ena och en stor bänglig ros på andra sidan bestämde vi oss för att sätta i armeringsstänger. Vi valde stänger istället för nät återigen för att ge portalen en nättare känsla. Vi borrade hål för stängerna i både under- och överliggare för att de ska sitta stadigt.
När portalen till slut var färdig - efter många justeringar och mycket mätande med vattenpass - var det dags att ytbehandla. Vi valde en olja bruten i svart för att plocka upp andra detaljer i trädgården, sockeln på vårt hus och vårt stora svarta plåttak. Tycker också att svart är väldigt vackert mot det gröna. 
Efter två strykningar blev fick vi fram den mättade brunsvarta nyans som går igen i så många ställen i trädgården. Riktigt nöjd med slutresultatet om jag får säga det själv. Och det får jag. ;) 

Precis lagom till sista penseldraget slog första blomman ut på klematisen 'Guernsey Cream'. Och jag tror sällan den har sett så snygg ut. Och lite känns det faktiskt som vi har fått en helt ny trädgård.

Ha en finfin vecka!

Kram,


5 kommentarer:

Unknown sa...

Det blev verkligen jättefint! Jag blev själv så peppad på att äntligen bygga en portal i ena öppningen av vårt staket som jag tänkt på i två år. Men jag velar så över dimensionerna, den ska ju hänga ihop med staketet, men ändå inte kännas för tung. Hur bred och hög är er?

Veronica sa...

God kväll :)

Även fast den gamla portalen var ett "signum" så blev den nya supersnygg och håller ju trots stormar och drivis!

Jag har ju en man som sköter sånt där åt mig men för dem som inte har det så är det perfekt att få se hur den gjordes... steg för steg!

Kram på dig

PS: länka gärna ditt inlägg till TrädgårdsFägring ;)

World of Animals, Inc sa...

I love this archway that you were able to create! The vines and the flowers that are wrapped around it are absolutely stunning. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.


World of Animals

David sa...

Det är verkligen en väldigt snygg portal ni byggde.
Jag funderar på hur ni satt fast överliggarna på stolparna. Jag ser inga beslag. Skruvade ni fast dem ovanifrån ner i stolparnas ändsidor eller hur gjorde ni?

Pawanna sa...

It's beautiful in your garden. We have similar treasures and your garden reminds me of mine. Full of flowers and peaceful places. I'm charmed. I will be a frequent visitor.