Prunkande blommor i all ära men det här med bladväxter är ändå något särskilt. Vet att jag har tjatat om det tidigare men en trädgård utan blad i vackra färger, former och kombinationer är faktiskt inte en trädgård värd namnet. Jag menar, det finns ju så himla många sorter att välja på. Röda, gröna, bruna, gula. Spräckliga, randiga. Krusiga, släta, mjuka. Tjocka, skira, sträva och ludna. Bara att välja och vraka. Något för alla smaker.
1. Blomsterfunkia, Hosta hybrid och Alunrot, Heuchera micrantha, 'Palace Purple'.
2. Alunrot, Heuchera, 'Silver Scrolls' och Sibirisk aklejruta, Thalictrum aquilegifolium var. sibiricum
3. Mörklbladig dahlia, Brunnäva, Geranium phaeum 'Samobor' och Alunrot, Heuchera, 'Crimson Curls'
4. Blomsterfunkia, Hosta, ’Aureomarginata’, fläckig lungört, Pulmonaria officinalis, 'Sissinghurst White'
och Strandiris, Iris sibirica
Bladverken är själva stommen i en plantering, tycker jag. Blomningen är övergående medan bladen finns där hela säsongen. Ibland även på vintern om de är vintergröna.
För mig som grupperar mina växter till stor del efter färg är det extra viktigt att bladformerna bryter av från varandra i form och struktur. Det blir en extra utmaning att hitta den där perfekta kombinationen. Som i exemplet här ovan med iris, funkia och fläckig lungört där alla blad går i samma färgskala men har olika former.
Eller som i kombinationen alunrot sibirisk aklejruta upp till höger - där bladformen liknar varandra - men färgen helt bryter av. Däremot matchar de varandra på ett fantastiskt vis genom färgen på bladververna. När man lyckas med en sådan, mer sublim, kombination kan jag bli rent lycklig.
1. Sköldbräken, Polystichum polyblepharum 'Jade' och Funkia, Hosta hybrid, ’Blue Ivory’
2. Blomsterfunkia, Hosta, ’Aureomarginata’, fläckig lungört, pulmonaria officinalis, 'Sissinghurst White',
jättedaggkåpa, Alchemlilla Mollis och Strutbräken, Matteuccia struthiopteris
3. Aklejan, Aquilegia vulgaris, 'Leprechaun Gold' och Tuvtåtel, Deschampsia cespitosa 'Goldschleier'
4. Brokbladig törel, Euphorbia x martinii 'Ascot Rainbow' och okänd julroshybrid
Bladväxter behöver alls inte bara gå ton i ton och och spela andrafiolen. De kan också utgöra en intressant blickpunkt som helt bryter av mot resten av planteringen. När så är fallet blir det viktigt att hitta snälla, lugna grannar så att de färgsprakande bladväxterna inte försöker konkurera med varandra. Då blir det väldigt lätt en himla röra. Ett par exempel på bladiga primadonnor från min trädgård är aklejan och töreln här ovan. Skulle de stå bredvid varandra skulle det kännas oroligt.
1. Funkia, Hosta hybrid 'Guacamole' och Brokbladigt gulplister, lamiastrum gal. 'Florentinum'
2. Blomsterfunkia, Hosta Fortunei, ’Reversed Patriot’ och lammöron, Stachys byzantina
3. Kaukasiskt ormöga, Omphalodes cappadocica, ’Stary Eyes’ och kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost'
4. Blomsterfunkia, Hosta ’Aureomarginata, Silvrigt majbräken, Athyrium niponicum, ’Metallicum’
och Myskmadra, Galium odoratum
En extra bonus med bladväxterna är att även tänka på hur de känns i handen. En klassiker är ju det ludna lammörat men har du kännt på en vårtörel? På håll (se nedan) ser den ut att stickas ordentligt men är mjuk som en kattsvans.
1. Nätnäva, Geranium renardii. och blomsterfunkia, Hosta Fortunei, ’Reversed Patriot’
2. Vårtörel, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', myskmadra, Galium odoratum och blomsterfunkia, Hosta
3. Vitlysing, Lysimachia clethroides, rödbladig revsuga, Ajuga reptans artropurpurea
och Cigarrblomster, Cuphea lanceolata 'Purple Passion'
4. Silvrigt majbräken, Athyrium niponicum, ’Metallicum’ och Hasselört Asarum europaeum
6 kommentarer:
Ja nog är blad i alla de former granna....men det ena utesluter ju inte det andra, så en kombo är helt i sin ordning....jag fotade just nu mina STACKARS rhododendron, de ser mer än lovligt ledsna ut....blir spännande i vår att se om den ena klarat flytten....
Har länge letat efter någon bra marktäckare bland hostorna under äppelträdet. Tack för tipset med den fläckiga lungörten! Den blir perfekt där i skuggan och på våren kan den blomma i vitt tillsammans med vårlökarna!//Annica
Du visade verkligen på flera snygga bladkombinationer där, spännande! Din brokbladiga törel var ju supersnygg!
Favoriter här hemma bland marktäckare med fina blad är myskmadra, vintergröna, spetsmössa, hasselört och sockblommor. Bland de högre perennerna gillar jag alunrot, funkia, kaukasisk förgätmigej och nävor av alla sorter.
Kram Kristina
Åh, den där kombinationen med silvrigt majbräken, myskmadra och funkia var ju vacker! Berodde nog på det fina ljuset i bilden också :-).
Hmm... jag tycker det är så mycket som är vackert. Men min känsla är att ormbunke passar till det mesta, tex funkia och ormöga eller vitsippans blad. Funkia, buxbom och hasselört är riktigt snyggt också... Sen är jag ju väldigt förtjust i fläcklungörten Sissinghurst White som jag också njuter av i trädgården..
Stor kram!
Härligt grönt..och alla nyanser därtill. Min favorit är kattfot och krypkortula, inte ihop men när de blommar, för jag är enmera blomentusiast...ändå.
Det finns ju otal växtkombinationer. Jag har nya favoriter var vecka. Iaf under trädgårdssäsongen. Förra sommaren "snöade" jag in på alunrot. Har den överallt. Tillsammans med allt och inget...
När jag hittar någon fin växtkombo (som här t.ex.) lägger jag den i min mapp "Snygga kombos" på Pinterest. Så glömmer jag dem inte ;)
Vilken alldeles underbara "Bästa sommarbilden" du visar förresten. Lovely!!
Kram Tamara
Skicka en kommentar