tisdag 21 januari 2014

Den där Het Wilgenbroek kan sina julrosor

Allt är liksom jämngråvitt just nu. Känns som om man knappt sett solen under hela vintern. Kanske därför jag är så trött i huvudet hela tiden. Känns som om jag släpar runt på en ständig lätt förkylning. 

För att orka igenom den här midvintertiden känns det spännande att drömma sig fram mot det där andra som hägrar. Och en av mina vårförälskelser är julrosorna. Helleborus orientalis 'Black' Wilgenbroek selection och Helleborus niger


För något år sedan hittade jag ett rea-lager på en hög med olika julros-hybrider. De flesta kom från Helleborus-speciallisten Het Wilgenbroek i Belgien. De har alldeles fantastiska julrosor. Man bara dånar när man kikar runt bland Wilgenbroek-sorterna som finns runt om på nätet. Nu var inte mina plantor särskilt spektakulära över huvudtaget. Men ganska fina ändå. De gjorde inte mycket väsen av sig den första tiden. Men i våras var det några som hade vuxit sig såpass starka att de började blomma. 


Helleborus orientalis 'Double Flower Pink' Wilgenbroek selection


Är så himla glad för de här olika färger och former som de bjuder på när de börjar blomma i mitten på april ungefär. De plantor jag haft längst är ganska duktiga på att fröså sig. Och jag sprider ut den lite var stans. Både småplantor och frön. När det gäller fröbebisar från hybrider vet man ju aldrig vad det kan bli för färg och form på blomman. De korsar sig hej vilt. Troligtvis blir de allra flest högst ordinära i sitt utseende. Men även en ordinär julros är vacker tycker jag.

Helleborus orientalis 'Conny', Helleborus orientalis (okänd namnsort)
Helleborus orientalis 'Double White' Wilgenbroek selection 
och Helleborus orientalis, 'Penny's Pink'


Ledsen att jag pepprar er med vårblommor. Men jag är "ledsen" - jag kommer fortsätta. Vad gör en flicka inte för att orka vinter?!

Bästa hälsningar, 


10 kommentarer:

Meta sa...

Det är en underbar blomma och före jul kunde vi njuta av dom på min koloni, innan all snö kom i mitten av januari.hoppas de kommer igen i vår.
Ha en fin dag
Kram Meta

trädgårdsdrömmar sa...

Julrosor mina favoriter.Bara älskar dom.Så fortsätt du med dina bilder.
Kram/Gunsan.

TittisTrädgård sa...

Jag känner precis som du, vintertröttheten är hemsk, bästa sättet att bli piggare är att gotta sig i vår/sommarbilder. Så inte ska du vara ledsen för att du piggar upp oss med så fina bilder. Det är vi som ska tacka dig för att du räddar oss ur tristessen!!!/ Kram Titti

livetpålandet sa...

Julrosor är som magnolior tycker jag! Inte likt något annat och lite trolsk i sin karaktär! Like!//Annica

Unknown sa...

Ahhhh! I love it!
Vilka vackra bilder!

Grön skön passion sa...

Ös på du bara! Vem vill inte se underbara vårblommor ;-)

kram / Therése

Kristinas oas sa...

Du behöver väl inte vara ledsen, jag tittar gärna på fler vårblommor! :) Julrosor är en favorit här också, jag hittade en gul från Wilgenbroek förra året och innan snön kom var det fina stora knoppar i den. Hoppas jag få se dem slå ut om ett tag.
Kram Kristina

Veronica sa...

En Flicka, läs Tant, gör allt för att överleva vintern!
Den bubbla lila är ju helt galet, vansinnigt fin :)

Kram

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Finfina vårblommor och såna kan jag inte se för mycket av. Så kul att springa på ett realager. Den dubbla röda var, liksom flera av de andra, mycket vacker.

En annan rolig plantskola är Farmyard Nurseries i Wales. De tog över alla eller de mesta av Helen Ballard's strains som de jobbar vidare med. Var där en helg tidigt i februari och det var helt otroligt att gå runt bland alla deras frösådder. Ett gäng åkte med mig hem som handbagage :-)


Kram, Carina

AnitasVäxtkraft sa...

Åh så vackra de är!
Hälsningar från Blekinge /Anita